Валутният борд ще остане, докато влезем в еврозоната

Съседите ни не се облагодетелстваха от по-ниската стойност на валутата
Обновена: 11 фев 2014 14:08 | 11 фев 2014 12:19,
31
Валутният борд ще остане, докато влезем в еврозоната
Снимка: БТА

„Българската икономика доказа, че валутният борд е режимът, който трябва да запазим, докато влезем в еврозоната. За бизнеса на съседните ни държави не е станало по-лесно заради по-ниската стойност на валутите", заяви финансовият министър Петър Чобанов в отговор на въпрос за валутния борд и дългогодишната дискусия надценен ли е левът спрямо еврото при въвеждането му.

Изказването беше в рамките на дискусия, част от Националния форум Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“.

"Девалвацията на съседни на нас страни действително подобрява тяхната конкурентоспособност, посочи от своя страна премиерът Пламен Орешарски.

Още по темата
По думите му у нас при плаващ курс ще има неминуемо големи разходи за бизнеса. Ще се създаде несигурност включително и по отношение на инвестиционните хоризонти, смята премиерът.

„Мисля, че на девалвацията като насърчаваща експорта трябва да се противодейства чрез по-голяма гъвкавост на разходите от българския бизнес. Досега фирмите се справят много добре в тази посока“, каза още Орешарски, като посочи, че това са неговите наблюдения.

Припомняме, че валутния съвет у нас беше въведен през 1997 година. Тогава обменният курс на един български лев беше фиксиран към една германска марка. След въвеждане на еврото през 1999 година курсът вече е 1,95583 лева за едно евро. Още със самото въвеждане на борда обаче започнаха дискусии дали курсът е определен правилно и дали това няма да застраши развитието на българската икономика.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
преди няколко години аржентинците излязоха масово по улиците на бунт срещу мизерията и безработицата Аржентина стига до това тежкосоциално положение заради рестрикциите и от МВФ и наложения на Аржентина валутен борд.След тези масови протести пада правителството в Аржентина и идва на власт националистката Кристина Киршнер ,която прекратява взаимоотношенията с МВФ на Аржентина и отменя валутния борд и днес Аржентина бележи невероятен икономически подем
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква е ролята на ВАЛУТЕН БОРД и какво регулира на регулирана икономика от ЕС??Не можем да търгуваме с когото и да е,не можем да предоставяме пазар на когото и да е,не можем да инвестираме в проекти ако нямаме разрешения,нямаме НАЦИОНАЛНА БАНКА,Нямаме БЪЛГАРСКИ БАНКИ,ИСКАМЕ РАСТЕЖ В ИКОНОМИКАТА!!Кой да го финансира,след като българи не държат банките и парите в свои ръце??ЧУЖДИТЕ БАНКИ,ЕС,МВФ,Световната банка-ХАХАХАХАХААААААААААА!!!!!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво не са Идете в Румъния която беше много по-зле от нас сега е по-добре и заплатите им са по-високи ...че дори има българи от граничните да работят в Румъния ....дори бомбардирана Сърбия....Борда помогна в рязането на заводи на скрап и за увеличаването на безработицата като пречи на износа и спомага за ограничаване на доходите
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То ако беше много хубав борда и в другите държави щяха да го въведат а САЩ да върне златния стандарт....В Аржентина борда паднал а тя взела че се оправила....ама нашите медии си мълчат като ***!....но когато го вкарваха борда в БГ даваха за пример Аржентина и ни набиваха медиите колко добре било Един борд е добър до 5 години
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако живеем във валутен борд още 20 години България ще изчезне!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи още 100 години.

Спонсорирани публикации