11% от българите готови да продадат гласа си

НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ сигурни за следващия парламент
Обновена: 19 апр 2013 15:01 | 19 апр 2013 13:12,
247
11% от българите готови да продадат гласа си
89% от анкетираните не биха взели пари за гласа си. Снимка: архив, Булфото

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, със сигурност в следващия състав на парламента попадат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

За ГЕРБ биха дали гласа си 23,9 на сто, за Коалиция за България – 17,5%, за ДПС – 6,2% , за "Атака" – 5,2%.

Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и "Движение България на гражданите", което получава подкрепата на 3,1 на сто от анкетираните.

Социолозите отбелязват, че изследването е направено в самото начало на кампанията и по-нататъшният й ход ще бъде решаващ за "Демократи за силна България и БДФ", както и за НФСБ на Валери Симеонов.

НЦИОМ регистрира тенденция към известно повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция "Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалицията от партии "ГОРДа България", за РЗС и за ВМРО. Социолозите обаче не смятат, че е коректно в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг.

Запазват се основните тенденции по отношение на електоралната тежест на ГЕРБ и на БСП. За последните шест месеца ГЕРБ неизменно получава по-висока подкрепа от БСП. Към 15 април НЦИОМ регистрира устойчиви в сравнение с март дялове на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Няма значима промяна и в разликата между ГЕРБ и БСП - към 15 април тя е 6,4%.

Несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз "Единство" не повлиява върху електоралната подкрепа за КП "Демократи за силна България и БДФ". От година насам няма значима промяна и в електоралния дял на НФСБ.

11% от българите признават, че биха гласували срещу заплащане, а 89% твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на НЦИОМ.

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати. Това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това.

Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си твърдят, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират.

Социолозите не регистрират зависимост между стандарта на живот на интервюираните и декларираната от тях готовност да гласуват срещу заплащане.

В началото на кампанията за парламентарните избори през 2009 г. 9,5% от имащите право на глас българи са заявявали, че биха гласували срещу заплащане, се посочва в изследването.

71% от участвалите в изследването твърдят, че биха подали сигнал, ако станат свидетели на нарушения на изборите.

Подобна позиция по-често от останалите заемат високообразованите, хората със стандарт на живот около и над средния и жителите на градовете областни центрове.

29% от интервюираните не биха сигнализирали, ако станат свидетели на нарушения в изборния ден. Това твърдят предимно нискообразованите, бедните, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове и селата. Именно в тези групи най-често се срещат хора, готови да гласуват срещу заплащане, отбелязват социолозите. 

Готовност за гласуване декларират малко над 60 процента от имащите право на глас българи и на базата на това социолозите на този етап прогнозират изборна активност около 55 на сто.

Най-висока готовност да гласуват декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове. Две трети от онези, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент съмненията си за честността на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
9
 
3
 
! Отговори
Горския преди 11 години
Жалко ако това е така. Тези, които купуват гласове са най-вече бсп и дпс, така че е ясно къде ще се разпределят тези проценти! Дано повече хора гласуват за ГЕРБ за да се неутрализират продаващите гласовете си!
161
1
 
7
 
! Отговори
Сметка без кръчмар преди 11 години
Мисля , че щом депутатите вземат по 12 лева субсидия на гласувал, защо аз да не взема ако гласувам - 4 години мандат х12 месеца х 6 лева /1/2 от субсидията/ =288лева.Ще си търся 288 лева, ако искат да гласуваме.За депутатите остават достатъчно.
160
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей, много активни са червените другарчета днес. Да не би Гьобелса да е развързал кесията?
159
2
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 11 години
Престъпление ли е магазинера да иска пари са сиренето, Аз предлагам да се на прави сиренето в магазините без пари така както някои искат нашите гласове да бъдат без пари,
158
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Престанете с тези лъжливи проценти,с които заблуждавате хората.Аз не желая ГЕРБ,ЗАЩОТО ТЕЗИ СА НЕСПОСОБНИ ДА УПРАВЛЯВАТ И НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ,ТЯХНАТА ЦЕЛ Е САМО ПО-ГОЛЯМОТО ЗАБОГАТЯВАНЕ,ЗА СМЕТКА НА ХОРАТА.ТЕ САМО ГОВОРЯТ И ЗАПОЧНА СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС И ОТ ТЯХ НАРОДА НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА,ЗАЩОТО ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-БЕДЕН.ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ!!!!!
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да вместо да ги обсъждаме тея политици да обменим малко опит...аз едно време свалях водомера и спрахосмока4ката
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българи да ви светна една далавера пробивате дупка в стената до кабела преди да влезне в ел таблото вързвате се или ако не можете викате ел техник да е ваш човек да си трае и те да си надписват сметки
155
2
 
9
 
! Отговори
иванов преди 11 години
След като си продават вота да не мрънкат после. Всеки да гласува за когото е решил. Не си струва за 100лв да си продадеш вота за да може някой да се накраде 4 години. Гласувайте, но не срещу кратковременна изгода от 100лв.
154
4
 
25
 
! Отговори
Ася преди 11 години
Майка съм на три деца преди гласувах за Герб но повече никога няма да допусна тая грешка !!!
153
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един средно интелигентен българин никога не би гласувал за Герб !
152
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да нямаш грам мозък за да гласуваш за Герб !
151
3
 
15
 
! Отговори
гербер преди 11 години
Злите езици говорят че,Фидосова е приготвила 4 000 000 за кампанията си в монтанско представяте ли си !
150
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 1992 год гласувам за СДС е сега ще гласувам за СДС до живот
149
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм от 11-те %.Който ми даде 10 бона ще гласувам за него.
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I da si produdut gaza sa gotovi 90%
147
10
 
4
 
! Отговори
кк преди 11 години
и аз съм за ДСБ
146
3
 
11
 
! Отговори
112 преди 11 години
Решението е много просто.Задължително гласуване на всички навършели 18 години.Да нямат право да гласуват хора с основно образование.Така купуването на гласове ще се окаже безпредметно.Ако все пак се случи,процента ще е толкова малък,че няма да повлияе на резултата.
145
1
 
7
 
! Отговори
Нямало преди 11 години
нямало пари в бюджета ... я вжите само и си помислете колко струва една минута реклама по телевизята...а от там почват , снимки , комитети , събирания , концерти, митинги, плакати, постери, телевизии ,интервюта, статистически изследвания, рекламни слогани... сигурно има още дето хич не се сещам, че съществуват. Като сте за да не си продават хората гласовете , що партиите се продават и вземат пари от държвата . Нека ги върнат и тогава да се съревновават не с пари от данъците.
144
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 11 години
Аз пък не искам да гледам плакати по всички стълбове, огради и др. такива грозни са ми. Хвърлят пари за да облекат градовете в плакати.. за мен това е чисто разхищение , а иначе били екологично настроени. Ми да спрат да харчат пари за такива глупости когато хората са зле и нямат пари да се лекуват . Да ми показват охранени, самодоволни физииномии дето ми обещават да ме оправят...
143
1
 
4
 
! Отговори
е преди 11 години
Както този дето е слушал концерта без пари ще гласува за когото си иска, така и този които е взел пари ще гласува за когото си иска, в тъмната стайчка. Единстевнните които протестират кррещу това са журналистите и разните ммедии, агенции , пи ар и и др . такива които се хранят от изборите на принципа ден година храни. Сметнете колко пари отиват за постери , плакати и др. такива ще излекуват сума ти деца. И без това само предизборна блоч бълват.