БАН: Българите стават кредитофоби

Пикът на необслужваните кредити обаче отминава
Обновена: 25 ное 2013 14:15 | 25 ное 2013 13:31, Екип на Dnes.bg
62
БАН: Българите стават кредитофоби
Снимка: ЕК

Желанието за вземане на кредит е силно намаляло, отчита проучване на Икономическия институт на БАН.

Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследването.

Данните показват, че общата сума на кредитите от 2009 година насам остава относително същата – към 18 млрд. лева, но намалява броят на домакинствата, които ги обслужват.

По този начин тежестта се увеличава – от средно 14 хил. лева на домакинство през 2009 година до малко над 21 хил. лева днес. Притеснително е и увеличаването на лошите и необслужените кредити, отчитат още икономистите на БАН. По техни данни към края на 2008 година необслужените кредити са били в размер на 282 млн. лева, докато през 2013 година размерът им вече е 1,197 млрд. лева.

Според тях обаче пикът на необслужваните кредити е достигнат и банковата система се справя със ситуацията.
Сега един от сериозните проблеми е нежеланието на хората да теглят кредити, особено ясно изразено в София. В областните градове обаче домакинствата все още се престрашават да теглят кредити и всяко трето домакинство обслужва задължение към банкова институция.

Според данните от проучването на БАН през 2009 година над 1/3 от домакинствата в България са имали кредити. През 2013 година този процент намалява до 29%. В същото време кредитите са съставлявали около 80% от общия брой на депозитите през 2009 година, докато през тази година те вече са към 50 на сто.

Намаляващото желание за емитиране на кредити е лесно обяснимо, отчете проф. Гарабед Минасян. В първите години на 21 век имаше „кредитна еуфория“ и масово теглене на заеми. Тогава недобрата финансова култура на гражданите ги кара да теглят кредити на базата на получаваните доходи, без да се замислят как точно ще ги покриват, ако изгубят доходите си от заплата. Освен това примерът на безнаказаните „кредитни милионери“ също е основание за ръст на кредитирането в тези години.

Всъщност и сега основен източник на доходи за кредитополучателите са заплатите, а кредити се използват масово за ремонти и покупка на техника. Малко са кредитите на физическите лица, предназначени за образование или инвестиране в развитие на бизнес.

На второ място българите все по-рядко теглят кредити и заради високите разходи по обслужването им. Средно те са между 10 и 15% от размера на кредита, а по данни на Българската народна банка (БНБ) при едногодишните заеми разходите достигат и до 25-30%, при годишна инфлация от 1-2%, посочи още Минасян.

Според него намаляването на задлъжнялостта не винаги може да се приема като позитивно явление. Той посочи, че кредитът е „живот в бъдещето“ и стимулира хората да търсят начин за повишаване на доходите си и търсене на активност. По този начин „разумната задлъжнялост“ води до повишаване на динамиката на икономиката.
Разумни нива на задлъжнялост Минасян определи като съизмерими и леко изпреварващи темпа на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

В момента от около 3 млн. домакинства в България 700 хил. имат кредити. Изпаднали в неплатежоспособност и попаднали в съдебната система са към 6 хил. домакинства. При 50-60 хил. има риск от изпадане в неплатежоспособност (както обявяват самите домакинства) или забавят погасяването на задълженията си.

От БАН са изготвили и списък с мерки, които да подобрят ситуацията с лошите кредити, които са около 19-20% от всички теглени заеми в банковата сфера.

Едно от тях е създаването на банков омбудсман, който да консултира страните при възникване на спорове. Икономистите поискаха още и регулация на бързите кредити, единен стандарт за договорите за отпускане на кредити, както и прозрачна методология при образуването на лихвения процент.

Именно неяснотите с договорите и лихвите плашат хората да търсят кредитиране, посочи Борис Гюров от института. Сред предложенията са още и за максимален праг за частта от доходите, която отива за покриване на задълженията, както и поделянето на риска, което е от изключителна важност при срива на пазара за имоти.

От БАН се обявиха и за създаване на закон за фалитите на физическите лица, който да позволи най-тежките случаи да отпаднат от системата. Те трябва да бъдат ограничени 15-20 години да получават кредити, допълни още Гюров. Заплахата при тази възможност е недобросъвестни платци да се възползват от възможността за личен фалит.

Още финансови новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
Аз използвам кредитна карта защото неми стигат парите.
15
1
 
46
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Попитали ходжата какво? е демокрация. Той казал- при демокрацията всички имат еднакви права ако аз се кача на минарето и ви напикая от горе.вия от долу имате също право да ме напикаете.
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия дето мразят кредита са "кредитофоби", а тия дето го харесват са "садо-мазо". Тия дето го дават са "би", "гей" и "строги масажисти".
13
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Движението е от кредит в кредит.
12
14
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 10 години
ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ!!! НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАВАТ ЗАЕМИ СРЕЩУ ЛИХВА!!! -- ти или си *** комунист или си мюсюлманин захласнат по шериата. Само шериата дава пари без лихва.
11
1
 
17
 
! Отговори
и даже преди 10 години
Който има контрол върху печата на тия фърковати хартийки, той ни държи за м.ду.ите, ще държи и децата ни и тяхните деца.. Ако не искаме да оставим това наследство за тях .... дали трябва да псуваме юксел и Ореха всяка вечер ... дали това ще говорят за нас след време .. или ще ни се смеят какви будали сме били или ще ни мразят че сме завещали само дългове и руни..
10
3
 
33
 
! Отговори
Да да преди 10 години
В момента в който умре банковата система (и финансовата дори) - народа ще си отддъхне и ще има нов Златен век за човечеството... Няма смисъл да се протестира срещу политиците, които така или иначе да собственост на банките и корпурациите .. трябва да се протестира срещу лихвите... и тази измамна схема на банките да пряват пари от въздух и да ни порбват с това си деание...
9
2
 
53
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Притеснени са щото, ако никой не тегли кредити се спира спиралата на измисляне на пари от лихвите - това е убийство за крадливите банки ... Ако питате - платете си всички задължения и никога не теглете повече - затова сме в Еврото и сме с валутен борд - това е застраховка за банките... банките са престъпници защитени от закона..
8
3
 
62
 
! Отговори
v преди 10 години
Виждате ли сега къде е нашето величие като народ? На тия масончета и ковачи на новия световен ред българина ще му счупи системата, защото не се поддава на опитомяване като западняка - не тегли заеми, притежава жилището в което живее, отказва да купува стоки които не му трябват и да живее "на кредит" и си вари ракия, вместо да купува "марково" уиски. Изключвам хората които клъвнаха въдицата и си накупиха мерцедеси и "ново строителство" и сега се чудят как да връщат кредитите.
7
2
 
23
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 10 години
"БАН: Българите стават кредитофо би"А ЗАЩО ЛИ ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
6
 
40
 
! Отговори
seira преди 10 години
НАРОДЪТ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ВЗЕМА КРЕДИТИ, А ДА ПОЛУЧАВА СТАБИЛНИ И АДЕКВАТНИ (НА ЦЕНИТЕ) ТРУДОВИ ДОХОДИ!!!ЗА ЦЕЛТА:ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ!!! НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАВАТ ЗАЕМИ СРЕЩУ ЛИХВА!!!
5
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да изтеглиш кредит? Взимаш 10К, връщаш 18К. Пладнешки грабеж.
4
9
 
31
 
! Отговори
rasateist doitsland преди 10 години
Иван Костов и бежанците са виновни. Само Боян Расате и 15-те скинара от Люлин 8 могат да оправят България.
3
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво е, че все повече хора се осъзнават и не теглят кредити. Това си е съвременно робство.
2
3
 
45
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 10 години
а масонските лобита в Бг *** какви стават другарю минасян???банките не са ги измислили италиянци а генуезки еврей
1
4
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да теглиш кредит тук е безумие - доживотна каторга и дамоклев меч над главата ти.

Спонсорирани публикации