Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев

"Проектът е необратим и за Европа, и за България"
Обновена: 9 юни 2014 15:16 | 9 юни 2014 10:47, Надежда Бочева
269
Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка, архив: Булфото

"Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се казва в изявление на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който в момента е на посещение в Китай.

Повод за коментара е решението на премиера Пламен Орешарски, който разпореди спирането на всички действия по изграждането на газопровода, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията. Орешарски съобщи това вчера след среща с трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

В петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

Преди това ЕК изпрати писмо с искане за пълната информация за развитието на проекта „Южен поток” у нас и така на практика бе предприета първата стъпка от наказателната процедура срещу България, започната заради газопровода. Според Брюксел процедурите за строителството на газопровода са проведени непрозрачно.

Още по темата
„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията и необходимостта от газопровода. В рамките на ЕС, благодарение на усилията ми, има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката в страните, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия“, заявява в коментар по казуса Драгомир Стойнев от Китай.

В становището се допълва, че позицията „за“ проекта ще бъде препотвърдена по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата.

Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично "за" проекта – 64% от българите го одобряват, коментира икономическият министър.

По думите му, ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции, проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България.

В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи, заявява Стойнев.

Той припомня, че на 13 юни европейски експерти ще пристигнат в София, за да обсъдят законодателните промени за морската част на трасето в края на седмицата. Вече били готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК за провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

„Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т. е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България, ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”, допълва министърът.

„Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог“, се казва в позицията, изпратена от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
2
 
! Отговори
Сергей Лавров преди 10 години
До 176 Странджата Май обратното ще стане . ПУТИН ЩЕ НАПРАВИ ЮЖЕН ПОТОК В БЪЛГАРИЯ НО СЛЕД КАТО ИЗГОНИМ МАРСИ РИЙС ОТ БЪЛГАРИЯ. Ти Си гейска Странджа Миризлива с обратна резба европедераст но Путин ги забрани в Русия гейовете
135
0
 
1
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Аз откога казвам, че Сергейчо е част от организираната престъпност у нас, защото заедно с псевдо - прокурорa Роман Василев е покровител на Трактора, Брендо, Маргините . Колко пъти вече апелирах Мартин Шулц да се огледа какви октоподи има около него ...Сергейчо , Доган , Д. Пеевски и Цв. василев завинаги ще си останат свързани чрез Трактора, Маргините , Брендо, Пешо сумиста и сие ...Разбира се, че алтернатива винаги има - сега червеният диктатор с розовите очилца ще трябва да избира дали да отиде с еднопосочен билет за Сибир или ще предпочете да стане градинар в централния софийски зоопарк
134
0
 
2
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Сергейчо Сталинишев винаги е бил човек с нестандартно поведение, нестандартни мисли и нестандартни действия .Румба, обясни им на 'експертите' Сергейчо и Павел какво означава ИНТЕРПОЛАЦИЯ !Чрез метода на ИТЕРПОЛАЦИЯ може да се предвиди, че скоро на някой от приближените на Сергейчо и Доган ще му бъдат изкарани офшорните сметки от чуждите служби, досущ като на Хр. Бисеров, който сега го болят зъбките, защото му ги извадиха ...Сергейчо наистина е експерт по излежаването на щезлонги из плажовете на Виетнам ...
133
0
 
5
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Червени тролчета, как е ? Боли ли като ви вадят зъбките , досущ като зъбките на Хр. Бисеров, а ?Корабът на червената мафия вече потъва и плъховете започнаха да се спасяват поединично ...След като тов. Сталинишев и тов. Мутев паднат от власт, на червените тролчета щели да им спрат надниците от 30 - те лв + парче пица ...Боли ли , червени тролчета, а ?Сергейчо вече щял да хваща мотиката, тролчетата му също ...Сергейчо Сталинишев още рови земята , досущ като къртицата на Маргините от СИК ...
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eто, че пак по български цялата история стана от Южен поток в Южен потоп.
131
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България не е суверенна страна. Това е извода от цялата история с Южен поток. Очевидно американските сенатори могат да свалят и да слагат правителства. Затова ще сме винаги бедни, не защото сме прости или мързеливи, а защото така им е изгодно на западните лай**ри.Има и още една истина - гласуваш ли за ГЕРБ гласуваш за ДПС и американското робство което веднъж за винаги ще затрие Българската нация. Вече са ни обещали на турците, не се заблуждавайте.
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев, ти си като магаре на мост. Не се инати, каузата ти е загубена. И министерският ти пост също.
129
0
 
3
 
! Отговори
Странно преди 10 години
През 5 века турско робство България е успявала да ражда достойни хора.Сега в разцвета на демокрацията се раждат предимно ***.
128
2
 
0
 
! Отговори
Чаушеску преди 10 години
До Одисей 1 бе одисейка не те знам каква ти е резбата обаче 200 процента бас държа че си любовник на Иван Костов. Ще трябва да ви приложим схемата на Тимишоара. Тогава ще спрете да бълвате антикомунизъм
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само мен ли ме притеснява, че САЩ дойдоха и започнаха да прекратяват проекти в България?
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее независима България!!За пореден път политиците от всички цветове доказаха че от нас нищо не зависи..Преди 1990 свяляха *** по заповед на Москва..А сега си седят със свалени *** и надупени,че от Брюксел и Вашингтон често идват различни заповеди,та за всеки случай да са си готови...Мамка ви и предатели...Рано или късно обаче ще платите сметката,ако не вие,то децата ви...
125
4
 
2
 
! Отговори
Служба преди 10 години
До Одисей 1 Русия искаше да защити и защити православно косово от ислямския сепаратизъм на албанците. А Костов в услуга на американците искаше да им продаде България като роб . Защото който застава срещу Велика Русия и православна Сърбия и Югославия е предател. Но Руски контингент бе включен в Кейфор и България даде небето си в крайна сметка.
124
4
 
7
 
! Отговори
Прагматик преди 10 години
Забравете за Южен поток и гледайте напред - ясно е, че няма да го бъде. Има куп други бакии за оправяне.
123
1
 
2
 
! Отговори
164 преди 10 години
Маккейн е сенатор от Аризона - население от 6 500 180 души, площ от 295 249 км²
122
2
 
8
 
! Отговори
югосеверен преди 10 години
Хайде, Стойне, още ли не си си подал онова, което хората очакват от тебе!?
121
6
 
9
 
! Отговори
Политолог преди 10 години
Не ви ли е ясно, че след като сме в ЕС и НАТО, няма да се допусне нито един руски енергиен проект на българска територия. Енергетиката е част от националната сигурност и е важен елемент от всяка политическа и военна доктрина, така, че няма шанс да се допусне руско влияние в страна от НАТО и ЕС, защото това я прави слабо звено в общата сигурност.
120
1
 
5
 
! Отговори
777 преди 10 години
вие май отдавна приключихте с управлението
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Националист....Швейцарски модел и.......-------------------------------------А Швейцарска заплата не искаш ли.***.
118
1
 
4
 
! Отговори
Koceto преди 10 години
"В петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ".Няма какво да се добави!
117
2
 
5
 
! Отговори
СТОЙНЕЕЕВ , СТОЙНЕВ. преди 10 години
..."МЕРАКА УМИРА ПОСЛЕДЕН"....ХА,ХА,ХАААААААА"ЮЖЕН ПОГОК"-- УМРЯ!!!!!!ОСТАНАХА ВИ САМО МЕРАЦИТЕ ПО НЕГО!!!!!!!ВЕЧЕ И РУСКИТЕ ЕКСПЕРТИ СИ ПРИЗНАХА , ЧЕ ТОЗИ ПРОЕКТ Е БИЛ ИЗЛИШЕН ....НИТО СА ИМАЛИ ПАРИ ЗА НЕГО ...НИТО СА ИМАЛИ ГАЗ--ЗА ДА ЗАПЪЛНЯТ ТРЪБАТА!ПРЕЗ УКРАЙНА --ПАК ЩЕ ТЕЧЕ ГАЗ ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА!!!УКРАЙНА ЩЕ СИ ПЛАЩА ---ЗАЩОТО ТОЗИ ПЪТ , ГАРАНТИТЕ СА ЗАПАДНЯЦИТЕ !ТАКА Е ,ТИГРЕ.....ИМАШ ЛИ ПАРИ --ИМА ,И ГАЗ , И ПИЕНЬЕ ...И ХУБАВИ ЖЕНИ!!!!!!А , БЪЛГАРИТЕ , КВО ИМАТ...??!