Валутният борд ще остане, докато влезем в еврозоната

Съседите ни не се облагодетелстваха от по-ниската стойност на валутата
Обновена: 11 фев 2014 14:08 | 11 фев 2014 12:19,
31
Валутният борд ще остане, докато влезем в еврозоната
Снимка: БТА

„Българската икономика доказа, че валутният борд е режимът, който трябва да запазим, докато влезем в еврозоната. За бизнеса на съседните ни държави не е станало по-лесно заради по-ниската стойност на валутите", заяви финансовият министър Петър Чобанов в отговор на въпрос за валутния борд и дългогодишната дискусия надценен ли е левът спрямо еврото при въвеждането му.

Изказването беше в рамките на дискусия, част от Националния форум Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“.

"Девалвацията на съседни на нас страни действително подобрява тяхната конкурентоспособност, посочи от своя страна премиерът Пламен Орешарски.

Още по темата
По думите му у нас при плаващ курс ще има неминуемо големи разходи за бизнеса. Ще се създаде несигурност включително и по отношение на инвестиционните хоризонти, смята премиерът.

„Мисля, че на девалвацията като насърчаваща експорта трябва да се противодейства чрез по-голяма гъвкавост на разходите от българския бизнес. Досега фирмите се справят много добре в тази посока“, каза още Орешарски, като посочи, че това са неговите наблюдения.

Припомняме, че валутния съвет у нас беше въведен през 1997 година. Тогава обменният курс на един български лев беше фиксиран към една германска марка. След въвеждане на еврото през 1999 година курсът вече е 1,95583 лева за едно евро. Още със самото въвеждане на борда обаче започнаха дискусии дали курсът е определен правилно и дали това няма да застраши развитието на българската икономика.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Григор Лилов преди 10 години
1. Като най-успешен борд в света се сочи Хонгконг. Но там на 3 пъти въвеждат паричен съвет и 2 пъти го отменят: 1935-1941, 1945-1974 и от 1983 до сега. Но от 2012 г. има ограничения по тегленето на депозити и забрани за отпускане на кредити за определени цели (например за жилища). 2. Бордът не зависи от желанията. За малка страна като нашата трябва добре работеща икономика и приток на много капитал, за да оцелее Борда. Имаме ли го? Хонконг е врата към далечния Изток, а ние?
25
1
 
5
 
! Отговори
БОКО преди 10 години
Падането на валутния борд означава-хитреците ограбват спестяванията на обикновените граждани чрез банките и от див капитализъм преминаваме на феодализъм. Това ще е практиката , всичко друго са теории на заинтересованите.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 25 АнонименТи си пълно куко!!!Как и кой ти увеличава паричния ресурс след като си във валутен борд!!Частник или инвеститор чрез печалбата си от ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ще подобрява не своите лични печалби,ами ще мисли как държавата да му върти парите в комуникации,здравно и образователно развитие?!?!?!?!?!?! За това ли частния сектор си бута паричния ресурс в офшорни зони и сметки!!За благоденствие на нацията!?!?!ХАХАХАХА,честно,успя не на шега да ме караш да се заливам от смях на коментара ти
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 17Вътрешното потребление носи печалба на държавата. Увеличава се паричния ресурс на държавата и тя може да строи комуникации, здравно и образователно развитие и т.н.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
постояннен двоен мониторинг на всеки шест месеца....
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никога в българия няма да има хирепфлация докато сме в ЕС, но сега контрола над нас е железен от европабанките - еврпейски, БНБ - обезправена, няма право да печата пари, ако искаме да теглим заеми трябва да се съобразяваме с ретинговите агенции и условията на фонда....тиражите във фонад се държат от гоемиет държави, апарите вече не идват по стендбай споразуменияу, а по други програми....
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама защото ние страхотно се облагодетелствахме. ВЪН МВФ - Вън борда.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 20Точно валутният борд показва на цял свят,че сме ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ!Некадърни да управляват национална банка,некадърни да имат национална валута,некадърни на две магарета сламата да разделят и търсят добре платени съветници от чужбина да го правят!Тези,които въведоха ТУК валутния борд за НЕКОРУМПИРАНИ,НЕПРОДАЖНИ И НЕКРАДЛИВИ ли ги имаш?Мислиш ли,че всички действия им са породени ей така,ЗАЩОТО СМЕ В БЕДА като мирни самаряни ИДВАТ да помагат!Ако вярваш в това жална ни майка-на теб и на нас!!
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мизерия до безкрай!Борда инструмент за външен валутен контрол!Някой от тези престъпници да ви е питал дали искате борд?Територията вече се заселва с *** и араби!Ционистки *** иска цели села да купува!Що ли си губя времето..... МАЙНАТА МУ НА ВСИЧКО!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 14 АнонименТова вътрешно потребление на кого носи печалба,човече??Тези огромни вериги магазини правят печалба,която за съжаление не остава в България!!Майката му е ти да правиш потребление в чужди държави,не те в твоята!!Погледни баланса между внос и износ и виж това добре ли е!!Потребление имаме,а парите от това потребление къде са и защо балансът ни внос-износ натежава доста на везните в посока ВНОС!!
16
0
 
2
 
! Отговори
dan преди 10 години
Ето линк към филма Дневникът на плячкосването / Memoria del Saqueo за Борда в Аржентина: dokumentalni/?p=205
15
3
 
6
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
БОРДЪТ ПАДА, ПИЧОВЕ, ОРЕШАРСКИ ЗНАЕ ЗАЩО!!!Явлението предстои след година и половина и ще е главоломно по представите на народа, а истината е в ред показатели, за които простосмъртните нямат хоризонт - сори, бяхме хубава страна!!!Правителството ще се задържи, в различен формат, но със същите фигури, а политиката в случая няма как да не е праволинейна, дори и ГЕРБ и РБ, ще се набълбукат - кризата предстои!!!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 8Добре е да знаеш че от експорт в този момент няма да прокопсаме. Най-важното е да се увеличи вътрешното потребление, да има сигурност против кражби и административни своеволия, за да се стимулира Бг. производство. И след това да се увеличава експорта, от който държавата не печели. Ще спечелят само 10-15 собственици на фирми.
13
2
 
7
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Nie ako priemem evroto sme jivi umreli...
12
4
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Тия мантри на *** ги знаем, има цял филм за борда в Аржентина - Дневникът на плячкосването / Memoria del Saqueo - там показват да какво всъщност води Борда. Филма го има преведен и на български.
11
2
 
5
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Браво Чобанов корема ти е пред гърдите
10
0
 
5
 
! Отговори
Да, бе преди 10 години
Ако влезем в шенген, пак си остава борда :) Сега лева вързан към евро - после няма лев, само евро. Пак няма да печата централната банка колкото си иска пари.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен:Спорно! Аржентина се провали и преди борда и с него, точно поради слабостта и корумпираността на местния бизнес. Бордът поне овладя инфлацията. Това е и целта му, а растежът трябва да дойде от другаде. Сега, националистката може би жъне плодовете на относителната финансова дисциплина, въведена с борда. А че на България бордът НЕ помага - съгласен съм. НИЕ СТРАДАМЕ ОТ ЛИПСА НА УПРАВЛЕНИЕ - И НА БИЗНЕСА И ПОЛИТИЧЕСКО. От комунист бизнесмен НЕ става, НИТО политик. Той се е ГРАБИТЕЛ.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чобанов,спри да говориш глупости!"За бизнеса на съседните държави не е станало по-лесно,заради по-ниската стойност на валутите".Как тогава ще обясниш с думи прости СТОКООБМЕНА на ТУРЦИЯ със България и Гърция!Как да не се възползват?Ниската стойност на валутата,означава ниска себестойност на продукция и стоки,което по време на криза означава засилен експорт на стока и продукция,оттам растеж!Гърция започна да купува стока от Турция,Украйна,Русия,Сърбия,защото е евтинО!Ти стабилизирай с валутен ***
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 5:Плачеш точно за това, за което няма нужда. "Чуждите" банки (чужди само като заглавие) достатъчно финансират потреблението с кредити, оттам търсенето, което създава растеж. "Националната" банка е с вързани ръце заради борда. В ЕС ние се натиснахме, сега регулацията му ни пречи, защото не отговаряме на критериите. ИСТИНАТА Е, ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС НЕ ИНВЕСТИРА В БЪЛГАРИЯ (освен в недвижимости), НЕ ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ, А ЗАЩОТО Е НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН И ТУК, В БЪЛГАРИЯ. Комунисти са!

Спонсорирани публикации