Турската армия е приведена в бойна готовност

Турски самолети разузнават над иракския град Мосул
Обновена: 12 юни 2014 14:18 | 12 юни 2014 12:32, Елка Василева
133
Турската армия е приведена в бойна готовност
Снимка: архив, Reuters

Продължава кризата с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от ислямистката радикална групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Още по темата
Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители F16 от Втора военнновъздушна база в Диарбекир извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия.

Получените разузнавателни сведения са били предоставени и на централната власт в Багдад, а действията на турската армия се координират с ръководството на иракските въоръжени сили.

Очаква се разузнавателните операции на турските изтребители да продължат през целия ден.

Според турски източници Турция подготвя коридор за извършване на операция по освобождаването на заложниците в Мосул.

Втора военновъздушна база в Диарбекир е една от най-големите бази на Турция. Тя се използва главно за операции срещу нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) и срещу нападенията откъм Сирия по границата с Турция.

Турската армия разполага с мандат, предоставен й от Великото национално събрание на Турция, за извършване на трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия. В момента се обсъжда въпросът дали съществуващият мандат, предоставен от парламента за действия срещу кюрдските бунтовници, е достатъчен за военна операция, или е необходим нов мандат.

ИДИЛ държи общо около 80 турски граждани като заложници - отвлечените вчера от консулството и шофьори на камиони, похитени във вторник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: армияИракТурцияМосул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
25
 
15
 
! Отговори
! преди 9 години
До Анонимен 50На страната на Турция ще съм когато си погледна собствените грешки и оставят хората да избират справедливостта а не да използват газ срещу собствения си народ - за справка последните няколко месеца стачките в Истанбул и Анкара!След това да оставят кюрдите да си направят собствена държава там където живеят! А и когато ми върнат Константинопол и изравня всички джамии в него със земята!
47
8
 
15
 
! Отговори
! преди 9 години
за 49 души в пълна бойна готовност, че те Русия да са изнесли Украйна тогава и да има само бяло петно на това място!
46
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кофти е положението и за нас. Сега нашите мажоретки нарачени гранична полиция, не могат да спират нелегалните ислямисти, а какво остава, ако започнат военни действия между Турция и Ирак. Поток от нелегални тарамбуки към България, нашите продажни политици и НПОта ще се правят на майка Тереза и конфликта ще се стовари на нашите глави. Ефекта на доминото. Следващата държава в, която ще започнат военни действия ще е нашата.
45
5
 
37
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До Анонимен 47Отивай бе дете какво чакаш. Щял да превземе босфора. :D Там живеят 15 милиона турци бе. Като отидеш ще те мажат с вазелин и ще кажат "ела да ни превземеш бял европеец." :D :D
44
28
 
10
 
! Отговори
циганска работа преди 9 години
Накрая ще се окаже,че диктатора *** въоръжава *** за да отклонява вниманието от Украйна.Интересно дали Турската армия ще се намеси със сила?!
43
8
 
32
 
! Отговори
Пламна гората преди 9 години
Няма начин без сухопътна операция, което ще рече, че нещата може да се обърнат на война, независимо че Иракските войски ще са неутралитет. Непредсказуемо е лъдещето на една такава военна операция. Освен Иракското въстание на Джихадистите, Кюрдите в Иракски Кйюрдистан са взели власта в провинцията; Армения е нападнала Азърбейджан. В Украйна се води Гражданска война. Между впрочем, жестокоста на фашистите в Украйна е равна на тази на Джихадистите.
42
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че с терористи не се преговаря и всички нормално мислещи българи в тази криза трябва да сме на страната на комшиите от Турция!
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те тренират съвместно с Американските Бази у нас за Десант в БГ...
40
4
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
47 А ти какво предлагаш Садам Хюсеин ли новият Новоходоносор и така не става , никога не е ставало , просто ще си извървят пътя.
39
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото си надробиш, това ще сърбаш. Важи и за турците в Ирак и за американците и за самите иракчани. Немалко пъти през последните години турската армия навлизаше в Северен Ирак, а самият Ирак е псотавен в това положение, в следствие на американската намеса. П.П. Все още чакаме да видим химическите оръжия на Садам.
38
2
 
32
 
! Отговори
българин преди 9 години
къщата на съседа гори, не се радвайте! в мирно време не можем да спрем денонощния поток от афганистански и занзибарски емигранти през турция, какво остава за военно положение или война между турция и ирак? и наистина, докато не се оправят тези проблеми в близкия изток, турция за съжаление няма как да очаква никакви привилегии за ЕС. достатъчни са проблемите в украйна, и че и молдова може да пламен скоро..
37
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43S kakvo shte napadnem turcia be? :) i shto?
36
9
 
34
 
! Отговори
Котарг преди 9 години
Това което Мегасилата САЩ не успя да направи за 23 години турците ще свършат за 3 седмици,не случайно си обучават армията с терористите на изток вече 30 години...,готови са за партизанска война...
35
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е момента да нападнем Турция и да превземем Босфора.. Вчера Арменците са нападнали Азербайджан.11 юни село Лакатаг, Джулфиски район на Азербайджан, било нападнато от арменски въоръжени сили. В момента жителите на селото са принудени да напуснат домовете си, заяви местният жител Айнур Серкеров.По неговите думи азербайджанските военнослужещи са понесли загуби, в резултат на завързалото се сражение с арменците.Министерството на отбраната на Азербайджан не коментира ситуацията.
34
11
 
21
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!Dostoevskii ....
33
11
 
15
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен ----- та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, ***, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия и ще се бием за вярата на поробените! Как смеят! кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва д
32
5
 
26
 
! Отговори
аз преди 9 години
До ХИММЛЕР и ти си тъпАми неофициално и в Българиш имаше ядрени глави,както знаем СС 23 са основно за такива бомби.А ако ТУрците не им пукаше толкова за тези ракети и са можели да запалшт България с атомни бомби защо тогава първото нещо което поискаха от НАТОвските си партньори е да се махнат тези ракетни комплекси от България,и тогава ни приеха.....
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иран ще се бие на страната Кюрдите и Шиитите..
30
9
 
32
 
! Отговори
Започна се... преди 9 години
Джихадистите свършиха страхотна работа за Турция. Ердоган само си търсеше повод да активира неоосманизма. Турската армия отдавна е готова да започне възстановяването на Османската империя и да осигури на Турция богатите на залежи райони...
29
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция обучаваше тези ислямисти да убиват шиити и християни в Сирия.. А каква стана взеха да трепат и турски мекерета.

Спонсорирани публикации