Русия тръгва към икономически антирекорди

Проблеми: изтичане на капитали и дефицит на регионалните бюджети
Обновена: 26 мар 2014 14:14 | 26 мар 2014 08:57,
451
Русия тръгва към икономически антирекорди
Снимка: архив, БТА

Влошаването на отношенията с Европа и САЩ след присъединяването на украинския полуостров Крим води Русия към икономически антирекорди - изтичане на капитали и дефицит на регионалните бюджети, предупреждава "Независимая газета".

През февруари руската икономика отбеляза растеж с 0,3 на сто след декемврийската нула и януарския спад с 0,6 процента, но това не е повод за радост. Вчера финансовото министерство информира, че през 2013 г. регионалните бюджети са показали най-висок дефицит от дълго време насам - 642 милиарда рубли (17,8 милиарда долара).

Според министъра Антон Силуанов "не е имало никога такива дефицити", но не се очакват "особени промени в близка перспектива", пише вестникът.

По данни на ведомството чистото оттичане на капитали от Русия през първото тазгодишно тримесечие може да достигне 65-70 милиарда долара. Зам.-министърът Андрей Клепач уточни, че негативно са повлияли захладнелите отношения със Запада, посочва изданието.

"Икономическата неяснота и влошеното положение на Русия на международната арена накараха руската власт да задейства т. нар. мобилизационно-кризисен режим за управление на икономиката", се казва в статията.

Според икономиста Наталия Акиндинова федерацията влага все повече средства в отбраната, "замразявайки огромни парични ресурси" в сметките на военнопромишления
комплекс.

Междувременно се засилва прочистването на пазара от частни банки и се повишава ролята на държавните, твърди тя.

Икономически режими от този тип - с "ръчно управление и разпределение на ресурсите (. . .)", дават възможност за максимален контрол над всички процеси, но са в разрез с понятието свободен пазар", изтъква финансовия аналитик Яна Трубникова.

"Вредата за руската икономика ще е повече от ползите. Заемите от чужбина ще станат по-скъпи и по-труднодостъпни, кредитирането на бизнеса ще намалее още повече", прогнозира колегата й Александър Миронов.

Според финансиста Нарек Авакян мобилизационно-кризисният режим постепенно ще върне руския капитал от чужбина в страната и Русия не е застрашена от дефолт. Може обаче да поскъпнат външните заеми за държавата и да скочат плащанията по досегашните й дългове.

Присъединяването на Крим и въвеждането на мобилизационно-кризисния режим може да означават за Русия годишни загуби от по 50 милиарда долара, резюмира "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Украински банки вече се опитват да свият бизнеса си в Крим - разпращат оферти за продажба на кредити, изтеглени от кримски заемополучатели, отбелязва "Комерсант".

Платинъм банк - "първата лястовичка", информира, че продава портфейла, тъй като се изтегля от Крим. Според играчи на пазара този вид оферти ще станат масови, но е трудно да се намерят купувачи и ще се правят големи отбивки от цената.

Във Върховната рада е внесен законопроект, предвиждащ наказателна отговорност за икономическа дейност в Крим и Севастопол (приети вече в състава на Русия). Ако проектът бъде приет, той директно ще забрани на украинските банки да работят на полуострова, разказва всекидневникът.

Според разпитани от него руски експерти кредитните портфейли, продавани в Крим, будят интерес от финансово гледище, защото се продават евтино и заемите са добре обслужвани. Подобни инвестиции обаче носят и доста риск заради неяснотите в политическата обстановка.

"Потенциалните купувачи засега не горят от желание да сграбчат кримските портфейли" - Крим вече е руска територия и ще е трудно да контактуват с длъжниците. При това вече не може да събират дълговете им по съдебен ред - съдебната система в Крим се формира наново, отбелязва вестникът.

Депутати от Държавната дума сезираха федералната служба Роскомнадзор с искане да провери спекулациите около полуостров Крим, свързани с картографската услуга на Гугъл. Те настояват Роскомнадзор да задължи руския клон на Гугъл да определя Крим като субект от Руската федерация, а не като част от Украйна, пише "Известия", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Александър Сидякин от фракцията на партия "Единна Русия" в руския парламент държи Роскомнадзор да даде преценка и за електронните карти Бинг на компанията Майкрософт, също и за руската Уикипедия, определяща Крим като спорна територия между Русия и Украйна.

Групировката Mail.ru и руската интернет компания Яндекс вече изобразяват Крим на своите електронни карти като територия на Русия, се казва в информацията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още по темата: Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
4
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ПО-ДОБРЕ ДА СМЕ СЪС РУСНАКА ОТКОЛКОТО АМЕРИКАНСКИЯТ БИЗНЕСМЕН АМЕРИКАНСКИЯТ БИСНЕСМЕН СЕ КЛАНЯ НА БОГ БИЗНЕСА А РУСНАКА Е ПРАВОСЛАВЕН БРАТ.
325
3
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ИЗЛЕЗЕ НОВА ПЕСЕН ЗА ПУТИН НАРОДА ГО ОБИКНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ.РУСКИЯТ НАРОД СЕ ПОДИГРАВАТ САЩ .КАКВО ЩЕ НИ НАПРАВЯТ. САНКЦИИ ПО ИКОНОМИКАТА НЕМОГАТ ДА БИЯТ АКО УДРЯТ ПО ИКОНОМИКАТА БИЯТ СЕ В ДЖОБА САЩ ИСКА ДА ВЗЕМЕ КРИМ И ДА ВКАРА ЕС СВОЯТ ГАЗ ТОВА Е ЦЯЛАТА ПОЛИТИКА..САЩ ВРАЖДУВАШЕ СЪС СССР .СССР ГО НЯМА ИМА ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ.КАВО ИСКАТ САЩО РУСИЯ ЗАОБИКОЛИХА С ВОЕНИ БАЗИ РУСИЯ .РУСИЯ Е МОГЩА СТРАНА И СИЛНА ВЕОРЕЖЕНА.САЩ ИСКА РУСИЯ ДА СКЛОНИ ГЛАВА ПРЕД ТЯХ КАКТО ЦЯЛА ЕВРОПАРУСИЯ НЕ СЕ ПЛАШИ ОТ НИКОЙ
324
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците сами си строят бъдещето. Не са колония на УСа и ЕС.Няма брюкселски бюрократи, няма натовски сметки да плащат, няма МВФ, които да точи. Безработицата е по-ниска от ЕС и УСА. Преди 1м световната банка определи Русия ката богата страна. Доходите на неселението са колкото в Полша и 3х повече от България.
323
3
 
5
 
! Отговори
от русся с либоФ преди 10 години
Добре дошъл, Крим!Е, здравейте скъпи кримчани! Радваме се да ви видим. И в първите редове на писмото ми позволете да ви поздравя с това, че току-що проведохте последния референдум в живота си. Повече няма да имате никакви волеизявления. Повече няма да избирате нищо и никога. Нищо и никога. Запомнете това веднага. Второ, можете да се сбогувате с вашата телевизия. Довиждане пряк ефир, токшоу и дебати. Здравейте очерняне, *** и сексистки шеги. Само Кисельов, нападки и директни свързвания с Путин. Трето, наборната армия. Това изобщо е отделна тема. За 23 години окупация вие, разбира се, в
322
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама то защото украинската бюрокрация и бизнес не са корумпирани криминални типове с алчност надвишаваща тази на най - злите капиталистически формирования като Нестле? Колко наивници е наплодила майка България напоследък...
321
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кримчанинът ще се сблъска със същата простащина, корумпираност и неадекватност на руската бюрокрация, подобно на останалото население на Русия? Ако ли не, то от напълно логичната идея от Крим да се направи бонбонче, напук на киевските чифуто-нацисто-бандеровци, може да се появи едно недоумение от страна на останалите руснаци: защо това, което е позволено на Крим, не е позволено на нас? И обратното резкият сблъсък на отдавна свикналите с автономност кримчани с реалностите на руската власт във
320
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако днешните управници на Русия могат да намерят в себе си силите да се възползват от този исторически шанс да превърнат страната започвайки мащабна модернизация и реформи в конкурентноспособна, процъфтяваща държава, служещо като пример за подражание на други страни, най-вече съседни такива, то историята ще им прости много грешки. Ако ли не, то много скоро страната ни ще е изправена пред катастрофа.
319
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
422 кво да му гледаме , те ще се оправят но твоята русия никога няма да се оправи
318
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
420 ти у ред ли си , да не би на теб да ти трябват тези рейтинги
317
1
 
4
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Анонимен. 420Просто погледнете на дълга на САЩ в света, след това всичко ще стане ясно.
316
0
 
3
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Врагове на Русия дават обратно? Обама: "САЩ и ЕС не искат конфликт с Русия. Ние не искаме новата Студена война, наистина".
315
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Standart&Poor,какъв рейтинг и каква оценка е дала на собствената си икономика в USA??Четем все за рейтинги на чужди икономики,толкова ли е трагично състоянието на американската икономика,че един рейтинг на каквато и да е агенция нито сме видяли,нито прочели,нито някой е отчел рейтинга й!!!
314
1
 
9
 
! Отговори
тото преди 10 години
Можем да си пишем и да говорим врели-некипели,истината е една че Русия винаги ще остане обект за лакомите апетити на Европа и Америка.Бзежинский открито с голяма завист се исказа,че не може една страна да притежа ва толкова територии и изкопаеми.
313
1
 
7
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Анонимен 416Смятате ли, че САЩ се грижа за енергетийната сигурност на Европа? Наивно мислене! Те не ми пука нито за Европа, нито за Украйна, нито за България. САЩ винаги тревожеще само за доходите им. Защото те са нуждаят от война в Европа.
312
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
413 те се спасиха да му мислят удавниците от изтока
311
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-рано тази седмица базираната в Ню Йорк кредитна агенция Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния суверенен рейтинг на най-голямата икономика в Латинска Америка Бразилия, до най-ниския инвестиционен клас. Новата оценка поставя страната в сходно положение като това на силно задлъжнелите Испания и Филипините, а само една степен по-нагоре се намира постоянно намиращата напоследък място в информационния обмен Русия.
310
2
 
3
 
! Отговори
Йово преди 10 години
investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukraina-shte-povishi-s-nad-50-cenata-na-gaza-za-naselenieto,169436/undefinedДа им е честито асоциирането с ЕС на братя украинци и приятелските заеми от МВФ!
309
1
 
9
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
САЩ е готов да жертва всичко на света за целите на тяхното спасение от фалит. Тяхната "шистова" дипломация отново е в ход, това е очевидно. Именно от това е провокирано настойчивото исканеза решителните санкции срещу Русия от страна на ЕС.
308
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПичСтранно Обама на какъв ти прилича тогава?
307
2
 
6
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Пич 410Моля, изпратете ни вашата снимка, и ние ще оценим вашата красота.

Спонсорирани публикации