Чешкият кабинет падна, правят нови избори до 2 месеца

Правителството претърпя поражение на проведения вот на доверие
Обновена: 8 авг 2013 14:34 | 8 авг 2013 07:23,
14
Чешкият кабинет падна, правят нови избори до 2 месеца
Иржи Руснок Снимка: архив, Reuters

След 9-часови дебати новото технократско чешко правителство претърпя поражение на проведения снощи вот на доверие в парламента.

93-ма депутати подкрепиха кабинета, но 100 гласуваха за снемане на доверието от него. Резултатът означава, че страната върви към провеждането на нови избори до края на годината. Съгласно Конституцията в рамките на 2 месеца  трябва да се организират предсрочни избори, съобщи Bulgaria On Air.

Миналия месец президентът Милош Земан назначи като министър-председател своя икономически съветник Иржи Руснок въпреки противопоставянето от страна на големите политически партии. Критиците определиха назначението и последвалото формиране на технократско правителство като ход, с който Земан цели да разшири обхвата на своята власт.

Предшественикът на Руснок - Петър Нечас, подаде оставка през юни, след като беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебно положение. Заедно с него сред обвиняемите, след най-голямото антикорупционно разследване от падането на комунизма насам, са още двама бивши депутати, бивш министър и настоящият и бившият ръководител на военните тайни служби.

Още след оставката на Нечас дясноцентристките партии, които го подкрепяха, поискаха възможността те да посочат неговия заместник и да формират кабинет, тъй като притежаваха мнозинсто от 101 депутати в 200-членния кабинет.  Но и то вече е под въпрос, след като снощи няколко центристки и дясноцентристски депутати напуснаха залата, вместо да гласуват срещу Руснок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ro преди 10 години
Moй приятел (студент) работи като пощальон в провинциален град и взима 400 евро + бонуси. Казва, че успява и да спестява от тях без лишения.
11
1
 
5
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Да го чукаш, де се пука! Протестите в България, падна правителството в Чехиа. Все пак, може да се отчете като успех за шлаещите се по жълтите паветат. Може да изкарат някоя полугола гърла и да преоблечат Сугарев като Швейк - супер-хипер-турбо як перформанс.
10
5
 
3
 
! Отговори
Нико-дим преди 10 години
Честито Хайде сега и крадливото правителството на Орешарски да ги последва.
9
0
 
3
 
! Отговори
kratunkov преди 10 години
Пенсиите в Ч!ехия са над 400 евро на месец. Пенсията на жените зависи и от това колко деца е имала, например една жена с 3 деца има пенсия над 500 евро.
8
0
 
4
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.... Ако и в нашенския Абсурдистан беше като в Чехия... за корупция да пада цяло Правителство или Парламент... щяхме да бием всички рекорди на Гинес до ден днешен.... Защото всеки месец щяхме да имаме нов Кабинет! ... поне в последните 23 години! ;) Поне аз не съм чувал все още за "НЕнаял се" и "НЕнакрал" се БГ политик.... :( ! .... Чудно ми е?!?! Колко ли е ЗАПЛАТАТА на един Чешки миньор да кажем?!?! Дали е 250 евро на месец.... колкото е тук? Не знам само дали сме смешни? или сме... трагични?!
7
0
 
4
 
! Отговори
boiko1 преди 10 години
Някой знае ли колко е мин. работна заплата в Чехия?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГА ЩЕ СТИГНЕМ ЧЕХИТЕ ?
5
3
 
17
 
! Отговори
КОКО преди 10 години
ТИЯ НАШИТЕ КВО СЕ НАЗЛАНДИСВАТ.АЙДИ ДЕ.
4
3
 
22
 
! Отговори
шщд преди 10 години
Ето, не е толкова страшно, мили ми комунистчета! И не ваканцуват хората, а си вършат работата.
3
1
 
16
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
ZNA4I V CHEHIA 200 DEPUTATA ,A V BULGARIA 240 , MISLIA 4E CHEHIAE PO GOLIAMA PO NASELENIE OT NAS A IMA PO MALKO DEPUTATI
2
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте и се учете господа управляващи!!
1
8
 
26
 
! Отговори
ъъъъъ.... преди 10 години
Браво...айде сега и Българския!!!

Спонсорирани публикации