11% от българите готови да продадат гласа си

НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ сигурни за следващия парламент
Обновена: 19 апр 2013 15:01 | 19 апр 2013 13:12,
247
11% от българите готови да продадат гласа си
89% от анкетираните не биха взели пари за гласа си. Снимка: архив, Булфото

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, със сигурност в следващия състав на парламента попадат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

За ГЕРБ биха дали гласа си 23,9 на сто, за Коалиция за България – 17,5%, за ДПС – 6,2% , за "Атака" – 5,2%.

Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и "Движение България на гражданите", което получава подкрепата на 3,1 на сто от анкетираните.

Социолозите отбелязват, че изследването е направено в самото начало на кампанията и по-нататъшният й ход ще бъде решаващ за "Демократи за силна България и БДФ", както и за НФСБ на Валери Симеонов.

НЦИОМ регистрира тенденция към известно повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция "Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалицията от партии "ГОРДа България", за РЗС и за ВМРО. Социолозите обаче не смятат, че е коректно в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг.

Запазват се основните тенденции по отношение на електоралната тежест на ГЕРБ и на БСП. За последните шест месеца ГЕРБ неизменно получава по-висока подкрепа от БСП. Към 15 април НЦИОМ регистрира устойчиви в сравнение с март дялове на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Няма значима промяна и в разликата между ГЕРБ и БСП - към 15 април тя е 6,4%.

Несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз "Единство" не повлиява върху електоралната подкрепа за КП "Демократи за силна България и БДФ". От година насам няма значима промяна и в електоралния дял на НФСБ.

11% от българите признават, че биха гласували срещу заплащане, а 89% твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на НЦИОМ.

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати. Това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това.

Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си твърдят, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират.

Социолозите не регистрират зависимост между стандарта на живот на интервюираните и декларираната от тях готовност да гласуват срещу заплащане.

В началото на кампанията за парламентарните избори през 2009 г. 9,5% от имащите право на глас българи са заявявали, че биха гласували срещу заплащане, се посочва в изследването.

71% от участвалите в изследването твърдят, че биха подали сигнал, ако станат свидетели на нарушения на изборите.

Подобна позиция по-често от останалите заемат високообразованите, хората със стандарт на живот около и над средния и жителите на градовете областни центрове.

29% от интервюираните не биха сигнализирали, ако станат свидетели на нарушения в изборния ден. Това твърдят предимно нискообразованите, бедните, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове и селата. Именно в тези групи най-често се срещат хора, готови да гласуват срещу заплащане, отбелязват социолозите. 

Готовност за гласуване декларират малко над 60 процента от имащите право на глас българи и на базата на това социолозите на този етап прогнозират изборна активност около 55 на сто.

Най-висока готовност да гласуват декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове. Две трети от онези, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент съмненията си за честността на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
10
 
17
 
! Отговори
НИКАГО ГЕРБ! преди 11 години
НИТО ЕДИН ГЛАС ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ, КОИТО РАЗРУШИХА И ЛИКВИДИРАХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА, И ДОВЕДОХА ХОРАТА ДО ГЛАДНА СМЪРТ И САМОУБИЙСТВА ЧРЕЗ САМОЗАПАЛВАНИЯ!
121
9
 
13
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Защото не мога да позволя Станишев, Костов, Доган, Кунева, Местан или Сидеров да вземът власта!
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Иван Защо?
119
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз
118
15
 
12
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Аз ще гласувам за ГЕРБ.
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВЗИМАЙТЕ ПАРИ!И аз така мисля, но толкова години как един път не ми предложиха някой лев. А чувам, че някъде по доста давали. Вземам си парите и си гласувам за когото си искам. Ама мене май ме усещат и въобще не ми предлагат.
116
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов ги докара до просешка тояга , до самоубийства , а те пак за него ще гласуват . Този народ е повреден !
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
11% са и *** от населението. Така че нищи чудно. Хора, гласувайте. Ако не гласувате, ще стане една петорна коалиция и мама си трака тогава.
114
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не познавам човек , който ще гласува за ГЕРБ и БСП , а те са все в челото на класациите . Как става това ?" Ето така става: konzertfilmer.de/alice/Alice-election-bg.html
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Малкото, които разбират системата, са дотолковаконцентрирани върху личната си изгода или са дотолковазависими от нея, че из между тях никога няма да имаопозиция. Голямата маса от хора обаче, умствено не са всъстояние да проумеят и те си носят бремето без да сеоплакват, вероятно и без някога дори да заподозрят,че тази система е техен враг."Братята Ротшилд, до техни американскибизнес-партньори 28.06.1863
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз и 5 лева бих взел ама никой не ми дава (((
111
5
 
4
 
! Отговори
питанка преди 11 години
Не познавам човек , който ще гласува за ГЕРБ и БСП , а те са все в челото на класациите . Как става това ?
110
2
 
8
 
! Отговори
ВЗИМАЙТЕ ПАРИ! преди 11 години
Призовавам всички българи ДА ПРОДАВАТ ГЛАСА СИ! Замислете се, тези пари СА ОТ ВАШИЯ ДЖОБ! Ако някой ви ги предлага - вземете ги а след това гласувайте за когото си искате!
109
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Браво на 121. Направо го заби.
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Аз съм По големи българоубийци от бойко медотиев борисов по известен като бойко тиквеника и цветан цветанов по известен като цецо лъжецо няма и техните герберски гъзоблизци няма.Герб са най големите българоубийци на България
107
3
 
6
 
! Отговори
Nie преди 11 години
Явно Цецко като обикаля България е почнал да плаща на ***.
106
5
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Г-н Борисов,Казвам се Вангел Диманов и съм пенсионер от село Ярджиловци. През вашето управление получавах пенсия в размер на 112 лв. (сто и дванадесет лева) и накрая 115 лв. (сто и петнадесет лева). Моля, кажете ми какъв е моя дял в стопяването на резерва и лошото финансово състояние на хората? Ще търся начин да изкупя вината си.
105
2
 
5
 
! Отговори
х.х.х. преди 11 години
Българската политическа класа са банда крадци и мошенници,всякакви *** и тем подобни.Съсипаха тази прекрасна страна.Много говорене и много крадене и това е, и нищо друго,пардон и едно голямо стадо.
104
4
 
11
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Шилешки народ ! Бсп Герб Дпс Ндсв костов и т.н. ви се изредиха на газовете да ви праскат бе шилета , а вие пак за тях ще гласувате ....шилешки *** народ ! Стадо овце ....плюят по герб оплакват се а след 1 час питам за кого ще гласува "ами за бойко борисов " пууу срам ме е от тези Българи който са шилета !
103
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези социологически изследвания са пълна порнография. Никой е България не подкрепя мутрите от ГЕРБ. Народа ясно си каза думата като излезе на улицата и помете хунтата на ГЕРБ. Никой не ги подкрепи, дори един единствен човек не можаха да намерят ГЕРБ за подкрепа, само един камион *** изкараха пред парламента за подкрепа.

Спонсорирани публикации