11% от българите готови да продадат гласа си

НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ сигурни за следващия парламент
Обновена: 19 апр 2013 15:01 | 19 апр 2013 13:12,
247
11% от българите готови да продадат гласа си
89% от анкетираните не биха взели пари за гласа си. Снимка: архив, Булфото

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, със сигурност в следващия състав на парламента попадат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

За ГЕРБ биха дали гласа си 23,9 на сто, за Коалиция за България – 17,5%, за ДПС – 6,2% , за "Атака" – 5,2%.

Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и "Движение България на гражданите", което получава подкрепата на 3,1 на сто от анкетираните.

Социолозите отбелязват, че изследването е направено в самото начало на кампанията и по-нататъшният й ход ще бъде решаващ за "Демократи за силна България и БДФ", както и за НФСБ на Валери Симеонов.

НЦИОМ регистрира тенденция към известно повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция "Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалицията от партии "ГОРДа България", за РЗС и за ВМРО. Социолозите обаче не смятат, че е коректно в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг.

Запазват се основните тенденции по отношение на електоралната тежест на ГЕРБ и на БСП. За последните шест месеца ГЕРБ неизменно получава по-висока подкрепа от БСП. Към 15 април НЦИОМ регистрира устойчиви в сравнение с март дялове на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Няма значима промяна и в разликата между ГЕРБ и БСП - към 15 април тя е 6,4%.

Несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз "Единство" не повлиява върху електоралната подкрепа за КП "Демократи за силна България и БДФ". От година насам няма значима промяна и в електоралния дял на НФСБ.

11% от българите признават, че биха гласували срещу заплащане, а 89% твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на НЦИОМ.

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати. Това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това.

Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си твърдят, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират.

Социолозите не регистрират зависимост между стандарта на живот на интервюираните и декларираната от тях готовност да гласуват срещу заплащане.

В началото на кампанията за парламентарните избори през 2009 г. 9,5% от имащите право на глас българи са заявявали, че биха гласували срещу заплащане, се посочва в изследването.

71% от участвалите в изследването твърдят, че биха подали сигнал, ако станат свидетели на нарушения на изборите.

Подобна позиция по-често от останалите заемат високообразованите, хората със стандарт на живот около и над средния и жителите на градовете областни центрове.

29% от интервюираните не биха сигнализирали, ако станат свидетели на нарушения в изборния ден. Това твърдят предимно нискообразованите, бедните, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове и селата. Именно в тези групи най-често се срещат хора, готови да гласуват срещу заплащане, отбелязват социолозите. 

Готовност за гласуване декларират малко над 60 процента от имащите право на глас българи и на базата на това социолозите на този етап прогнозират изборна активност около 55 на сто.

Най-висока готовност да гласуват декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове. Две трети от онези, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент съмненията си за честността на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
5
 
! Отговори
Някой да преди 11 години
Някои да ми обясни не е ли купуване на гласове като те пуснат на безплатен концерт примерно, или раздаването на тениски ... пак получаваш нещо, но не пари а услуга. Партията го е платила . Е що тогава осъждате хората, аз неща да ходя на безплатен концерт на Веселин Маринов , искам да платя лекарствата на детето си . Ще ги похарча по -смислено. Вместо да слушам глупостите на поръчви проучвания и фалшиви проценти. Както този дето е слушал концерта без пари ще гласува за когото си иска,
141
4
 
8
 
! Отговори
плюя преди 11 години
Хората, които си продават гласа са жалки. Плюя на тях. Вие сте *** и държавата ни е на този хал заради продажни *** като вас.
140
3
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
Това говори красноречиво за мисленето на българина!Да продадеш гласа си значи да продадеш съвеста си!Ако искате да го забиете на политиците-гласувайте със задраскана с кръст цяла бюлетина!Така вашият глас няма да отиде някъде в някоя партия!Така давате мнение че не сте съгласен с политическата система в страната,сиреч-никой от тия лапачи/предишни и бъдещи/не е достоен да управлява Държавата!Това е!
139
2
 
5
 
! Отговори
D преди 11 години
А какво е лошо да вземе пари за да отиде да гласува . Значи телевизиите и поръчковите журналисти и ПИ АРИ да вземат , никой не ги осъжда .... а хората да не вземат . Как ще гласува човека си е негова работата, но защо да не вземе пари, вместо да гледа *** постери и рекламни клипове с глупости по телевизията. Нали и тях ги плащат партиите. Ей това немога да разбера. И според мен ако всички почнат да вземат ще стане безмислено купуването и ще спрат партиите.
138
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям ДСБ !
137
9
 
2
 
! Отговори
х преди 11 години
На младите,не им се занимава с избори. От 18 до 35 г не ги вълнува много. Но,но ако на 12- и отидат до урните,АТАКА е победител,и то с много
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова ли е заблуден народа ,та пак ще гласува за същите ,тук има манипулация
135
2
 
0
 
! Отговори
????????????? ! преди 11 години
Оти са коркате,дека сите са ГО*НА !
134
1
 
5
 
! Отговори
д преди 11 години
тези 11% + негласуващите после да не мрънкат!
133
4
 
7
 
! Отговори
conservator преди 11 години
Утре е почистването. ГЕРБ са задължили всички чиновници да чистят под страх.
132
5
 
12
 
! Отговори
Ураааааа......аааааа преди 11 години
ГЕРБ ще бият и на тия избори! Те са се подготвили! Принципа е следния: Гласувате за БСП - печели Бойко! Гласувате за АТАКА - печели Бойко! Гласувате за ДПС - печели Бойко! Гласувате за СДС - печели Бойко! Гласувате за когото си искате - печели БОЙКО!Важно е не как гласувате, а кой брои бюлетините!Айде сега гласувайте и се надявайте хахахахахах
131
12
 
2
 
! Отговори
Славина преди 11 години
Радвам се, че РЗС имат толкова добри идеи- надявам се, че хората ще ги подкрепят, за да ги осъществят!
130
6
 
8
 
! Отговори
ФФФ преди 11 години
ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака - промяната дойде радвайте се българи, протестите "имаха" резултат
129
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, НО ГЕРБ БИХА РЕКОРДА ПО ПОДЛОСТ, ПРОСТОТИЯ И ЛАКОМИЯ. АКО ДОЙДАТ ПАК НА ВЛАСТ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ЗАКРИЯТ И ДЪРЖАВАТА.
128
11
 
9
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До АнонименСпоред мен ГЕРБ сана прав път. Все още не виждам кой ще може да направи нещо повече. По-добре още един мандат за тях отколкото за някой който тепърва ще дойде да краде.
127
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИванИ аз не ги харесвам. Но какво по-лошо ще стане при тях, отколкото при Бойко?
126
7
 
3
 
! Отговори
драган преди 11 години
Браво иване,а аз за Кунева.Нещо против?
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да не управлява БСП и ДПС, много просто
124
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЛУ ГЕРБ
123
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИванХубаво е да поддържаш тази заблуда у другите, поне до 12 Май, така герберите няма да разберете какво ви е сполетяло или ще разберете, но ще е твърде късно да правите, каквото и да е!