Между Турция и Гърция - буферната зона в Кипър

40 г. от разделянето на Кипър
13 апр 2014 16:39,
67

Изоставеното летище в Никозия. Снимка: Reuters

През 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания, чиято колония е дотогава. Сключва се т.нар. Гаранционен договор, който става основание за военната интервенция на Турция през 1974 г.

Хиляди кипърци са принудени да напуснат дома си, за да не се завърнат никога в тях. След себе си оставят цялото си имущество. Така островът е разделен на две части. Създава се Севернокипърската турска република.

Окупираните територии са охранявани от ООН. Границата им минава през столицата Никозия, която е последната разделена световна столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: НикозияТурцияКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам за кюрдите но с всеки изминат ден влиянието на Турция на Балканите - визирам Гърция и България (но най-вече България) расте...това се отнася и за Македония.Ако Турция приеме да се раздели с кюрдите и източните си вилаети бъдете сигурни, че Запада ще я компенсира с други територии.
22
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великобритания и САЩ ако решат ще направят втори Ирак от Турция , да се благодарят турците че са покорни на американците , че скоро ще е в Турция , кюрдски език втори официален език
21
16
 
22
 
! Отговори
No Islam In Europe преди 10 години
*** няма ли да изтриеш коментара на *** *** Ястреб? Или ти триеш само коментари на българи?
20
12
 
19
 
! Отговори
197 преди 10 години
До ястребЯвно проучването на британските учени е грешно. Иска им се да е така. Като пример посочвам руснаците. Винаги при сблъсък на турците с тях гъзобола е бил за турците. Още се *** само като си помислят за тях. И не само те де. Така че по-кротко.
19
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-неинтегрираната пасмина имигранти в Германия са *** турчаляци(***). Турското си остава турско - синоним на ***
18
8
 
12
 
! Отговори
до ястреб преди 10 години
изследването на анадолската агенция представена като английски ***, ще се отдели източна Турция ,защото кюрдите са над 35 милиона в Турция и ще станат повече от турците , а в северен Ирак , кюрдите се замогва чрез петрола , а Русия с удоволствие ще ги подпомогне , за да се избият тия с по турците помежду си
17
12
 
11
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Наистина голяма грешка в политиката на Турция. Ердоган да не се занимава с Туитър а с Кипър..*** от южната част не са никакви елини..
16
8
 
13
 
! Отговори
КЮРД преди 10 години
ОСТАВЕТЕ ТУРЦИЯ МАЛКО ЛИ ГИ ЛАШКАТ КУРДИТЕ ВСЕ ПАК СА 40МИЛИОНА
15
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турците са нация от *** и те не знаят какви са до колкото знам от сирииските новини сирия обвинява турската мафия на органи че са откраднати органите на 18000 сириски младежи естествено убити
14
18
 
13
 
! Отговори
Тюрк преди 10 години
Наистина жалко, вместо да сме взели целия остров още се тътрим с половината от него, трябва по бързо да се действа !
13
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция трябва да окупира и Южен Кипър след което и Северна Елада в името на Свободата и Демокрацията!
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4 МНОГО СИ ПРАВ НИКОГА ДОВЕРИЕ НА ***,ТУРЧИН И ЮДЕИН
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До tarikaтEС приема северен кипър като: " Северен Кипър като територия на ЕС, намираща се под чужда военна окупация" За съжаление истината е че до намесата на Турция в Кипър се стига след като гръцки "националисти" с подкрепата на управляващата в Гърция военна хунта извършват преврат и искат да присъединят Кипър към Гърция с което нарушават договора от 1960та година (че Кипър ще бъде самостоятелна двунационална държава).
10
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кога ще бъде поправена тази несправедливост?Европейският съюз мълчи за Кипър а се е разпищял за Крим...абе е*ете си майките лицемери.Или ще мерите навсякъде с един аршин, или изобщо няма да се месите където не ви е работата.
9
13
 
41
 
! Отговори
tarikat преди 10 години
Кипър ми е свидна страна, половината ми сърце е там, духом половината от мен е Кипър. Никакъв ЕС за Турция, докато не се реши Кипърският въпрос. Бил съм и в турската част - все едно се връщаш 20 години назад в БГ, а гръцката част не може да се сравнява с турската окупираната, това е живото доказателство, че откъдето мине турция - трева не никне
8
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО НАКАРА БЪЛГАРИЯ ДА СИ УНИЩОЖИ ЕДИНСТВЕНОТО ВЪЗПИРАЩО ОРЪЖИЕ РЪКЕТИТЕ Р-400
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До zeusТипичен пример за това, че НАТО не може да регулира дори отношенията между две страни в алианса.---------------- За кои две страни става въпрос?
6
26
 
18
 
! Отговори
Attila преди 10 години
Turkiye, turklerin dir!! Turciya nikoga nyama da napadne Bulgariya, zashtoto turci i bulgari ni svurzva minaloto, korenite sa ni edni !!!
5
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО ПРОДЪЛЖАВА ГЕНОЦИДА НА ЗАПАДА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И ПРЕДАТЕЛИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ТАКА ЩЕ СТАНЕ И СБЪЛГАРИЯ ДАНО НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ИЗЛЕЗЕ ПОНЕ 1 ЧЕСТЕН УПРАВЛЯВАЩ БЪЛГАРИЯ ИНАЧЕ СМЕ СВЪРШИЛИ
4
9
 
30
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
време дпс троловете да се появят

Спонсорирани публикации