Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев

"Проектът е необратим и за Европа, и за България"
Обновена: 9 юни 2014 15:16 | 9 юни 2014 10:47, Надежда Бочева
269
Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка, архив: Булфото

"Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се казва в изявление на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който в момента е на посещение в Китай.

Повод за коментара е решението на премиера Пламен Орешарски, който разпореди спирането на всички действия по изграждането на газопровода, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията. Орешарски съобщи това вчера след среща с трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

В петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

Преди това ЕК изпрати писмо с искане за пълната информация за развитието на проекта „Южен поток” у нас и така на практика бе предприета първата стъпка от наказателната процедура срещу България, започната заради газопровода. Според Брюксел процедурите за строителството на газопровода са проведени непрозрачно.

Още по темата
„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията и необходимостта от газопровода. В рамките на ЕС, благодарение на усилията ми, има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката в страните, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия“, заявява в коментар по казуса Драгомир Стойнев от Китай.

В становището се допълва, че позицията „за“ проекта ще бъде препотвърдена по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата.

Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично "за" проекта – 64% от българите го одобряват, коментира икономическият министър.

По думите му, ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции, проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България.

В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи, заявява Стойнев.

Той припомня, че на 13 юни европейски експерти ще пристигнат в София, за да обсъдят законодателните промени за морската част на трасето в края на седмицата. Вече били готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК за провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

„Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т. е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България, ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”, допълва министърът.

„Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог“, се казва в позицията, изпратена от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
ГЛАСУВАШ ЗА БСП ИЗБИРАШ САЩ И ЗАСТАВАШ ПРОТИВ РУСИЯ !!
155
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пелтек е болен мозьк, не осъзнава какво се случва. Вече се чудя дали не е човек на атака та е толкова ***, ***, та чак вдлъбнат.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 198: А те предлагат евтин газ ли???
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
precheneto na yugen potoc docazva che glupavite zlobnyte zaspalite ranobudny gragdanscoto obctestvo sa dobre plateny zastytnycy na interesite na ameryca i evropa SDS partyata martvec zarady nechystoplatnyte polytycy i robuvaneto na glupavy idei polytycy
152
3
 
6
 
! Отговори
ДГД ,Сергей Лавров преди 10 години
...по руското радио за нас в България --виден руски експерт си призна , че Русия --нито има пари , нито има газ , за да запълни тая тръба от "южен поток"!Целия проект е бил замислен за да се постави Украйна на колене!Сега вече се преговаря за нови доставки през Украйна за Запада--КАТО ГАРАНТ ЗА ЗАПЛАЩАНЕТО Е ЗАПАДА.ЮЖЕН ПОТОК--ВЕЧЕ Е ИЗЛИШЕН!"ПОТОКА" ПРЕЗ УКРАЙНА --СИ ОСТАВА!На юг има "син поток" през Турция и Гърция!
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пак да попитам, какво общо имат американските сенатори с нашите газови проекти, че не разбрах???
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига ревали бе ! Дойдоха хората да ви научат как да си защитавате интереса, защото "Патоци" искате, а после ревете, че г***за ви е много скъп !!!
149
2
 
0
 
! Отговори
Чаушеску преди 10 години
До Аrhаr но Румъния го иска. И ще се спечелят милиарди инвестиции за Букурещ.
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДругият вариянт е Путин.Руснаците са се доказавали многократно като по-лоши господари.В момента само в Маями има повече руски емигранти от колкото българи изобщо.
147
0
 
1
 
! Отговори
666 - СОЛ ИНВИКТУС преди 10 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПРОЕКТА Е НЕОБРАТИМ, САМО, ЧЕ ОТ ДОСТАВЧИК БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В КРАЕН ПОТРЕБИТЕЛ НА РУСКИ ГАЗ ДОСТАВЯТ ОТ ТУРЦИЯ !!Пелтека Стойнев е позабравил какво са обсъждали на 22.11.2013 год. в Москва Реджеп Ердоган и Путин !! Иде реч за енергийни проекти, включително газопровода "Южен Поток" и първата турска АЕЦ !!От доставчик на руски газ какъвто в момента е Украйна , България ще се превърне в краен потребител получаваш газта от Турция !На това ние му казваме ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
146
3
 
3
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Червени тролчета, и Сърбия НЕ желае южния пАток ... И това ли не знаете или червеният ви вожд с розовите очилца много умело ви лъже и манипулира ? А можете ли въобще да разсъждавате логично ?
145
1
 
1
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Стойнев президент. Големи топки има това момче, евала.
144
2
 
0
 
! Отговори
Чаушеску преди 10 години
188 анонимен бе то да не вземат да ви запука армията с БТР и като в Румъния 1989г че тогава няма да има кой и вечна ви памет да опее . Всички антикомунисти на скрап
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма справедливост!за умишлено нанесени вредиза присвояване в особенно големи размериза национално предателствоза геноцид....................Всичко е в нашите ръце.
142
0
 
8
 
! Отговори
Цветан Химчев преди 10 години
На бас, че докато пелтека каже "Няма да подаваме оставка", ще са я подали. :D
141
4
 
0
 
! Отговори
Фондация Славяни преди 10 години
До 187 Анонимен знаеш ли че да говориш против Русия е углавно престъпление
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бургас-АлександруполисАЕЦ БеленеЮжен потокВечна им памет и да почиват в мир!
139
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, ***. Докато вие се делите на комунисти, тикви, деформатори или какви ли още не така и не забелязвате че държавата не се управлява от нас Българите, а от Вашингтон и триполовите от Брюксел. Който и да дойде няма управия, защото реално от София нищо не зависи. Дали ще е Тиквата, Сергея или Местаня все е тая - заповедите идват от запад. 25 години така живеете и още не го осъзнавата. Разделяй и владей - най добрата тактиката. Народа е ***, дай му зрелище и си прави каквото искаш.
138
0
 
4
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Д.уд.удка пак ли ще обръща палачинката ?По - добре е д.уд.ука да си седи там при кукловодите си Доган, Сергейчо, Д. Пеевски, Цв. Василев, сестра Галева, Слави Бинев, Трактора и сие .Д.удука няма място при Борисов и Цветанов, които са проевропейски ориентирани !Картите отдавна бяха раздадени и всеки вече е направил своя избор .
137
0
 
2
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Сергейчо, днес не си ли 'получавал' някакво писмо, досущ като онова с фалшивите компромати срещу Цветанов, което 'получи' на 28.03.2013 г. ?Сергейчо да си взема тръбЪтЪ от пAтока и да си ходи с нея в Сибир - там му е мястото !