Орешарски: Няма да се правим на китайци

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура у нас
Обновена: 10 сеп 2013 14:02 | 10 сеп 2013 09:28, Елка Василева
55
Орешарски: Няма да се правим на китайци
Пламен Орешарски. Снимка: архив, Булфото

България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им. Това е заявил на срещата си с премиера Пламен Орешарски премиерът на Китайската народна република Ли Къцян, предаде БНР.

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България, като се акцентира върху железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства, каза премиерът Орешарски след срещата си с Ли Къцян, която се проведе в град Далиен на брега на Жълто море, където е и премиерската резиденция.

Ли Къцян е посъветвал Орешарски България да намери своя модел за развитие, а самият премиер на България каза: Няма да се правим на китайци.

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България. Вероятността това да се случи е голяма, коментира Орешарски.

Българският премиер обясни, че за туризма ще се напише специална стратегия как да се привлекат повече китайски туристи у нас.

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.

На срещата на двамата премиери е обсъдено партньорството между България и Китай в двустранен план, в рамките на взаимоотношенията ЕС-Китай и в частност на инициативата на Китай за по-тясно сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Пламен Орешарски е отбелязал по-високите темпове на сътрудничество между двете страни, като според него това не е задоволително. Стремежът е сътрудничеството да се засили и като стокообмен, и като китайски инвестиции и това е виждане на двете страни, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
31
 
11
 
! Отговори
33 преди 10 години
До 3-каква оставка.бе мутрант?
3
19
 
48
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Ами и след това изказване, мнението за Орешарски се потвърждава - нагъл, ***, безочлив червенушко. Опитва се да изглежда като голям експерт, но според мен е жалък самозванец, който няма акъл за 5 ст. Да не забравяме и репликата за "седенката", и т.н., и т.н. Малко, жадно за власт човече, без капка достойнство и себеуважение.
2
3
 
35
 
! Отговори
художника преди 10 години
Заплатите китайски,цените марсиански,живот-неандерталски!ТОВА СА БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!
1
22
 
40
 
! Отговори
3 преди 10 години
що за глупости ръси тоя палачо Орешарски? Оставка бе, мутант!