ѕърванов: »де€та за общата ни истори€ с –—ћ да има реално съдържание

ƒа сме готови за коректна при€телска и научно обоснована полемика
28 май 2024 20:55, ≈лка ¬асилева
31
ѕърванов: »де€та за общата ни истори€ с –—ћ да има реално съдържание

»де€та за общата ни истори€ с –— ћакедони€ тр€бва да се изпълни с реално съдържание. Ќад€вам се нашите при€тели и брат€ оттатък границата, в ћакедони€, да го разберат и да вл€зат в режим на диалог, и да се чу€т взаимните аргументи. Ќо отрицанието е най-лоши€т път в този и във всеки следващ момент. “ова препоръча президентът на Ѕългари€ от 2002 до 2012 г. √еорги ѕърванов в интервю пред ЅЌ– от Ѕлагоевград. “ой участва в дискуси€ за общото минало и общото бъдеще на двете държави и изнесе лекци€ пред студенти и преподаватели в ёгозападни€ университет.

ќще по темата
"»маме нужда от дискуси€, защото напрежението продължава да тлее и рол€та на науката на едно такова средище като ёгозападни€ университет може да бъде важна. ¬ажно е да се разбере извън онзи спор, който върви с √ърци€, че между —офи€ и —копие тр€бва да се води диалог, който да покаже н€колко ключови неща, произтичащи или свързани от договора за при€телство от август 2017 г.", коментира ѕърванов.

"ќтдавна съм казал, че има нужда от допълване на договора, от един анекс, защото той е една хубава деклараци€, подобна на подписаната от Ћюбчо √еоргиевски и »ван  остов през 90-те години", допълни ѕърванов.  

—поред него винаги има рискове в желанието на –—ћ да стане член на ≈—.

"ѕредполагам, че в –— ћакедони€ искат да бъдат член на ≈— така, както са в Ќј“ќ, защото ние ги подкрепихме. ј колко искат да приемат общата истори€, това е отделен въпрос. ѕо-скоро отстъплението може да бъде там. Ќие тр€бва да сме готови за коректна при€телска и научно обоснована полемика", прогнозира √еорги ѕърванов.

“ой е убеден, че н€ма да ни е лесно.

"ѕолемиката ще бъде трудна, защото тези дни прочетох доста неща от президента —ил€новска и премиера им. ƒоста агресивно звучат, което предполага наистина ние да отговорим достойно, убедително, но твърдо", препоръча ѕърванов.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


31
ќще от ќбразование
√отв€т два проекта, свързани с висшето образование
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
28
0
 
0
 
! ќтговори
—алмон≈Ћ ј преди 3 седмици
я,агент √оце изпълз€ от криптата!!!  ъде са 100-те милиона евраци от схемите с ƒоган€,÷ар€ и Ѕуци,а?!? — президентската заплата ли ги събра или спест€ва от закуски...јйде обратно у дупчицата,откъдето се пръкна,агент √оце!
27
0
 
0
 
! ќтговори
:))) преди 3 седмици
ƒо —лава ”рине » сега като се втурна да ги гледам,и направо ще се побъркам като теб от гледане,така ли!?Ќа кои хапчета си,на розовите или на жълтите!?:))
26
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо 28 лaйнoдон: — такива пренаписани т ъ п н и ги разправ€й на албанците като те одупват на път към джами€та. » ние в момента сме по малки€т ви проблем. ўе тр€бва да пренапишете истори€та на доста държави да ви пов€рват. «а брюмовци само шутове в мутрите.
25
4
 
1
 
! ќтговори
ћакедон преди 3 седмици
јко един българец се искъпе под душа, той же стане чист македон. Ќе е ли така! –аботи в реверса, едно и също, между македони и българци н€ма разлика, един народ, разделен политически като руснаци с украинци.
24
2
 
2
 
! ќтговори
ћдаа преди 3 седмици
— та€ държавица имаме обща истори€ от 30-тина години насам, преди това такава не е съществувала !
23
0
 
6
 
! ќтговори
 акви тежки преди 3 седмици
Ќаркотици взема √ошо първи€ бесепар?
22
2
 
2
 
! ќтговори
—еверна ћакедони€ преди 3 седмици
≈ измислена от “»“ќ и комуниста-гощо тарабата през 1945г. » държава от 1991г.јнтични€ период е ‘»–ќћ.“€хната истори€ е едва на 80г. аква обща истори€ с тази си √анска република от —емити.
21
3
 
2
 
! ќтговори
ќбласт ћакедони€ преди 3 седмици
≈ Ѕългарска територи€,но не и меке—“јЌското еничерското югопом€рско население от си √ани от берберски,анатолийски,кумански,татари,монголи и тюрки,които н€мат нищо общо с православна Ѕългари€.
20
2
 
1
 
! ќтговори
ќбласт ћакедони€ преди 3 седмици
≈ Ѕългарска територи€,но не и юеке—“јЌското еничерскпо югопом€рска население от си √ани.
19
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо ћистър “рипер - ей, в€рно, че беше трипер, не сифилис... язък за коментара ми... нищо де, може и сифилис да е хванал н€къде...
18
0
 
0
 
! ќтговори
ћистър “рипер преди 3 седмици
≈ страдал много. «авиждайте му.
17
0
 
2
 
! ќтговори
√оце, —јщ те предава преди 3 седмици
—амо да не се притесн€вай.
16
0
 
1
 
! ќтговори
–усе преди 3 седмици
јнекс, браво.
15
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
я, мистър сифилис напомни за себе си, без н€кой да го е молил...
14
6
 
3
 
! ќтговори
Ќаблюдател преди 3 седмици
“р€бва да призна€т, че щом според т€х ние сме татари , значи и те са татари понеже сме един народ до 1945-та година. “ова е обща истори€.
13
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
Ѕрат€ македонци ,никакви общи истории и уловки от то€ род с българите!»скат да ви подмам€т,уж имат н€какви мирни планове,че това са взаимноизгодни начинани€ и куп такива глупости!ѕросто искат да ви погълнат като наци€,да ви асимилират с една дума насила да ви направ€т българи!Ќищо не подписвайте и се дръжте далече от т€х,от ти€ лукави, хитри и зли създани€!ќтсто€вайте националното си самосъзнание на македонци! Ќе забрав€йте никога фашистките им изстъплени€ в ћакедони€ през 1941-44 година!
12
3
 
10
 
! ќтговори
“анас ¬ойводата преди 3 седмици
ќт 1990 г.до днес Ѕългари€ е осъдена 17 пъти в —ъда в —трасбург за погазване и нарушаване „овешките права на етническите македонци в Ѕългари€ Ѕългари€ да признае македонците в Ѕългари€ и български€т съд да регистрира македонските ќрганизации.“анас ¬ойводатаЅлагоевград , ѕиринска ћакедони€
11
4
 
7
 
! ќтговори
456 преди 3 седмици
јбе що не си гледаш внуците и старините?—тига дава акъл ,малко срам про€ви!
10
10
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ћакедони€ е българска.  азах.
9
7
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ѕърванов, н€мамае обща истори€ с македонците. ћакедони€ е област, ко€то е принадлежала в границите на Ѕългари€. ≈й за такива заблуди в момента се води война на територи€та на бившата украинска сср, ко€то е част от територи€та на –уси€.