Разрешават на масовия убиец Брайвик да следва политология

Още не е ясно дали университетът ще го приеме
Обновена: 2 авг 2013 14:17 | 2 авг 2013 13:24, Елка Василева
13
Разрешават на масовия убиец Брайвик да следва политология
Андерш Брайвик. Снимка: архив, Reuters

Управата на норвежкия затвор, в който масовият убиец Андерш Брайвик излежава присъдата си, е дала принципното си съгласие крайнодесният екстремист да учи задочно, ако университетът на Осло го приеме, предаде Франс прес.

"Може да се уреди, ако той бъде приет в университета", обясни директорът на затвора Кнут Бяркейд. Брайвик иска да запише политология, докато излежава подлежаща на удължаване присъда от 21 години за убийството на 77 души. Той е задържан при условия на повишена сигурност, които се равняват на режим на изолация.

Съобщението, че екстремистът иска да следва, предизвика вълнение миналата седмица, особено сред персонала на университета. Управата на затвора подчерта, че става дума за задочно обучение от килията му, като изпитите ще се провеждат в затвора. Брайвик няма да може да посещава кампуса или да общува с персонала по интернет. Вместо това той ще разчита на пощенски връзки.

Още по темата

По време на задържането си Брайвик е учил, за да довърши средното си образование. Пред университета стои въпросът да прецени дали познанията му са достатъчни, за да бъде приет във висше учебно заведение. Следващата седмица се очаква отговор, пише БТА.

Министърът на висшето образование Кристин Халвурсен беше подложена на критики, след като заяви миналата седмица, че Брайвик не трябва да може да учи в затвора. Тя го обяви за "масов убиец, който никога няма да бъде пуснат в норвежкото общество" и заяви, че аргументите, които се използват за насърчаване на задържаните в затворите да следват "не са толкова значими" в неговия случай. Юристите и затворническите власти обаче напомниха, че трябва съдът да прецени дали да се удължи наложената му присъда от 21 години затвор.

34-годишният екстремист отне живота на 77 души на 11 юли 2011 г., като първо взриви бомба в Осло, а после нападна младежки лагер на близкия остров Ютьоя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
5
 
! Отговори
Franko преди 10 години
34-годишният екстремист отне живота на 77 души на 11 юли 2011 г., като първо взриви бомба в Осло, а после нападна младежки лагер на близкия остров Ютьоя.22.07.2011 !!!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и странно да изглежда, това само показва колко категорично си спазват законите в Норвегия, и колко качествена и безпристрастна е съдебната им система - неподдаваща се на обществен натиск и емоции. Съдът е постановил - такова и такова престъпление - еди какво си наказание. И точка. Изтърпява си го, и има същите права като и "обикновените" затворници.Колкото и да ги плюем норвежците заради Шенген или просто така (по български), никога няма да ги стигнем.
9
2
 
10
 
! Отговори
К. М. преди 10 години
Така де ,той ще направи партия! Бъдещият Хитлер.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, а след това и научна титла може да вземе! След което може да преподава в университетите! Невероятно ученолюбив бил тоя хахо!
7
6
 
12
 
! Отговори
изумен преди 10 години
Викингите верно съсем изтрещяха? Аз все съм си мислил, че България е ненормална страна, ама след тая новина не съм вече толкова сигурен? Значи може тоя все още да хаби въздуха, а пък България не може да е в Шенген според тях? Заеееееби!
6
2
 
9
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Както ние се дивим на норвежците, така те на нас. Тука тоя Брайвик, с малко рушвет щяха да го държат в Курило три месеца и да го пуснат да си ходи по града, "излекуван".
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този трябваше отдавна да е изпечен на стола
4
9
 
8
 
! Отговори
Холандеца преди 10 години
От страшните викинги са останали само банда олигуфрени. Този човек отдавна трябваше да е екзекутиран публично. Те интернет ще му предоставят, дом, да учи задочно. Направо го пуснете поне да не харчи пари.
3
3
 
15
 
! Отговори
Ro преди 10 години
Брайвик е краен в действията си, искаше ми се да има по-нормален начин за справяне с толерастите (защото заради тях Европа се напълни с всякаква ***), но друг изход не виждам. Останалото е лигавщина и празнодумство.
2
3
 
14
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
То това вече е лудница :)) тези хора тотално откачиха там ...то ще е от студа !
1
4
 
13
 
! Отговори
а такаааа преди 10 години
Чудесно.После да го направят и преподавател в университет.

Спонсорирани публикации