Парламентът одобри заема от близо 1,5 млрд. евро

Парите са за покриване на стар дълг и на планирания бюджетен дефицит
Обновена: 6 юни 2014 13:51 | 6 юни 2014 12:31,
50
Парламентът одобри заема от близо 1,5 млрд. евро
Снимка: архив, БТА

Депутатите окончателно одобриха емитирането на държавен дълг на стойност 1,493 млрд. евро. С парите се очаква да се покрият стари задължения на България, които падежират през тази и следващата година, както и да се финансира бюджетният дефицит.

Както е известно, в началото на 2015 година предстои падеж на облигационна емисия в размер на 1,086 млрд. долара. За тази година пък правителството предвижда бюджетен дефицит от около 1,4 млрд. долара, който също ще бъде покрит с международен заем.

Менда Стоянова (ГЕРБ) пожела успех на емисията и да бъде с висока доходност. „Смятам, че ще има успех, защото ситуацията на международните пазари в момента е добра. Притеснението ми обаче се корени в това защо се трупат дефицити, за да се налага да се теглят дългове, за да се покриват“, каза депутатът, цитирана от БТА.

По думите й ГЕРБ е поела управлението със „страхотен дефицит“ и го е намалила към 2012 г. В последната година нивата на дефицитите вече се връщат обратно, смята тя. Стоянова посочи, че дебатът е за това трябва ли да се правят повече разходи, отколкото чергата ни позволява. "Докога ще се разпростираме на килим, като имаме черга", попита тя.

Според нея дефицитът в бюджета за 2014 г. е разчетен при 2 млрд. лв. повече приходи от данъци, такива обаче няма да дойдат. Данните за април сочат, че ще има тотален срив от очакваните от управляващите приходи, смята Стоянова. Тя попита каква ще е тенденцията за май.

Министърът на финансите Петър Чобанов призова „да не се опитваме с истерични приказки да клатим лодката“. Според него е било лесно през 2009 г. с 8 млрд. лв. фискален резерв и под 10 млрд. лв. дълг, но към февруари 2013 г. фискалният резерв е бил по-малко от 4 млрд. лв., а дългът към май 2013 г. е бил 13,5 млрд. лв.

Ако за месеците февруари - май 2013 г. взетият дълг е 1,45 млрд. лв., по време на нашето управление от юни до декември дългът нараства само с 550 млн. лв., каза Чобанов. Той допълни, че от началото на годината до май дългът нараства само с 800 млн. лв, при това с две дългосрочни емисии, които до края на годината ще бъдат погасени.

„Чергата през 2009 г. беше доста по-широчка, за съжаление, с редица действия, с които задушихте бизнеса, я стеснихте“, отговори Чобанов на Менда Стоянова.

Министърът посочи, че ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pametnika na republikansskata OKUPAZZIONNA armia TRABVA da Bude PRERABOTEN, IZLISHNITE figuri DA BUDAT PREMAHNATI i na VARHA DA Bude Posstavena FIGURATA na ZZARZ BORISZ III - koiito E ISTINSKIA POBEDITEL ot II - ta SSvetovna Voiina, OTROVEN KOVARNO ot SStalin i ot republikanzzite - KOMINTERNOVZZI, za Da Mogat Po - kussno DA OKUPIRAT ZZARSTVO BALGARIA i DA GO Prevurnat V NEZAKONNA republika na ZLOTO ss TEROR i NASSILIE nad BALGARSSKIA NAROD...
43
0
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Поредно доказателство че колкото повече буташ народа към дъното , толкова повече ще си трае и след известно време пак за теб ще гласува !
42
1
 
1
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 43,"Бившият финансов министър Пл.Орешарски изчисли,че за последните 3 г.правителството е изхарчило 3 млрд.лв.фискален резерв и е поело вътрешен дълг за още 3 млрд.лв.,като част от тези пари е можело да бъдат заделени за покриване на падежа на дълга.Според него не било ясно също така дали дългът ще намалее,тъй като с дълг щели да се покриват и лихвите, а обикновено това се правело с бюджетни средства."Орешарски прави сега същото,което направи ГЕРБ 2012 г.
41
0
 
1
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 43,2012г ГЕРБ"Нар.събрание одобри пускането на нова емисия облигации до 950 млн.евро,с която да погасят плащанията по договорения през 2002 г.по времето но правителството на НДСВ от финансовия министър М.Велчев външен дълг на България,чийто падеж е през януари 2013 г. Избраните банки мениджъри на облигационния заем са БНП-Париба,"Ейч Ес Би Си" и "Райфайзен банк".Според ратифицираното предложение на финансовия министър С.Дянков държавата ще вземе заем до 950 млн.евро до 10г.до 10% лихва."
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е заем за покриване на стар дълг на царя.. Интересно ако бе ГЕРБ какво щеше да направи , да не плати дълга и да остави държавата да фалира..
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да правиш социална политика трябва да имаш работеща икономика. Когато нямаш такава правиш като нашите ***, които освен да управляват на заем друго не могат.
38
3
 
12
 
! Отговори
ЧЕСТИТО , ТЪПАЦИ!!! преди 9 години
СЕГА И НЕГО ЩЕ ПЛАЩАТЕ!!!!!!РАЗБРАХТЕ ЛИ ,СЕГА ....КВО Е ТОВА ЧУДО.... "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ"???!!!!СЕГА ЩЕ ВИДИТЕ ----"ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЛАЩАНЕ"--НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЗАЕМИ!ПОСЛЕ ПИТАЙТЕ ...ЗАЩО ПЕНСИИТЕ СА ВИ 120-ЛВ. И ЗАПЛАТИТЕ ОТ ....350-ЛВ. ХА,ХА,ХАААААААА....*** , БЪЛГАРСКИ МАТрял...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
0
 
8
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
Още колко заеми има да се взимат до оставката?
36
9
 
3
 
! Отговори
545 преди 9 години
"Страхотния" дефицит при, който групировката Герб пое управлението през 2009 г. беше 500 мил. лв. при фискален резерв от 7.7. млр. лв. Само за 6 месеца го направихте на 2.7 млр. лв. Много сте нагли, големи лъжци и манипулатори.
35
1
 
6
 
! Отговори
Човек преди 9 години
Като ни свалят рейтинга,ще ни скочи лихвата,какво е тя за милярдерите от БСП върху гърба на народа.На народа и сто тояги са малко......нали така социалисте и експерте - *** долен
34
1
 
4
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
За дребен гнусен рушвет те ще продадат на Кремъл възможността да наруши европейския закон и да изнуди Централна и Източна Европа още веднъж. Цената вече е ясна изхвърляне на България от Европейския съюз.
33
1
 
8
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
Днес ние правим избор, който е по-съдбовен отвсякога. Европейската ни принадлежност, бъдещето на децата ни и народа ни е в ръцете на най-безскрупулните продажници, някога управлявали България. Ако ги оставим да извършат предателството Южен поток морски газопровод и да вземат 30-те си сребърника губим всичко, включително остатъчното си достойнство на граждани на една все още европейска страна. Днес не е достатъчно да протестираме ние просто трябва да ги изхвърлим този път окончателно.
32
2
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"В календара на S&P ревизията на рейтинга на България е насрочена за 13 юни. Очакванията са да го понижи,за пръв път от началото на световната финансова криза през есента на 2008 г.насам.Това неминуемо ще оскъпи финансирането за България.""Още през декември 2013 г.агенцията каза,че рейтингът е под заплаха,като ревизира перспективата си за нея от"стабилна"на"отрицателна".Причините-политически"правителство на малцинството под натиск и ефект върху икономиката/и икономически-посредствен растеж
31
1
 
8
 
! Отговори
Ротшилда преди 9 години
И ако пак драги *** продължавате да хвалите БСП (ДПС и АТАКА), значи си заслужавате стандарта на живот. Мене не ме мислете, имам 361.2 милиона евро по офшорки а-у. 3.15млрд. евро в капитал и 2 мацки за които съм неофициално женен. Другата седмица е Дубай, другия месец Куба, след 2 месеца Хавай... като цяло скука
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха такаааа, ще взимаме кредит да погасяваме друг такъв! Това го правят само ниско грамотните роми, дето ги влачат за носа и им взимат ладите и ги-си-ем-ите разни агенции за бързи кредити. Явно финансовия ни министър е на някакво подобно интелектуално ниво. Тъжно за България!
29
1
 
13
 
! Отговори
Гого преди 9 години
Направиха тънък бюджет за да мине,сега теглят заеми,митниците са зле та зле и айде на кражбата
28
0
 
8
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
Този ***,мая,микуф и сие чукали на кантората на адвоката Марковски.Познайте от първия път ЗАЩО???
27
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"През януари 2015 г.трябва да платим 1,7 млрд.лв.падежиращ външен дълг,а 1,3 млрд.лв.ще бъдат използвани за изплащането на стари задължения през тази година.-Чобанов"При свалянето на Т.Живков България имаше около 10 милиарда долара външен дълг. През 1990 г.Луканов обяви,че държавата не може да го обслужва и едностранно спря плащанията по него.По-късно дългът беше предоговорен.По време на"Сакскобургготски"(2001-2005 г.)финансовият министър М.Велчев трансформира част от дълга от долари в евро."
26
0
 
1
 
! Отговори
Venelin преди 9 години
Ooo daaa,chudesno...tochno predi da si prehvarlqt topkata sas smqna na pravitelstvoto,shte pokriqt nqkoq malka dupka(napravena pak ot tqh) I drugoto shte si go razdelqt! Tova e polojenieto v Balgaria,pravqt tova ot poveche ot 25 godini! Zarivat ni v dalgove vseki izminal den I si palnqt gushite! Dokoga? Veche sa oglozgali kokala I sega smuchat I kostniq mozak,che nakraq da ne ostane savsem nishto I da razprodadat I malkoto ostanala balgarska chast ot Balgaria na turcite I drugi "investitori"...
25
1
 
8
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
До Анонимен 16Каквото и да говорите Герб спаси България от Гръцкия сценарий,за тегнахме коланите но не допуснаха шоково поскъпване на живота.Истината и само истината.

Спонсорирани публикации