Германия ни иска, но ще се почувстваме ли германци?

Млада българка съди Щутгарт, отказали й социални помощи
Обновена: 7 фев 2013 11:47 | 30 яну 2013 19:31,
75
Германия ни иска, но ще се почувстваме ли германци?
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Лазаринка Р.  вярвала, че Германия е страната на нейното бъдеще и че тук може да бъде щастлива. Но сега тя се оплаква от тази страна и от нейните закони, пише германското списание „Der Spiegel”.

24-годишната Лазаринка емигрирала от България в германския град Щутгарт в края на 2008 година. Започнала работа на черно – като сервитьорка. След около година и половина тя забременяла, а приятелят й я изоставил. Тогава тя нямала пари дори да отиде на лекар. Към края на бременността си Лазаринка загубила и работата си.

Тогава се обърнала към бюрото по труда в Щутгарт. Надявала се, че Германия ще й помогне. Служителите в бюрото обаче й казали, че според германския закон тя няма какво да очаква от държавата. Посъветвали я да се прибере в България.

Вместо това Лазаринка решила да съди Щутгарт.

България е страна членка на Европейския съюз от 2007 година насам. Адвокатът на българката аргументира, че според европейското право Германия е длъжна да подпомага имигрантите от всички страни членки на Европейския съюз по същия начин, по който подпомага и самите германци. По случая работи и Федералният социален съд в град Касел.

Въпросът е дали тя има право да получава социални помощи в Германия като гражданка на Европейския съюз. А зад този въпрос стои още по-големият въпрос какво въобще значи обединена Европа и дали ЕС наистина е общност, в която всеки гражданин има същите права, или ЕС е само един икономически съюз, пише още „Der Spiegel“.

Адвокатът на Лазаринка – Ролф Гутман, иска всички граждани на Европейския съюз да бъдат третирани не еднакво зле, а еднакво добре. Което значи – за всички имигранти да има социални помощи.

И докато този процес тече, министърът на заетостта в Германия Урсула фон дер Лайен призовава младите българи и румънци да търсят работа в Германия. Според нея недостигът на работна ръка в Германия е „Ахилесовата пета на германската икономика“, пише вестник „Der Tagesspiegel“. 

Според нея обаче това би могло да се промени, ако се привлекат повече млади кадри от страните-членки на Европейския съюз, а защо не и извън него.

На Европейска младежка конференция, организирана от  Агенцията по труда и Министерството на заетостта в Германия представители на фирми както и служби по заетостта се обединиха около една цел -  да предлагат образование за млади хора и да привличат вече квалифицирана работна ръка от останалите държави на Европейския съюз.

„От привличането на млади хора от страните членки на Европейския съюз можем само да спечелим. Целта ни е млади хора да заемат работни места тук в Германия. А след това те сами да  решат дали да останат тук или после да пренесат придобитите умения в родната си страна. Това зависи изцяло от това как се чувстват при нас“, сподели и Раймунд Бекер, председател на Управителния съвет на Федералната агенция по заетостта.

В конференцията участваха и представители от държава-членки на ЕС, сред които от Гърция, България, Испания, Португалия, Италия, а вече от няколко дни е пуснат и германският сайт thejobofmylife.de в борбата срещу младежката безработица.

Позицията на Германия е точно противоположна на тази на Великобритания, която в последните дни всячески се опитва да убеди потенциалните имигранти да стоят далеч от Острова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
NO преди 11 години
До Алах ШишевичПише се sehr glücklich *** кух!!!Това е само един пример от всичките ти грешки!
63
0
 
2
 
! Отговори
Бацко преди 11 години
Гацко N51 каза: " Ако мислиш, обаче че Германия ще ти помага, без да си платил нищо, като данъци, социална осигуровки и медицинска застраховка, дълбоко се лъжеш." така е! обаче...нека вмъкна само роми, турци, араби -> получават си помощи и детски още с влизането си в Германия и си остават на тия помощи, БЕЗ да са плащали нещо, БЕЗ да са се осигорявали, БЕЗ да знаят повече от 5 немски думи...държавна политика, какво да се прави...
62
0
 
0
 
! Отговори
kristian756 преди 11 години
flexinf.log.bg/article.php?article_id=145794
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
partiinite knijki sa v zadnia djob ,kvi germanci bre .
60
1
 
7
 
! Отговори
Anna преди 11 години
Работила на черно и иска помощи. Значи не е внесла грам данък. На каква база са претенциите си,Германия не е социално заведение, достатъчно германци мръзнат и студуват. Жената би следвало да мисли преди 3 г да работи на черно и да забременява. От друга страна, покрай сервитьорските задължения може да са попаднали и други по -платени. Обикновено черната работа е обвързана и с други неща, особено за жена. Апропо, откъде ли е намерила пари за адвокат, те са доста скъпички, особено в Щутгарт
59
0
 
1
 
! Отговори
denis преди 11 години
mnogo losho 4e e rabotela na 4erno nyama nikakvi prava akoe rabotela sas normalni dokumenti pone 6 meseca dori damskite prevski 6tyaha da i platyat
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ich liebe Deutschland !Für mich ist dieses Land Nummer 1!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HA-HAHAHAHAHA-HAHAHAN! NAH, ste se puchuvstvame! s goli d.peta!
56
1
 
1
 
! Отговори
МАХДИ! преди 11 години
До 62!!И какво от това?Да не би да са станали германци тези двамата дето са 4та и 6та година???Точно вашия коментар е злобен и Бай Ганъовски..Вървете в немското посолство за гражданство може и да ти дадат и на онези другите също..ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА И РОДИНАТА!РАЗБРА ЛИ ЕМИГРАНТКЕ?
55
2
 
3
 
! Отговори
Алах Шишевич преди 11 години
Ich arbeite in deutsche firma und ich bin sier glucklich!Beste cameraden furimmer!Ich liebe Deutschland und deutsche nation!
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работи нелегално , намерила си някъв *** който ще я изостави да и направи дете - пък после германия и виновна.Да се оправя
53
1
 
7
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
Защо пък трябва де се чувстваме германци.Човек има само една родна страна и народ и трябва да си стои при тях, не да ходи като просяк при чуждите народи за пари.Все едно да отидеш да живееш в комшията гратис без да си го питал дали те иска, а на всичкото отгоре и нахално да искаш пари от него.Това е логиката на повечето т.нар. икономически емигранти.Вместо да си оправяме собствения двор като народ,въпреки че имаме чудесна земя, ние отиваме да метем чуждите *** и да просим.Нямаме срам ние!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
LAZARINKE ZA6TO NE SADI6 BALGARIA KAKVO PRAVI6 VAV GERMANIA KADE LI NE SME SE OSRALI
51
2
 
13
 
! Отговори
паспарту преди 11 години
тя като е незаконно там кви помощи иска ва?
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в САЩ и в Европа има адвокати, които работят само с емигранти и малцинства. Печелят доста добре, като скубят държавата или частни лица , а "потърпевшите" не плащат нищо.
49
4
 
9
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 11 години
За бога братя и сестри, пишете на кирилица, аман от тази маймуница, нищо не се разбира! Дали сме ви прекрасно четмо и писмо, защо не го изучавате и ползвате? То бива сърбомания, ама пък чак толкова!?
48
0
 
1
 
! Отговори
sloan преди 11 години
Гутман ,hum... interesno,zvychi mi gadno, nenasitno, chifutsko.Tuk qvno se krie istinata za "По случая работи и Федералният социален съд в град Касел".
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Es lebe DeutschlandVerlierer !!!
46
5
 
2
 
! Отговори
Es lebe Deutschland преди 11 години
Fuer mich und fuer mein Kind Deutschland ist unsere zukunftliche Heimat! Ade Bulgarien !
45
2
 
13
 
! Отговори
es ist klar преди 11 години
Rodna ciganka e oburkala Germania s Bulgaria. Ne stava taka- bez da si platil , a samo da vzemash.