Турската армия е приведена в бойна готовност

Турски самолети разузнават над иракския град Мосул
Обновена: 12 юни 2014 14:18 | 12 юни 2014 12:32, Елка Василева
133
Турската армия е приведена в бойна готовност
Снимка: архив, Reuters

Продължава кризата с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от ислямистката радикална групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Още по темата
Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители F16 от Втора военнновъздушна база в Диарбекир извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия.

Получените разузнавателни сведения са били предоставени и на централната власт в Багдад, а действията на турската армия се координират с ръководството на иракските въоръжени сили.

Очаква се разузнавателните операции на турските изтребители да продължат през целия ден.

Според турски източници Турция подготвя коридор за извършване на операция по освобождаването на заложниците в Мосул.

Втора военновъздушна база в Диарбекир е една от най-големите бази на Турция. Тя се използва главно за операции срещу нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) и срещу нападенията откъм Сирия по границата с Турция.

Турската армия разполага с мандат, предоставен й от Великото национално събрание на Турция, за извършване на трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия. В момента се обсъжда въпросът дали съществуващият мандат, предоставен от парламента за действия срещу кюрдските бунтовници, е достатъчен за военна операция, или е необходим нов мандат.

ИДИЛ държи общо около 80 турски граждани като заложници - отвлечените вчера от консулството и шофьори на камиони, похитени във вторник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: армияИракТурцияМосул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти четеш избирателно, неграмотен русофил. Какво правеха руснаците в Афганистан и Чечня,Грузия. Защо не отговаряш. Защо поддържаха Северен Виетнам партизаните срещу Южен. Комунистите винаги поддържат превратите. Никога не идват с избори на власт.
87
0
 
0
 
! Отговори
до 99 преди 9 години
това което правиха американците във Виетнам Корея Гренада и Панама - не чети историята избирателно ,грамотнико
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама руснаците анексират нещо,което не е тяхно,а подарено. Тази подробност ясна ли ти е? Като те заболяха пръстите пиши какво правеха руснаците в Чехословакия,Унгария, Афганистан,Грузия.Чечня
85
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Опппааа ,малка неточност ,не са анексирали щото не е било тяхно ,но само през последните 20 години що нещо изръшкаха - Ирак 2 пъти , Афганистан , Сърбия , Либия ,Сирия -ай че ме заболяха пръстите да пиша ...
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имаме страшни оръжия срещу които никаква бронетанкова техника и жива сила не може да устои.всичко е на принципа на газопламъчното рязане и търговията с метали.живата сила ще бъде обрана и заразена свсичко каквото се сетят
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим е подарен на Украйна, тоест вече не е бил руски. То такива са им подаръците на пияните руснаци. Русия няма индустрия,само разпродава ресурсите си и пиянстват. Докато САЩ имат индустрия и икономиката им се гради на производство. САЩ не ползват чужди ресурси, а са най-големият износител на шистов газ,което не се хареса на руснаците,които анексираха Крим политика като от 19 век и заради нефтените находища там, тоест отново империалистическо поведение. САЩ не са анексирали територии.
82
2
 
2
 
! Отговори
USA преди 9 години
сега е момента да нападнат България , после ште кажат че било по погрешка
81
1
 
4
 
! Отговори
До 90 преди 9 години
Поне Русите продават свои ресурси , а американците се мъчат да търгуват чужди - там е разликата.... а колкото до агресията -тя е на всякъде ,всеки гласи когото може ,макар че ако визирате Крим ,то той е руски още от средата на 17 век, завоюван от Княз Потьомкин ,а на измислената република УкраИна го дарява шута на Сталин- Хрушчов ....
80
0
 
3
 
! Отговори
бивш преди 9 години
имат армия.привеждат си я в бойна готовност.ние,ако речем, какво ще приведем в бойна готовност?редовняците ни запасняци са вече стари кътили.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 90Гласете се за яко дишане на мръсен въздух, ще се завръщат лигнитите.
78
0
 
1
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До БобиЗа съжаление хим.оръжия от Сирия ще се унищожават близо до красивия о-в Крит.На 8 юни имаше протест по повод унищожаването в Източното Средиземноморие-западно от критския град Ханя.Призивите бяха"Унищожете хим.оръжие,но не и морето!"На американците не им дреме за нищо.Това може да се превърне в нова Фукушима.
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 83НЕ Е ТОЧНО ТАКА......АКО МОЖЕ ДА МИ СЕ ОТГОВОРИ..АКО САЩ СА АГРЕСОРИ,МРЪСНИ КАПИТАЛИСТИ,КАКВИ СА РУСНАЦИТЕ,КАКВО ПРАВЯТ В УКРАЙНА И КАТО НЕ ИМ СЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОДАВАТ ПРЕЗ ЮЖЕН ПОТОК ДА РЕАЛИЗИРАТ ПРОДАЖБИ,КАКТО СЕ ТИРАЖИРА НА ИЗТОК.......КИТАЙ
76
0
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 9 години
Аз не желая да разбивам България и никога не съм го желал,но такива гъ"олизци като теб ,продават националните интереси на дребно , защо няма да имаме Южен поток ? Защото синът на Джо Байдън стана мажоритарен собственик на Украинсикте тръби ... и ако тръгне газът от тук щатския гей няма да хване нищо ... но ти си късоглед продажник и дори си готов да легнеш на турците за да не вземат нещо руснаците ,щеше да има по-евтин газ за нешите старци ...
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 85 https:/ /youtube /watch?v=n8ukBgJX2twпреведи си текста(google). На нормалните хора не им се занимава с проблемите и комплексите на група мегаломани.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиVX газове имат само напредналите технологично държави-все пак проф.Тамелин е американец.За ционистите живота на Гоите е по малоценен от този на животни.
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДори и съвременните войни ще се печелщт от милионните армии.Серщу всеки западен войник червената армия е извадила 3-*** за да победи,а китайската се готви да извади срещу 1 цели 20 и не със сопи.А Иран има тая готовност за 6-7 дена да извади на бой над 1000 000 души.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 82 аз си обичам българия обичамси и нацията но катотеб не гледам да си разбивам държавата какъв българин си знаешли хима или само руския
71
9
 
5
 
! Отговори
до 81 преди 9 години
...пък ти върви в Турция ине се оплаквай от етническо прочистване...
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 80 куписи билет за русия ти за нея милееш за теб българия е нищо
69
9
 
6
 
! Отговори
Да бе преди 9 години
Турция може за 48 феса да нападне но Русия не може за 7 млн руснаци .... яяя *** пускай атомните бомби и кой оцелял оцелал ,ба *** му... пардон 49 феса

Спонсорирани публикации