Между Турция и Гърция - буферната зона в Кипър

40 г. от разделянето на Кипър
13 апр 2014 16:39,
67

Изоставеното летище в Никозия. Снимка: Reuters

През 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания, чиято колония е дотогава. Сключва се т.нар. Гаранционен договор, който става основание за военната интервенция на Турция през 1974 г.

Хиляди кипърци са принудени да напуснат дома си, за да не се завърнат никога в тях. След себе си оставят цялото си имущество. Така островът е разделен на две части. Създава се Севернокипърската турска република.

Окупираните територии са охранявани от ООН. Границата им минава през столицата Никозия, която е последната разделена световна столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: НикозияТурцияКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Посетител преди 10 години
До АнонименКипърските турци са били под 20 % от населението. От тогава Турция заселва много колонизатори. В момента кипърските турци са малцинство дори и в тяхна ККТС.
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БГ Кипър не е член на НАТО, но на ЕС е член. А официалната позиция на ЕС за Северен кипър е че "Това е територия на ЕС окупирана от външна сила"
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 47 Не архиепископа, а тези които му спретнаха преврата тръгнаха да присъединяват Кипър към Гърция, която тогава се управляваше от "черните полковници" (военна хунта).... А Турция нахлу защото Англия не си изпълни ангажимента да гарантира че Кипър ще бъде двунационална държава в която турци и гърци ще са равнопоставени, освен това Англия трябваше да гарантира и че няма да има гръцки войски на острова, само че такива имаше - с тяхна помощ направиха преврата
40
6
 
1
 
! Отговори
rom преди 10 години
taka se polu4ava kogato stariat sobstvenik ROM go niama kotkata kato ya niama michkite luduvat vsi4kite ste varvari plemena prevzeli zemite na velikia ROM
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия ще завре с шутове, да ги е българите, румънците и другите европейци там, където им е мястотоТова се чува в телефонен разговор между двама руски посланици в Африка, разпространен в YouTube.Разговорът се води на 30 март между посланика в Еритрея Игор Николаевич Чубаров и колегата му в Зимбабве и Малави Сергей Викторович Бахарев. Двамата коментират обсъждането в ООН на руската анексия на Крим от Украйна. Повечето страни заклеймиха действията на Москва.
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В запада наетели какво казват хубава работа но е Българска , защоли?
37
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Друго е,че ако Турция не се изнесе от Кипър или тихомълком или парадно,ще гледа Европа само през крив макарон.
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогава,през 1972,по време на гръцката хунта,Архиепископ Макариос направи простотията заедно с Генерал Гривас да обявят присъединяването на остров Кипър към Гърция=Еносис,от което следваше,че цялото море от Гърция до Кипър щеше да е гръцко,което очевидно беше истинският повод за Турция да се размърда и да нахлуе в Кипър.
35
7
 
7
 
! Отговори
valentin-canada преди 10 години
zdraveite priateli,,az sam v kanada,,i mnogo se rovia za proizhoda na garci-turci,balgari,,i da vi kaja,,mnogo ne6ta na angliiski pro4etosh,,da vi kaja niakoi facti,koito sa dokazani...zna4i turcite idvat ot azia,,i balgarite idvat ottam,,i ungarcitesamo 4e turcite idvat kam 1041,,niakade,,biat se s vizantia,,i pe4eliat,,zaselvat se do bursa,,okolo milion turci,,a vizantia e bila 12 miliona,,i se meshat..spored genite,,,te sa blizki do nas i do garcite..babata na ahmet2,,e garkinia
34
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТУРЦИТЕ И ТЕ НЕ СИ ЗНАЯТ ИСТОРИЯТА ОТ КЪДЕ СА ПРОИЗЛЕЗЛИ ТЪРСИЛ СЪМ ИСТОРИЯ ПРОИЗХОД НА ТУРЦИТЕ НО НЯМА ТАКАВА АКО СА ТЮРКИ ЩЯХА ДА СА С ОПЪНАТИ ОЧИ КАТО МОНГОЛЦИТЕ ИМА НЯКЪКВИ СРАВНЕНИЯ ЧЕ НЕ БИЛИ ТЮРКИ АМИ ТУРАНИ ПИТАМ ЕДИН ТУРЧИН ОТ ТУРЦИЯ ЗАЩО КАЗВАТЕ ЧЕ СТЕ ТЮРКИ ПЪК ОЧИТЕ ВИ НЕ СА ОПЪНАТИ И СТЕ МАЛКО *** ЧУДИ СЕ КАКВО ДА МИ ОТГОВОРИ АМИ ВИЖ СЕГА ДОШЪЛ ЧИНГИС ХАН.....АМА НИ СМЕ БИЛИ МАЛКО ТЪМНИ И СМЕ СЕ ОМЕШАЛИ С МОГОЛЦИТЕ...... АКО *** НАРОД АКО НЕ ГИ ПОДЪРЖА ЗАПАДА ЩЕ СА ПО ЗЛЕ ОТ Н
33
3
 
20
 
! Отговори
Do popokatepala преди 10 години
Na Turciq ES ne i tryabva.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шоп 38Да очевидно е така, като се замисля. Как може да има такива продажни гадове. При положение, че не българските турци са и не са били никога проблем. Трябва за такова изкуствено насаждане на етническа омраза да се режат ръце
31
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетълТурция тогава не само е имала топки. Остров Кипър се намира на 80 км от турския бряг и на 500 км от най-далечния гръцки остров. Населението е 50/50. Не ми е ясно на какво основание гърците имат претенции към него.
30
7
 
27
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 37 Ястреб не е турчин, той е от позитанските ***, прави се на турчин и обижда българите, за да насажда етническо напрежение. Иначе *** на ***, а оригиналният му ник е Влади-мир.
29
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ястреб Ей ***, стига си писал глупости, вас,истинските турци не ви понасят, вие сте нещо като мулатите- нито белите нито *** ги обичат. Като не ти харесва тука отивай си в Турция и си лай на турски
28
7
 
18
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
През 1974 г. Гърция се опита да направи това с Кипър, което и Русия с Крим. Тъпоглавата военна хунта, подобно на всяка подобна управляваща войска, много си повярва. Но турците тогава имаха топки, за разлика от украинците. Днес ситуацията е друга. Цял свят желае обединение на двете кипърски държави, но турците още живеят в 1974. Самите кипърски гърци вече взеха да размислят. Който строи мостове, ще успее. Който строи стени е обречен да загуби. Затова Турция вече 50 години чака покана за ЕС.
27
6
 
9
 
! Отговори
UK преди 10 години
Реват за Крим сега - но кой раздели Виетнам навремето, Корея, кои интереси отцепиха Пакистан и още - на Ялтенската среща не се е обсъждало разделяне на Германия - защото ако се е обсъждало чичкото с мустаците нямаше да задържа мужиците зимата и пролетта на 45год.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Милена Османова -умница дай си османката на ту,ските цигано,и
25
22
 
10
 
! Отговори
Милена Османова преди 10 години
Най добре ще е да се даде Анадола на кюрдите, то там и без това само пясък и скали има, и съответно да се разкарат всички кюрди от Турция, да си останат 50 милиона и за сметка на Анадола да вземат по малко от Албания, Македония и България, САЩ и НАТО няма да имат претенции както няма да има кой да се застъпи и за тези три държави !
24
13
 
19
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Свобода за Кипър и Кюрдистан!!!