Парламентът одобри заема от близо 1,5 млрд. евро

Парите са за покриване на стар дълг и на планирания бюджетен дефицит
Обновена: 6 юни 2014 13:51 | 6 юни 2014 12:31,
50
Парламентът одобри заема от близо 1,5 млрд. евро
Снимка: архив, БТА

Депутатите окончателно одобриха емитирането на държавен дълг на стойност 1,493 млрд. евро. С парите се очаква да се покрият стари задължения на България, които падежират през тази и следващата година, както и да се финансира бюджетният дефицит.

Както е известно, в началото на 2015 година предстои падеж на облигационна емисия в размер на 1,086 млрд. долара. За тази година пък правителството предвижда бюджетен дефицит от около 1,4 млрд. долара, който също ще бъде покрит с международен заем.

Менда Стоянова (ГЕРБ) пожела успех на емисията и да бъде с висока доходност. „Смятам, че ще има успех, защото ситуацията на международните пазари в момента е добра. Притеснението ми обаче се корени в това защо се трупат дефицити, за да се налага да се теглят дългове, за да се покриват“, каза депутатът, цитирана от БТА.

По думите й ГЕРБ е поела управлението със „страхотен дефицит“ и го е намалила към 2012 г. В последната година нивата на дефицитите вече се връщат обратно, смята тя. Стоянова посочи, че дебатът е за това трябва ли да се правят повече разходи, отколкото чергата ни позволява. "Докога ще се разпростираме на килим, като имаме черга", попита тя.

Според нея дефицитът в бюджета за 2014 г. е разчетен при 2 млрд. лв. повече приходи от данъци, такива обаче няма да дойдат. Данните за април сочат, че ще има тотален срив от очакваните от управляващите приходи, смята Стоянова. Тя попита каква ще е тенденцията за май.

Министърът на финансите Петър Чобанов призова „да не се опитваме с истерични приказки да клатим лодката“. Според него е било лесно през 2009 г. с 8 млрд. лв. фискален резерв и под 10 млрд. лв. дълг, но към февруари 2013 г. фискалният резерв е бил по-малко от 4 млрд. лв., а дългът към май 2013 г. е бил 13,5 млрд. лв.

Ако за месеците февруари - май 2013 г. взетият дълг е 1,45 млрд. лв., по време на нашето управление от юни до декември дългът нараства само с 550 млн. лв., каза Чобанов. Той допълни, че от началото на годината до май дългът нараства само с 800 млн. лв, при това с две дългосрочни емисии, които до края на годината ще бъдат погасени.

„Чергата през 2009 г. беше доста по-широчка, за съжаление, с редица действия, с които задушихте бизнеса, я стеснихте“, отговори Чобанов на Менда Стоянова.

Министърът посочи, че ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
12
 
! Отговори
1+1=4 преди 9 години
Аз вече им изпуснах бройката на заемите, колко станаха??? някой да знае ?
23
1
 
9
 
! Отговори
Гого преди 9 години
До АНТИМУТРААбе *** долен,защо не се гръмнеш заедно с лидерчето си Станишко-мишока,все другите виновни.
22
0
 
8
 
! Отговори
N преди 9 години
На снимката колко е доволен този ***,сигурно си вика "ехеее ще има пари за крадене,е ако остане нещо за мене де"За една година управление стана вече теглят над 5млрд. евро и кой ще ги връща после...а вярно народа,само пари теглят и друго не правят!
21
21
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОРИСОВ ТА ДА ВЗЕМЕ ОЩЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ЗАЕМИ! ТА ПОСЛЕ ДА ТЕГЛЯТ ДА МУ ГИ ПОГАСЯВАТ!
20
1
 
16
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Докато Серж отвлича вниманието, заема се гласува. 1.5 миларда ЕВРО се взимат, а дълга който трябва да се обслужи е 1.5 милиарда ЛЕВА.Лека грешка с валутата, нали?
19
2
 
28
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Изберете си отново БСП, ДПС, Ятака и ***!! Изберете ги бе ОВЦЕ, а имате още честитки за дългове от парламента!!
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой кой ще ги плаща бе глупав чобан?
17
0
 
22
 
! Отговори
ПОГНУСЕН преди 9 години
Тоя вместо да реве, че тънем все повече (то след дъното тъне ли се?!), се хили лойта му с лойта! Това разкривено дебело прасе е отвратително! Вече каквито отвътре, такива и отвън! ОТВРАТ!!
16
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВОООООООО. ТЕ И ГЕРБЕРАСТИТЕ ТАКА РАЗПРАВЯХА. ОСОБЕНО ОНЗИ СЪС ПОСТНАТА ПИЦА. И ОПОСКАХА ФИСКАЛНИЯТ А НА ВСИЧКО ОТГОРЕИ ЗДРАВНАТА КАСА И ПЕНСИОННИЯТ ФОНД. НЕ САМО ДЕЦАТА ВИ АМИ И ПРАВНУЦИТЕ ВИ ЩЕ ПЛАЩАТ КРАЖБИТЕ НА МУТРИТЕ И ***. КАКТО Е КАЗАЛ СЛАВЕЙКОВ. НЕ НАРОД НЕ НАРОД А ***.
15
2
 
10
 
! Отговори
терминал 2 преди 9 години
Каквито БСП такива и ГЕРБ и ДПС и Атака и СДС. Нещата са към закриване на държавата, оказа се, че сме недостойни да се наречем наследници на Ботев и Левски. СРАМ, СРАМ, СРАМ, *** народец пропит с ракия, чалга и турски сериали.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите навсякъде така ликвидират държавите. Гърция затъна заради управлението на левите.Взеха се сума ти заеми, и даже не се знае къде отиват парите. Народът е беден. Гърците поне имат пари. А тук се взима някакви огромни заеми в рамката на една година и не се знае къде потъва всичко. Тези досега взеха около 5 млрд. евро за една година. Ако продлжава така за 5 годишен мандат, дълговете на България може и да се удвоят.Къде отиват парите?България загива.
13
1
 
24
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Чобанов, какво ще правиш с тези 30 сребърника?
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кои подред е ?
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стар заем се връща с повече производство освен с нов заем. Чобана не прави нищо освен нова финансова пирамида.
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заема е одобрен със 108 гласа "за", 38 "против" и 4 въздържали на второ четене. Уж ДПС и БСП се карат, но щом дойде време да лапат баницата са учудващо единни.
9
1
 
31
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Тоя изр*д как се хили?! Продал е родината си евтино и това е повода за радостта му!
8
0
 
23
 
! Отговори
bobo преди 9 години
АМАН ОТ *** В ПОЛИТИКАТА!!! АЙДЕ СПОКО СЕГА ЩЕ ИМА КВО ДА КРАДНЕТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 2-3 МЕСЕЦА !!! ПРОСТИЯ БЪЛГАРИН ДА МУ МИСЛИ !!! КАТО Е *** НЕКА ДА ПЛАЩА !!
7
0
 
28
 
! Отговори
лапацио преди 9 години
За около час 3-те милиарда бяха гласувани и на първо, и на второ четене.
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А честито! Сега вече не ние, ами и децата ни ще плащат!
5
29
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Заемите от 4 милиарда дето ги взе борисов все някой трябва да ги плаща!

Спонсорирани публикации