Цената на руския газ за Украйна скача с 44%

Увеличава се с 10% и ставката за транзита на руския газ през Украйна
Обновена: 1 апр 2014 17:10 | 1 апр 2014 11:33, Елка Василева
224
Цената на руския газ за Украйна скача с 44%
Снимка: архив, Булфото

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
17
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
русия е безмилостен лихвар, много по-брутален от МВФ или СБ. Всички руски олигарски, включително самия путин, са ЕВРЕИ. Те изобщо не се интресуват от православието и славяните, а единствено от това как да напълнят джобовете си. "Великият" патриот янукович, се оказа че притежава имоти в Англия за 90 млн. лири, а вие го прославяте, колко честен бил, какъв патриот бил. Путин е най-богатият човек в света в момента и вие се молите той да ни спаси от лапите на САЩ... Зомбита, това сте вие!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
"Каквото си надробина украинците, това и ще сърбат" ... запалиха им фитилите западняшките служби да скачат против правителството, договорило толкова изгодни условия за доставка на газ от Русия .. сега ще "духат супата" както казваше нашия Любо Пенев! Хем бедни като мишки, хем много, много не им се работи ... майдани устройват, сега ще видят "демократични ценности" и помощ от МВФ, така ще го закършат, че майдановците ще ги налагат с колове обикновените хора!
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 10Чака ни, ама съветска мизерия... Ама тя не е нищо ново за нас-ние си я знаем и си я обичаме от сърце.
10
4
 
5
 
! Отговори
честно ли преди 10 години
тва за 1ви април ли е ?
9
4
 
25
 
! Отговори
Сър Стенли Роис преди 10 години
Ко стана мейданци? Вътре, вътре, сух сух.
8
0
 
15
 
! Отговори
Ей вие преди 10 години
...спорещите за цената на газа - някой сети ли се че сме ЕС и нещото наречено "акциз на горивата"
7
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 10 години
И в БГ е 432$ от днес, на новата по ниска цена. Факт!
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставете Украйна, оставете Русия, мислете за БългарияПлащаме газ по цени като за германци които взимат 10 пъти по-големи заплати. Плащаме в конвертируема валута с която може да получаваме газ от всеки доставчик. Остава съвсем малко усилие да разнообразим доставчиците си.
5
2
 
36
 
! Отговори
Макак Обама преди 10 години
Няма проблеми, украинците могат да се откажат от руския газ, вече съм договорил преноса на газ с кораби от САЩ и с камили от Катар.
4
2
 
10
 
! Отговори
Номер 1 преди 10 години
До Анонимензащо лъжеш комунисте- на бг цената е 432 $
3
9
 
37
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Това е само началото. Империята отвръща на удара. Какво ни очаква самите нас, засега ми е бедна фантазията. Европа е бедна на ресурси и в скоро време президентите на ЕО държавите ще се редят търпеливо пред кабинета на Путин да ги приеме. Честито на всички "Първи април, ден на българските политици"!
2
6
 
5
 
! Отговори
иво преди 10 години
До АнонименПочти се изравнява с цената на газта в България
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво излиза-пак е по-евтино от колколкото при нас- смятайте за ко става въпрос.

Спонсорирани публикации