Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство

посланикът на Гърция напусна парламента
12 май 2024 17:00, Стела Стоянова
166
Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство
Снимка БГНЕС, архив

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“ и отказа да използва официалното име на страната си – Република Северна Македония.

По тази причина клетвата на Силяновска е широко отразена от медиите в съседна Гърция, предаде БГНЕС.

"Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от председателя на парламента Йован Митрески. Вместо да повтори "Северна Македония", тя използва "Македония", съобщи държавната телевизия ЕРТ.

"Посланикът на Гърция София Филипиду напусна парламента в знак на протест заради факта, че Силяновска нарича страната "Македония" в нарушение на Преспанския договор", пише вестник "ПротоТема".

Гръцката агенция АНА-ΜΠА припомня, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната си:

„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си. Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец.“

Информационният портал "Еникос" отбеляза, че предизвикателствата в отношенията на Гърция със Северна Македония се завръщат.

"Националистката Гордана Силяновска положи клетва, гръцкият посланик постъпи правилно и си тръгна", пише "Хелас Джърнал".

"Newsit" подчерта, че новият македонски президент е отправила "безпрецедентно и брутално предизвикателство", което предизвиква "бури".

Вестник "Катимерини" припомня, че в интервю на 11 май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи ясно предупреждение към Скопие.

"С безпокойство следя някои от изказванията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам официалната позиция", каза министър-председателят. Мицотакис обясни, че и той не е приемал Договора от Преспа, когато е бил в опозиция, но сега е длъжен да го спазва като част от държавните задължения. Гръцкият политик подчерта, че "същото нещо ще трябва да направи и новото правителство в Скопие".

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от Балкани
Гордановска положи клетва като президент на Македония и изпусна "Република Северна"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
1
 
! Отговори
от 117 преди 1 седмица
Чета коментари, мнения харесвания и не харесвания и се притеснявам за бъдещето на българският народ....или поне заради коментарите тук. Македония е суверенна държава, призната от ОНН, но първо от нас в лицето на Желе Желе пресидент, страна с национално самосъзнание основано и развито от царство Югославия и СФРЮ, от над сто години. И сега искаме да се казват Сев. Македония., да ама няма как... Но пък можем да благодарим на Коминтерна и Г. Димитров за нищоправенето и оставянето ѝ в Югославия.
137
0
 
12
 
! Отговори
Ами... преди 1 седмица
Естествено, че гърците ще негодуват, та нали точно заради тях името е Република Северна Македония! Гърция винаги си знае и отстоява интереса. А на Силяновска много скоро ще и се наложи да преосмисли изцепките си и да се съобрази ако не с друг, то поне с Гърция!
136
0
 
7
 
! Отговори
Умът и сърцето преди 1 седмица
Са органи.С тях работа има медицината! В международните отношения има ДОГОВОРИ, има ПРАВИЛА, има ПРАВЕН РЕД.Поради тези причини много се съмнявам, дали въпросната госпожа Силановска-Дафкова е годна за ролята на Президент! Виж за позицията на лице с медицински проблеми би имала успех!Особено в някой по-особени заведения от сорта на Психиатрия!
135
5
 
14
 
! Отговори
Хюго Бос до 136 преди 1 седмица
И къде го виждаш българското вето, като Киро и сороспията Чернева го махнаха с любезното съдействие на ГЕРБ и ДПС? Това да не са ти държавници с мисъл за България? Говорим за предатели, които за едно потупване от посолството, ще продадат и майка си.
134
5
 
14
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 седмица
Гърците веднага подали оплакване до ЕК и Урсулица веднага пратила телеграма до скпоените да си спазват договора. А нашите нищо, предатели и *** гнусни. Цял месец плют и хулят България и на ни един не му се занимава да прати известие до брюксел какво си позволява една кандидатка за член на ЕС
133
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Късият фюрер пак мъти водата,че расианското блато да не е най-мътното.
132
1
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Освен българско ще има и гръцко вето.Празноглавите антични макета се наиграха.
131
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега в Северен бюрмистан ще разберат за братската,гръцка либоф. Очаквам албанезете да си направят на Косово братче.Но този път българите ще сме пас. Да се оправят,това искат-това и получават!
130
6
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Хайде сега американците да натискат гърлежите да си траят само и само да ги вкарат в ЕС с 2/3 мнозинство на гласовете (каквито промени вкараха).
129
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е много сериозно доказателство, че тези са чисти българи. Само българите могат да самонаеват по толкова *** начин. Сега онези с кривите носове, ще ги блокират за ЕС.
128
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Виж какво нещо е да имаш политици,а не като нашите магистрални феи.Завиждам им на гърците.
127
13
 
7
 
! Отговори
Такава държава преди 1 седмица
Северна Македония няма...
126
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая дъртата, со все кукломицинския там, както му беше заглавието, ще излязат поне толкова луди, колкото нашите болен психодиспансеров и коцето фоце (космя кьопеко-кьопекин), но докато нашите са за сеира и цирка и им се връзват намаляващ по естествени прини брой глави ***, северномакаците верно решиха да покажат к'ви дебелоглави макаци са...
125
5
 
12
 
! Отговори
За 3 дни преди 1 седмица
Трябва да влезнем в Скопие, преди гърците!
124
9
 
4
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 седмица
До АнонименА кой от нашите *** може да направи подобно нещо? Едно име дай!
123
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То за запалените клубове и за битите българи е виновен Кирил Петков, който си мълчеше и въобще не го интересуваше съдбата на нашите българи там!
122
0
 
38
 
! Отговори
Брей, преди 1 седмица
...дали "умът и сърцето" ще приемали? Те така и за Гоце Делчев говорят, че може да е твърдял че е бил "българин", но се бил "чувствал" като ...македонец??? Те знаят, как той се бил чувствал? Утре може и за извънземни и марсианци да се почувстват, и съвсем ще я скъсат нишката с ...ума?
121
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бабишкера не само няма топки, но няма и акъл...
120
27
 
4
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 седмица
Бабишкера има топки!
119
6
 
24
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
Най-интересното е, че две други държави, живеещи върху БЪЛГАРСКА територия и имащи БЪЛГАРСКО население с промити мозъци, се карат за собственост/идентичност, без да споменават България. Пълен абсурд!!!