Убийство от друг поглед

Какво се случи с гаджето на Оскар Писториус според най-добрата й приятелка?
5 мар 2013 07:00,
43
Убийство от друг поглед
Снимка: архив, Reuters

Усмихнатото лице на Рива Стеенкамп трудно може да се избегне, когато човек влиза в дома на семейство Майерс в предградията на Йоханесбург. То е на множество фотографии  и на два огромни портрета, поставени на видно място в малкото студио за ксерокс услуги на Сесил Майерс.

Но на нито една от снимките не може да се види Оскар Писториус – възлюбеният на холандския топмодел, който я застреля в дома си и сега е съден за предумишлено убийство. Г-н Майерс е категоричен, че Писториус (суператлетът, който дръзна да се надбягва с най-добрите бегачи в света, въпреки че е с два ампутирани крака), трябва да гори в ада.

Невероятната драма с атлета, който доскоро беше герой и пример за подражение, получи широк отзвук по целия свят и прикова вниманието на световните медии. Най-близките хора на жертвата обаче запазиха мълчание в първите дни от трагедията.

За първи път пред БиБиСи фамилията Майерс, при която Стеенкамп живее в месеците преди да бъде застреляна, разкри чувствата си след фаталната нощ.

Топмоделът категорично е част от семейството – има собствена баня, готви спагети, изненадва домакините си с подаръци и клюкарства до късно с близките си приятелки Джина и Ким – дъщери на г-н Майерс.

“Баща ми е потресен. Той често наричаше Рива “негова любима дъщеря”. Мисля, че той изживява всичко изключително тежко, защото я чувстваше толкова близка, че сега изпитва вина – вина, че не я е защитил. Баща ми загуби дъщеря, ние загубихме сестра”, споделя Джина – гримьорка, която се запознава с Рива преди 4 години.

“Тя ни писа от дома на Писториус в онази ужасна вечер. Поглеждаме назад и се питаме защо не я накарахме просто да се прибере у дома”, спомня си още Джина.

Именно семейство Майерс са повикани от полицията, за да идентифицират г-ца Стеенкамп, часове след стрелбата.

За бащата даването на интервюта все още е непосилна задача. Той обаче промълвява, че е плакал цяла сутрин, когато следователи са дошли, за да приберат колата на Стеенкамп от улицата пред неговата къща.

“Искам хората да знаят коя беше Рива. Фокусът на всички е насочен другаде. А жертвата беше тя. Искам да се разбере какво голямо сърце имаше. Защото Рива тепърва щеше да сияе”, заявява Джина Майерс.
Близката приятелка на жертвата отказва да коментира самото убийство или предстоящия процес. Но Джина смята, че Рива е била щастлив от живота човек, в това число и от интимната си връзка с Писториус.
Стеенкамп била силна жена и нямало как да допусне до себе си партньор, който да я наранява физически. Според Джина приятелката й е била романтична и сантиментална, като е имала само две сериозни връзки в живота си.

Цялото семейство Майерс се включило с ентусиазъм в идеята на Рива да подари на Писториус колаж от техни снимки за Деня на влюбените – денят, в който беше убита от любимия си.

Истината, макар и необявена гласно, е, че процесът срещу националния герой на Южна Африка разделя обществото на два лагера. Джина и майка й Деси смятат, че е техен дълг да присъстват на всички заседания от процеса, за да “представляват” Стеенкамп.

“Надявам се, че накрая справедливостта ще възтържествува. Имам вяра в Рива – тя ще направи така, че справедливостта да възтържествува”, проплаква в края на интервюто Джина Майерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя пич трябва да благодари на Бог всеки ден, че такава мадама се е навила да му *** спаружения ***. Вместо това я застреля---------------- Именно затова я е застрелал. А на Бог може и да е благодарил на ум...
31
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
На този на лицето му е изписано, че е хахо. За какво изобщо се е хванала с него...
30
0
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Смъртното наказание е премахнато само в Европа + шепа държави още, чието население общо не е повече от 10-15% от свтовното. Така че въобще не можеш да говориш за "навсякъде". В Африка и Азия си трепят престъпниците, та даже и в САЩ. Проблемът, ако въобще го има, не е със смъртното наказание, а с бума в ръста на населението. Освен това преди просто медиите не бяха глобални и никога нямаше да научиш за писториус, гаджето му и цялата драма
29
1
 
4
 
! Отговори
хъх преди 11 години
"Процесът срещу националния герой на Южна Африка разделя обществото на два лагера"... Интересно в какво вярва другия лагер, при положение, че е ясно, че е предумишлено (пребита с бухалка, стреляно през заключената врата на банята, свидетели казват, че са чули 2 серии от изстрели с пауза няколко минути между тях, т.е. той е видял по кой стреля..)? Може би вярват в правото да убиеш жена си, когато ти скимне?Колкото до "нац. герой" - полицията откри анаболи и наркотици при обиска
28
1
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Не знам, но в световен мащаб смъртното наказание е премахнато почти навсякъде, а процента на убийствата скочи в небесата!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Невероятна красавица, а на *** да му резнат зелката гадна!
26
0
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Направо да си го осъдят за абсолютно предумишлено убийство и толкова! Каквито и версии да изкарат, момичето пак е простреляно с цели 3 куршума от неговия пистолет... Тоя даже заслужава смъртна присъда, ама то и там няма!
25
0
 
9
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Колко време мина и никой не обевява достоверна версия.За мен абсолютно умишлено е стрелял,знаейки по кого.Дори и да я е убил през вратата на банята,няма как да ме убеди никой ,че е помислил за крадец,най- малкото ще изчака да чуе по отчетливо-какво се прави,говори ли се ,дори едно познато подкашляне би го ориентирало .В Америка има райони ,където е пълно с миещи мечки,постоянно са в къщите на хората,а досега не съм чул някой да е стрелял на воля заради шум в банята.За мен е преднамерено убийство
24
15
 
14
 
! Отговори
do 3 преди 11 години
В Русия има още 30 000 000 такива красавици. Т.е. тяхната цена вече клони към нула. Друго е да се снимаш до Писториус. Или до някой плешив дебелак. Избор.Тая красавица да се беше хванала да работи. Бих й дал 400 лева заплата да ми работи като продавачка в магазина за обувки на Пиротска.
23
0
 
5
 
! Отговори
mihail преди 11 години
jalko za momi4eto :( tolkova hubava i mlada si otide zaradi nqkakuv...
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така написана историята виси във въздуха и човек не може да разбере всъщност какво искат да му кажат. Жалко за мадамата, а този сам си е прецакал живота. Парите и известността са най-страшното нещо на този свят от всекиго вадят най-лошото, а всички ламтят за тях и сами се разболяват.
21
4
 
11
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До az Ама браво бе.Ти си истински герой.Това ,че си обиколил света за да източваш кредитни карти например не те прави много велик.Ако някой ден останеш без крака ти просто ще се сринеш и ще умреш смешнико.Не виждам каква е тази злоба към инвалидите.Те са достатъчно наказани за да има такива дребни душици като теб ,които да ги плуят.А това,че този е убиец няма нищо общо с краката му.***
20
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
21,уруде,че тя баба ти не е жива вече:(аз жена си имам,но мерси че се интересуваш,трогнат съм:)
19
13
 
5
 
! Отговори
az do 16 преди 11 години
И аз съм обиколил света,ама не съм сакат и за разлика от тоя сакатлък,не се нуждая да тичам като ненормален за някой лев.Имам си без да правя усилия,недей ме мисли.
18
0
 
0
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До аз Боже колко си жалък.Ти въобще виждал ли си жена?
17
0
 
10
 
! Отговори
:D преди 11 години
"...малкото студио за ксерокс услуги на Сесил Майерс..."АюА какво става с малкото студио за Canon, Lexmark, HP и други подобни марки? :) :) :) :) :) Не искам да се заяждам, но Xerox е търговска марка на производител на офис техника, включително и КОПИРНИ машини... Може би става сума за "...малкото студио за копирни услуги на Сесил"?Не става сериозна информационна медия да подкрепя този 'булеварден' стил на писане. Просто едно мнение, разбира се! :)
16
1
 
13
 
! Отговори
днфкдх преди 11 години
Сигурно е бил и умствено сакат горкия че да я помисли крадец:(.Помислил е че ще му гепят и ръчичките и няма да има с кво да го лъска...***.Да се гърчи цял живот тоя ***.
15
16
 
28
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
И двамата не са били читави, какво има да обсъждате. Моделка с мъж без крака! За това може да има само една причина, и тя е парите на Писториус. Всякакви други локуми са плод на безмозъчност и лицемерие. А за него ... в неговото положеие за да постигне това се искат буквално болни амбиции, а те са присъщи на силно комплексирани и озлобени хора.
14
2
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Ти си умствено сакат и баба ми на 90 няма да те погледне ***!!!!
13
1
 
0
 
! Отговори
Nqma znachenie преди 11 години
До До 4abe maikavi deeba,shte vi pitam ako vie ste bezkraki dali shte mislite taka,smeshni dushici ste vie,osvem da pishete po tiq forumi se opitaite da napravite neshto pone malko doblijavashto se do tova koeto i toi i togava mu govorete za sparenie ***.smeshni putiovci

Спонсорирани публикации