Цифровизацията ще се случи поетапно

Причина за забавянето са безплатните декодери за социално слабите
Обновена: 5 авг 2013 14:02 | 5 авг 2013 13:18, Петя Славова
37
Цифровизацията  ще се случи поетапно
Данаил Папазов. Снимка: Булфото

Вероятно аналоговият сигнал няма да бъде изключен изцяло от 1 септември - към момента се планира поетапното му изключване за различните територии на България. Това означава, че през есента все още ще има места в страната, в които процесът няма да бъде завършен. Това става ясно от думите на ресорния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в интервю за БНР.

Папазов уточни, че на този етап не може да се говори за забавяне на целия процес, но все пак бе категоричен, че ще се обсъди график за поетапно изключване на аналоговия сигнал.

Министърът припомни, че на 15 юли Министерството на транспорта е получило одобрение от Европейската комисия на мярката предоставяне на безплатни декодери за домакинствата, които получават енергийни помощи. По план Министерството на транспорта трябваше да проведе общо 2 обществени поръчки за ваучери за декодери.

Припомняме, че първата обществена поръчка за доставка на декодери за регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен беше обявена в края на 2012 г. Договорите за доставка на декодери бяха подписани в началото на юли 2013 година, а седмица след това започна и раздаването на ваучерите за декодерите.

С тях гражданите могат да си вземат устройствата от една от трите вериги за техника - “Зора”, “Техномаркет” и “Технополис”.

Още по темата
Втората поръчка е за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен все още не е приключена. Целта е да предостави декодери за близо 100 хил. социално слаби българи.

"Надяваме се в рамките на около седмица да приключим с втората поръчка, което ще позволи да раздадем в срок декодерите. От тук нататък остава да се уточни точният график, по който ще се изключва, т.е. не става дума за отлагане на цифровизацията, а за обсъждане на един график за поетапно изключване, който ще бъде обсъден от органа по цифровизацията", обясни подробно Папазов.

От няколко дни в медиите се тиражира информацията, че процесът за цифровизация ще се забави. Източници на Investor.bg от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) коментираха, че подобно забавяне е възможно, като ще бъде планирано и дискутирано от така наречения Орган за цифровизацията.

Същия въпрос Investor.bg отправи и към пресотдела на регулатора, откъдето заявиха, че на въпросите за отлагането на цифровизацията може да отговори единствено Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От КРС отново алармираха за своето притеснение, че честотите от Министерството на отбраната, нужни за въвеждането на цифровия сигнал, не са освободени и липсва ресурс за това.

"Евентуално забавяне на процеса за цифровизация може да бъде решено по време на съвет на Органа за цифровизация“, уточниха от КРС.

Органът за цифровизацията заседава при затворени за журналисти и обществото врати. В него участват юристи, експерти и управители от медийната и ИТ сфера - представители на някои телевизии, на Комисията за регулиране на съобщенията, Министерството на транспорта, както и от дружествата "Нуртс" и "Булсатком", които притежават лицензи за част от мултиплексите.

Мехти Меликов, председател на Асоциацията на българските радио и тв оператори (АБРО), който също участва в съветите на Органа за цифровизация, посочи, че на този етап не се говори за отлагане на процеса. Той заяви, че в момента цифровият сигнал е покрил 95% от територията на страната и най-вероятно пречки пред процеса няма да има.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
ako смятате 4е и това е ка4ество на 5 канала през усилвател просто само се замислям 6то дадох пари и затова
32
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
уважаеми господа искам да попитам акога 6те цифровизирате антените с усилвател 6тото на тях се хва6тат 5 канала а останалите три ги няма а пак за по малките град4ета е ептен зле аиде позаамислетесе спирате ефира а понатака какво следва кадее ка4еството
31
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
странно мие досега за толкова години ефир изведнаж как се сетиха за китаиските приемници и друго се 4удя какво 6те баде и 6те има ли не6то или този ефир 6тее напално празен
30
1
 
0
 
! Отговори
sss преди 10 години
За мен има проблем с цифровия сигнал. Във Велико Търново има сигнал, а в села на 25км от Търново не се хваща никакъв сигнал. Така че, да си оправят цифровизацията, а не само да ни надуват ушите как спират сигнала от 01.09.
29
3
 
11
 
! Отговори
Кан Крум преди 10 години
Това са ***, лапачи!!! Сега се усещат ,че може и от тук да се нагушат !!! Хайдуциииии!!!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак нещо не можахте да разделите парите, ваш'та м......!
27
0
 
12
 
! Отговори
shark преди 10 години
поредната далавера............
26
0
 
19
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Парите за реклами по телевизиите изядоха декодерите. С тия пари по един нов телевизор можеше да се раздаде на социалните...
25
1
 
5
 
! Отговори
инж. Димитров преди 10 години
До nikolowКак реши , че идва краят на кабелните оператори?Ако не Ви затруднявам с въпроса, споделете с нас защото ми стана интересно
24
0
 
20
 
! Отговори
ХХ преди 10 години
Разбира се, че от обруленият данъчно българин ще се граби пак. *** повечето не плащат - нито ток, нито вода, нито кабелна, нито данъци, ....и никой нищо не им казва. Нека българин не си подаде данъчната декларация или не изпълни друго задължение - веднага глоба, че и принудително събрана. *** никой не го търси. Пари се вземат от този, който дава....Държавата краде платците си, а толерира неизправните си граждани. Няма такава държава като нашата.
23
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
По-скоро от българите. И се извинявам, ако обиждам някои ....
22
2
 
14
 
! Отговори
ХХ преди 10 години
Не притежавам телевизор от години и нищо не ми липсва. Ако ми се гледа някой хубав филм има много сайтове за гледане на сериали, както и торенти, кина, ...Животът е по-различен и по-добър без телевизор. Да цифрофизират колкото си искат, но реално това пак е средство за събиране на яко пари от всяко бг домакинство. Без социално слабите, ака ромите...
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От България НИЩО не става, ама абсолятни нищо, жалко за красивата природа
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
баба,видя ли че пак ви го набутаха изодзаде.
19
2
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 10 години
Вносители май има няколко, аз наскоро купих най-евтиния декодер който намерих, изглежда зле, работи сносно, но му трябва истинска антена, към нея е по-капризен от старите телевизори, те караьа с по една жица от метър, вече не става. Плюс допълнителната консумация на ток. За малки телевизори не си струва, по-добре да се купи нов с вграден тунер. При възможност разбира се.
18
0
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Тия които визираш ги облъчват с бира и тройка кебапчета, а с телевизията облъчват само тия дето могат да четат и пишат, те са по-малко, и вече не определят изборния резултат.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 14благодаря не драматизирам ,просто ми беше интересно кой е вносителя на приемниците ?
16
0
 
7
 
! Отговори
anti tv преди 10 години
Чудесно! Ако и да се повиши качеството на звук и картина, то е ясно, че качеството на съдържанието на програмите ще си остане същото, ако не и да падне. Тъй че - благодаря! От много време вече въобще не гледам тв, а и не ми липсва, нали го има интернет! Та, на някой да му трябва кокошкарник? Подарявам телевизор.
15
0
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 10 години
Зависи от чужбината, някъде има само едната, някъде другата, или и двете, а има и без хич. Драмата с телевизията не е толкова голяма, добре че скоро няма да цифровизират радиото, тогава би било по-сложно.
14
4
 
31
 
! Отговори
мхд преди 10 години
Разумните хора телевизия НЕ гледат. А щом са безплатни, значи брейнуошингът е гарантиран.

Спонсорирани публикации