Китайци хакнали компютърната система на МВнР?

"Ню Йорк таймс": Кампанията се подкрепя от китайските власти
Обновена: 10 дек 2013 14:18 | 10 дек 2013 09:12, Елка Василева
24
Китайци хакнали компютърната система на МВнР?
Снимка: архив, Reuters

Китайски хакери са проникнали в компютърните системи на външните министерства на България, Латвия, Португалия, Унгария и Чехия, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Кибератаките започнали през 2010 г. и продължават, се казва в доклад, който ще бъде оповестен по-късно днес от калифорнийската фирма за компютърна сигурност FireEye.

Въпреки че в документа не се посочват поименно жертвите на хакерските атаки, "Ню Йорк таймс" е идентифицирал външните министерства на петте страни чрез електронните адреси на уебстраницата на хакерите. Запознат с разследването източник, който е пожелал анонимност, потвърдил пред вестника, че действително външните министерства на тези пет европейски страни са жертвите на тези кибератаки.

В доклада на FireEye не се посочва конкретна хакерска група в Китай, но според експерти списъкът на жертвите сочи, че кампанията се подкрепя от китайските власти.

"За разлика от други групи, които нападат търговски фирми, тази кампания е била насочена към външни министерства", заявява компютърният специалист Нарт Вилньов.

Китайските хакери изпратили на жертвите си електронни писма с линк, в който се твърдяло, че има голи снимки на Карла Бруни-Саркози, съпругата на бившия френски президент Никола Саркози. След като се кликне върху линка, хакерите получавали достъп до компютърната мрежа на мишената си. Не е установено обаче кои файлове са били откраднати при тези прониквания.

Официални представители на китайското външно министерство са заявявали, че Китай не одобрява компютърните атаки и че самото министерство бива нападано от хакери. Говорител на китайското дипломатическо ведомство не отговори на молба за коментар по новината, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Директорът по научноизследователската дейност на FireEye Роб Ракуолд заяви, че фирмата му е уведомила последните жертви, но добави, че в много случаи те реагират с разгръщане само на елементарни компютърни защити.

Вестникът цитира говорител на чешкото външно министерство, който посочва, че ведомството му не може да коментира тази новина, но уверява, че се вземат всички предпазни мерки за предотвратяване на проникване в компютърните системи на министерството. Говорител на латвийското външно министерство е отказал коментар по случая, а говорителите на португалското, унгарското и българското външно министерство не са отговорили на молби за коментар, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
bugzilla преди 10 години
Ха-ха. Щатите подслушват и записват целият свят и сега ще се оправдават с Китай и кои ли не.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При положение, че хората на Външно използват мрежата си за гледане на голи снимки на Бруни-Саркози, китайските хакери най-много да са си обогатили колекцията от порно. Нещо важно от това министерство едва ли са докопали :/
17
0
 
4
 
! Отговори
Нане Вуте преди 10 години
Бе оно програмата за защита на на компотите и компутрите на МВнР е израелска, както и комуникационната техника... Да не би? А?
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както обикновено - слабото звено в цялатра система са глупави похотливи служители...
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То за нашата държава е нормално. Тука конкурси за специалисти няма, но конкурси за роднини има. Те във властта от комунизма насам са все роднини до 15то коляно. От цял отдел с 1000 човека, само 1 е специалист (щото все пак някой трябва да работи), а останалите са по родствена линия там
14
2
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Кой *** е бил министър по нова време? И кои са работили там?Всички сега да бъдат изхвърлени незабавно и да се проведат конкурси за нови служители!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми хубаво са го хакнали! То това министерство освен да лиже г***за на евр(оп)ейските си господари и да изрича научени фрази, друго не може.
12
2
 
8
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 10 години
В момента мврн-то търси програмисти, които да разчетат йероглифите.
11
2
 
2
 
! Отговори
Рейса преди 10 години
А ве тия китайци си мислят, че ние не сме още на компоти не на компютри...
10
4
 
4
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 10 години
Те затова китайците искат да инвестират у нас, защото като са хакнали мвнр-то и са получили такива вируси, че и до днес търсят сорс кода да ги премахнат, лошото е това, че при нас пристигат само иероглифи - няма кой да ги прочете :-).Мир вам.
9
3
 
11
 
! Отговори
Кита Иска Работа преди 10 години
Китай е супердържава и нейните служби също подслушват и записват. Още повече, че голяма част от техниката се произвежда там. Производителят на ключалки може да ги отваря, а на компютри дали не може да ги следи?
8
6
 
8
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.......... Китайците отдавна са 'ХАКНАЛИ" целия Свят....... и НЕ само компютърно !!!!! ......... :) ;) :) Но това е добре де......... Поне "Световните Господари от Американо-Еврейски произход" и прилежащата им Световна банкова система,която им върши основната роля в завземането на територии все още имат от кого да се НА_ _ РАТ от страх........... :) ;) :) !
7
0
 
32
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Според китайските хакери българската система за сигурност на данните е била на най-високо ниво от изброените и единствената, в която не намерили почти никакви данни. Хаквайки компютрите на родното МнВР, китайците попаднали на криптирани данни, умело маскирани като изтеглени филми, препратки към порносайтове, кореспонденции и игри във фейсбук.
6
2
 
17
 
! Отговори
прочел та нали преди 10 години
МВР има сИгеУрЕн трафик към порно сайтове това го доказа АРЕНАТА и то ВИДИМО В мвп СЕ ТЕГЛИ САМО хардпорно и филми..ВЕНИ МАРКОВСКИ И ГО ДОКАЗА НА ОНОВА *** ЯВОР КЪВ БЕШЕ ...ТОВА СЕ ЗАНИМАВАТ ТУПУНГЕРИТЕ....ТА БАСТУНИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНИЛКИ С ПО 2 ХИЛКИ ЗАПЛАТА И ПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ НА ТОПЛО КВО ДА ПРАВЯТ
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пхах, като знам какви велики "експерти" по сигурността работят в държавните институции, не бих се учудил и сега да го правят ежедневно :)
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадецът вика- ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!ХАХАХАХАХАХАХА!
3
5
 
31
 
! Отговори
martony преди 10 години
При нас няма място за притеснение. Дори и да са хакнали някой правец в МВР-то едвали са се оправили в доса.
2
8
 
24
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Грешно са разбрали в Ню Йорк, всъщност не е хакнат сайта на МВнР, а някакви китайци са му го хакнали отзад на Вигинин.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пълни глупости

Спонсорирани публикации