Стоят ли партийни интереси зад промените в Закона за горите?

Евтиният добив на дърва е мит, твърдят представители на бизнеса
Обновена: 14 авг 2013 14:08 | 14 авг 2013 08:43, Надежда Бочева
30
Стоят ли партийни интереси зад промените в Закона за горите?
Снимка: архив, Булфото

Противоречиви коментари предизвикаха подготвяните от новото правителство промени в Закона за горите. Управляващите заявиха, че измененията са с цел защита на малкия и средния бизнес, също и заради социални причини – населението да ползва по-евтини дърва за огрев. От БСП дори изчислиха, че когато се разреши на физически лица да секат в горите, цената на дървесината за отопление ще падне. Дали това ще стане, коментираха представители на бизнеса и собственици на гори пред Investor.bg.

С промените в закона се отваря вратичка за много нарушения в горите, коментира Антоний Стефанов, председател на УС на сдружението с нестопанска цел БУЛПРОФОР. Според него е чист популизъм да се твърди, че населението ще има евтини дърва, като се има предвид, че в момента повечето фирми работят със стара техника и много хора, в резултат дейността е неефективна и скъпа.

„Евтиният добив на дърва е мит и постоянно някой се опитва да го налага, защото покрай законното е вървяло незаконното“, твърди той. Основните опасения на  Стефанов са, че с идеята кметовете да правят списъци на социално слабите ще се стигне до корупционни схеми и опити да се печели политическо влияние. Това не е пазарен механизъм, категоричен е председателят на  БУЛПРОФОР.

Стефанов предлага горските стопанства да добиват дървесина и да я продават по списък, изготвен не от кметовете,  а от социалните служби.

Над 30% от територията на страната са гори, това е национално богатство, което не може да се използва за партийни цели, твърди Стефанов.

Асоциацията на собствениците на общински гори подкрепя мярката за физическите лица като социална, посочи председателят на организацията инж. Тихомир Томанов. Той припомни, че мярката не е нова и преди години хората са имали право да секат дърва за огрев. Според инж. Томанов промяната ще е от най-голяма полза за хората в планинските райони, които не разполагат с финансови ресурси.

С промените в закона се очаква да отпадне възможността посредници да купуват дървесина на корен дългосрочно, посочи още Антоний Стефанов. Той каза още, че като цяло бизнесът с години се е борил да има дългосрочни контракти, защото за предприемачите това е гаранция, че могат да инвестират в техника. Въпросът е, че заради тенденцията да се продава дългосрочно дървесина на големи партиди сега на входа и изхода застават големи посреднически фирми, които имат капитали и в последствие препродават суровината на по-малките предприятия, допълни Стефанов. Той заяви, че така „се източва държавата и се наливат пари в нечии джобове“.

Според инж. Тихомир Томанов собствениците на гори, държавни и общински, би трябвало да вървят към по-голяма свобода към предоставянето на дейности в горите, стига да не се стига до злоупотреби.

След като се приемат измененията в Закона за горите, е възможно през октомври или ноември отново да бъдат внесени промени. Управляващите обещаха сега да се предприемат някои бързи мерки, а по-основни промени да се правят на по-късен етап, твърди Антоний Стефанов. Неговата организация предлага сериозна реорганизация на администрацията, която контролира горите, но засега обсъждането на тези радикални мерки е отложено.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Синджир марка преди 10 години
На куково лято по-евтини дърва.Кога е поевтино когато си го купиш от производител(дървосекача) или от магазина (борсата хранилка на още една фирма с цялото домочадие)
26
1
 
6
 
! Отговори
горски преди 10 години
Сечите вече приключиха, всичко вече е спазарено и се извозва.
25
2
 
5
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Ха ха ха ха.... А сега да вземем да помислим.... Като се вземе на предвид подобието на "Държава" в което живеем.. като вземем и "развитието" ни като "Държава" в последните 23 години.. като се замислим какви ***,мутрафони и "кукли на конци" са ни "управлявали" и още са във властта от 23 години,че и повече.. като се сетим,че всичко тук е една голяма далавера за облагодетелстване на определени "кръгове" и олигархични корпорации.. ДАЛИ ЗАД ТОВА СТОЯТ "НЯКАКВИ ПАРТИЙНИ И ОЛИГАРХИЧНИ ИНТЕРЕСИ" , А?
24
5
 
14
 
! Отговори
tuttt преди 10 години
евтин популизъм и поредната манипулация на общественото мнение - гарантирано от крадливите комунисти
23
3
 
17
 
! Отговори
даскал Кольо преди 10 години
Боровете в Странджа бяха изсечени с разрешение на Мехмед Дикме, защото били "нехарактерен вид" за региона.
22
2
 
16
 
! Отговори
Пфф преди 10 години
То и сега се сече поголовно... нищо няма да се промени според мен... Едно от малкото неща, които имаме ще го опукаме и него... Полухора сме и това е.
21
3
 
18
 
! Отговори
мак преди 10 години
Всеки ще си сече на воля, "законно" и необезпокояван, докато ще останем без гори. Предложението е бандитско.
20
2
 
12
 
! Отговори
бай Асан преди 10 години
Какуй то, *** пак ша си сичеме как си бееме досига, нали?
19
2
 
5
 
! Отговори
ПВО преди 10 години
Утре ПВО-то да се взима в ръце, и да свали малко от *** около на земята.
18
5
 
8
 
! Отговори
художника преди 10 години
А защо не може да се сече в частни гори?Ето ви пример:- Комунистите взеха имотите на дядо ми и ги вкараха в ТКЗС-то. Оставиха му само двора и до него една нива, която е в края на селото, но им се видя че много му оставят и засадиха на нивата дървета. Днес моята някогашна нива е непроходим лес.Ако искам да си я върна- не мога.Ако искам да си сека дърва, също не мога.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разговорна форма в българския език, изразяваща потвърждение, чрез отрицание. Пример:- Стоят ли партийни интереси зад промените в Закона за горите?- Е, не бе, не !
16
1
 
14
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Че то къде не стоят партийни интереси зад фотоволтаиците 160 дупедати стоят.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи с тоя закон гора няма да ни остане,всеки *** ще е в гората да сече дърва,щом те ще си добиват дървата значи ще има нерегламентирано и погомна сеч в горите.Всичко е направено за *** да печелят от дървата.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Не се обиждам на протестиращите, когато викат "червени ***", защото това се отнася за ръководството на партията на "Позитано" 20". Това каза бившият депутат от БСП Георги Близнашки, който въпреки левите си убеждения, не пропуска митингите срещу властта вече 59 дни. Досега Близнашки не е бил само два или три пъти на демонстрациите, заяви той пред репортера на ПИК тази вечер.Според него изразът "червени ***" е дори слаб по отношение на някои от шефовете на БСП. "Аз бих употребил нещо по-грубо", признава професорът по конституционноправо.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всички проблеми на България идват от един човек и това е Сергей Станишев", категоричен е Георги Близнашки. По думите му ръководството на БСП е станало твърде арогантно и е забравило напълно ангажиментите към своите поддръжници.Според Близнашки, ако Пламен Орешарски подаде оставка, ще последват вътрешни промени в БСП, което ще включва сериозни размествания и в партийното ръководство.Друга известна личност на протеста снощи бе отново Юлия Берберян, която също е много редовна на демонстрациите
12
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защото всички *** и помаци по родопите гласуваха за тройната змия.
11
4
 
26
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
дойде БСП и ДПС на власт и отново започнаха пожарите отново връщат старото статукво в законодателството защо ли?, кой ли гради 20г. дървената мафия?, кой върна на царчето гори които никога не са били негови?, 70% от горските в коя ли партия членуват. О,ооо неразумни юроде защо отново гласуваш за БСП/ДПС/ДС защоооо!!!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KO?HE!
9
2
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Популизъм , а след тях ПОТОП . Пожалете поне гората дами и господа управници.
8
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започнаха пожарите както беше преди време. Само се иска да стане ясно коя фирме ще изсече изгорелите гори и ще знаем коя партия *** парите. Не е сложно. Тогава г-н Цацаров се намесва и всички сме щастливи. А дано, ама надали.

Спонсорирани публикации