Цената на руския газ за Украйна скача с 44%

Увеличава се с 10% и ставката за транзита на руския газ през Украйна
Обновена: 1 апр 2014 17:10 | 1 апр 2014 11:33, Елка Василева
224
Цената на руския газ за Украйна скача с 44%
Снимка: архив, Булфото

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оная *** зад океана да им докара синьо гориво.
32
1
 
9
 
! Отговори
пена преди 10 години
Рано или късно, дали поради някой конфликт или по естествен начин газта ще свърши за всички! Много по-добре още от сега да се работи за добра енергийна ефективност и да се търсят перманентни източници на енергия!
31
16
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
До Анонимен 58,а какво - да свалят *** за единия газ ли? Това ли е великата славянска православна обединителка (както сама се величае) Русията? "Щом искате да преговаряте за ЕС, ще ви вдигнем газта с 30%"? Русията е обичана единствено у нас и донякъде в Сърбия. Никой не понася империалистите (същото е и със САЩ)
30
1
 
25
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Щом искат да са със САЩ и ЕС, ще си купуват газ по пазарни цени, както всички останали. Ако им е скъпо, да искат пари от новите си приятели.
29
12
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
СССР налага нов Гладомор на Украйна. Изнудването не е неочаквано.
28
5
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 10 години
До Анонименда, а с тея рубли какво ще си купят като цял свят ще им се смее като ги види
27
2
 
5
 
! Отговори
до рубладястанците преди 10 години
До Ей вие432$ е цената за бг преди акциз и ддс ***
26
1
 
9
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Честито на Украйна
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво на евреите в русия!хем са на власт/путин/ хем са опозиция/навални/ хем са по затворите/ходорковски/и т н и т н!и хем си правят санкции един на друг ......
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Завиждам на Украинците, че договора на страната им с газпром е публичен, а не като у нас - строго секретен.
23
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Позната ситуация и в България- сега и в Украйна ще се напълни с милионери слуги на запада и народа ще плаща и ще живее мизерно с надеждата да емигрира в Западна Европа за да не живее скотски! Честито!Добре дошли в България, опа в Украйна обърках се!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е израз на славянската дружба!От векове за векове!
21
1
 
10
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@34,май нещо бъркаш държавите,политиците ни слугуват на еврогеЮви и хамерика ;) Би ли ми дал разбираен отговор,като какъв се срещна Премиера с някаква си служителка в Белия дом и като какъв се срещна Президента с нея,това срещи на какво ниво бяха и защо паднаха на колене и целуваха обувки,а не изпратиха служители с нейния ранг?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
василев не ти харесва не купувай някой да те е задължил
19
1
 
6
 
! Отговори
От къде на къде преди 10 години
До Анонимен 37никой нищо не й казва- въпросът е че спонсорира и организира криминални структури в бг за си купуваме газ от тях на тези цени.
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от къде накъде някой ще казва как русия да си продава газа я влез в магазина и кажи на собственика да намали цените аман от ревливи хора като не можете да се договаряте не ревете
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ МАЙМУНДЕРЕ /МЕЙДАНА / УКРАИНА Е В ТОВА ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ И ЩЕ СТАВА ДАЛЕЧ ПО ЗЛЕ КАТО ГИ Е.НЕ МВФ С ГОЛЯМАТА ХУРКА, ЩОТО ТЕ ИМАТ ГОЛЯМ ОПИТ В ОГРАБВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ БОГАТСТВА КАКТО СА ГО ПРАВИЛИ И ПРЕДИ В БЪЛГАРИЯ, ЕКВАДОР, АРЖЕНТИНА И МН.ДР. ЖЕРТВИ НА ТАЯ МАФИЯ ДОЛНОПРОБНА.СЕГА ЩЕ ИЗСМУКАТ И ПОСЛЕДНАТА КАПЧИЦА КРЪВ НА УКРАИНЦИ И ТАКА ЩЕ ГИ "ДЕМОКРАТИЗИРАТ" ЧЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ СЕДНАТ НА *** ДО КРАЯ НА ЖИВОТА.ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ Е РУСИЯ ДА УНИЩОЖИ САЩ!!
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С всеки изминал ден все повече се убеждавам, че по-*** от българите няма. Какъв Янкулович, каква Тимошенко - и двамата са хора на Путин. Според вас кой направи врътката с Путин с газта, от която пострада и България? Защо прякора на Тимошенко е газовата царица? Всички политици в Украйна слугуват на Москва, също както и българските. И никой не работи за народа. Пък плюнчете се, щом ви е кеф.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър Пичукnikoi nemoje da se ebava s Rusiq,sega amerika da im dava gaz ,tiq kade sa se nabarkali vse beli sa napravili,ikonomikata im e varzana s rusiq
14
1
 
14
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Ще бъда кратък този път:В БЛИЗКО И НЕ ТОЛКОВА БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ЩЕ СИ ПРОЛИЧНИ КОЛКО ,,УМНИ,, СА УКРАИНЦИТЕ.

Спонсорирани публикации