Градът, в който всички са болни от рак

На мястото не расте дори ориз
24 юни 2014 20:40,
64

Снимка: Reuters

Сян Дъмин едва ли е предполагал, че мината, в която е работил в продължение на 32 г., ще разболее стотици хиляди жители, включително него и жена му. Двамата страдат от рак на кожата.

71-годишният пенсионер и съпругата му Уън Дзин обвиняват за заболяването си замърсяването с арсен, използван в близката мина в Хешан, провинция Хунан.

„Всеки ден се събуждаме и чакаме смъртта, тук няма надежда“, споделя Сян.

Арсенът и арсеновите съединения, често използвани за обработката на метали, са обявени за канцерогенни от Световната здравна организация. Те могат да причинят рак на кожата, белите дробове или пикочния мехур.

От 1950 г. до 2011 г. заводите в Хешан са раснали като гъби. Преди 3 години обаче спират, тъй като районът е силно замърсен и за растенията, и за хората.

През 2010 г. 157 души от Хешан, чието население е 1500, са починали от рак, причинен от арсен. Други 190 са се разболели от рак. През миналата години 200 души също са диагностицирани с болестта.

Сян е поддържал машините в мината. През 2012 г. претърпява операция заради заболяването си, но ракът се разпространява и в белите му дробове. Жена му пък всеки ден пере дрехите им в замърсената с арсен вода.

Двамата разполагат с около 1600 долара от властите, с които да лекуват заболяването. Тази сума не достига и за един курс на химиотерапия и лъчетерапия. Всичките им средства отиват за лечението им.

Сян и Уън имат един син и две дъщери. И тримата са напуснали токсичното селище.

Това не е единственият такъв град в Китай. Въпреки че китайското правителство твърди, че е загрижено за околната среда, тъкмо то се облагодетелства най-много от замърсяването на природата.

Вижте кадри от живота на Сян и Уън, запечатани от фотогафите на Агенция Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Китайградрактоксичен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZASTO NE PISETE ZA BEZOBRAZIATA NA AMERIKANSKITE PETROLNI KOMPANII I SVINSTINATA KOIATO OSTAVIAT? A ZA TOVA 4E FUKUSHIMA ZADMINA 4ERNOBIL ZASTO SE MAL4I ????
45
0
 
10
 
! Отговори
:( преди 9 години
Много потискащи снимки.
44
2
 
7
 
! Отговори
Всички умират преди 9 години
Чернобил е дребна работа.През последните 50 години по света са тествани и взривени около 2500 ядрени устройства,оръжия и тн.Само 3 от тях са със тегло от 150 тона-колкото е теглото на радиоактивното вещество отделено при аварията в Чернобил.Разни бои оцветители са също тъй силно канцерогенни.Остатъците от самолетни горива,азбестът.Милиардите тонове живак който се изхвърля в моретата и океаните и после се консумира обратно под формата на храна.Ако щете дори точната диагностика на болеста.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До галактикаНе разбира се, но Чернобил увеличи болните многократно. Или ти смяташ, че си е съвсем в реда на нещата деца да умират от рак?
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До KOGA SHEКогато признаят и че умишлено скриха истината за Чернобил и сега хиляди хора все още страдат заради това. Загубих приятелка от левкемия, беше само на 19, лекарите бяха категорични, че е заради Чернобил. И да е само тя...Ама нали във Великия СССР такива неща не стават, как да признаят? И сега ние ще плащаме. Огледайте се, познавате ли поне 1 човек, който не е загубил близки заради рак?
41
3
 
28
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Трудови войски като миньори в урановите рудници. Службата там е 4 години, войниците копаят урановата руда без всякакви предпазни средства и всъщност не знаят какво работят. През 1990 г. служилите в тези поделения през четиридесетте и началото на петдесетте години са преброени. От 55 000 души - "ОТБИВАЛИ ВОЕННАТА СИ СЛУЖБА" В РУДНИЦИТЕ СА ЖИВИ ЕДВА 3000, ВСИЧКИ ОТ ТЯХ БОЛНИ ОТ РАК ИЛИ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ". Това е първият политически геноцид в България. До момента няма наказани, дори темата е табу. С изкопаната от тях руда е направена първата съветска атомна бомба.
40
3
 
16
 
! Отговори
демократ преди 9 години
. След това други 100 000 души са вкарани в 12-те затвора и 56-те концлагера, а доста повече са изселени в провинцията. Лично на другаря Димитров е и едно чудовищно изобретение - вкарването на синовете на противниците на комунистическия режим в казармата да отбиват военната си служба в Трудови войски като миньори в урановите рудници. Службата там е
39
2
 
19
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Първият и най-известен е Георги Димитров. Когато Съветската армия окупира България през 1944 г. той праща от Москва паролата "Авгиевите обори да се изметат с желязна метла". Комунистите избиват за три месеца 30 000 българи без съд и присъда. Това са кметове, свещенници, учители, низши полицаи и военни. Практически е избит целият елит в малките градчета и села. След това скалъпват противонародния съд с който вече "официално" избиват още 2793 души - регенти, министри, депутати, висши военни и полицаи, индустриалци, банкери, търговци, писатели, художници и артисти - това е целият национален елит.
38
6
 
19
 
! Отговори
ddt77 преди 9 години
тоя поне е 71 годишен пенсионер.Колко души в БГ достигат до 70 че и пенсия да ползват ?Както увеличават възрастта всяка година пенсионер ще се става ако доживее човек до 100 сигурно.
37
2
 
24
 
! Отговори
мими преди 9 години
При нас не е ли така? Може би е от Чернобил, но имам наблюдение, че около 90 % от хората умират от рак. И аз загубих двама много близки хора твърде млади.
36
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, хубаво се живее в комунистически Китай! И Партията-майка добре се грижи за хората! Ето, нали твърдите колко е хубаво всички да имат работа. Е, там всички имат работа...с бонус смъртоносно заболяване.
35
0
 
22
 
! Отговори
георги преди 9 години
Комунизма си е вид диктатура. За тях е най-важно държавата да се развива, а те да са на върха. Обикновенните хора са мравки. И в българия е било същото. В много мини са знаели че тровят хората, ама няма как, трябва да се свърши работата. Дават по-големи заплати и пак има хора за работа.ама няма как, за да има богати трябва да има и бедни.когато купуваме евтина стока от китай, зад нея стой мизерния живот на поне няколко китайци
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за Асарел в Панагюрище някой чувал ли е?
33
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 9 години
Протестна мрежа да прочетат моля и да видят снимките.
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подходящо място за *** искащи реиндустриализация! Начело с пелтека.
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Друго не е измислено - или си роб и държиш портрет на Мао, или си с вродено чувство за свобода като Спартак.
30
1
 
25
 
! Отговори
Антоний Г преди 9 години
Като отидох в Китай на Великата Китайска Стена, правеха ремонти нещо, но въпреки, че има асансьори, бачкаторите катереха стълбите с по 50 кг цимент на гърба, за да не се хабели асансьорите. Толкова струва живота там
29
0
 
10
 
! Отговори
as преди 9 години
към АЛЕКСИ- думата осмърДят означава да мирише лошо поради буквата Д и представлата О ,а думата УсмърТят,която СИ ИСКАЛ ДА ИЗПОЛЗВАШ В ПИСАНИЕТО СИ е свързана със смърт и има представка У за значението което искаш да използваш,ТО ОСВЕН ДА СЕ КАРАТ МОТОРИ ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТЕ И ПИШЕ В УЧИЛИЩЕ
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шмекераМного си *** даже и не знаеш че ето това сега е капитализъм. Много е трудно да обясниш нещо на ***, който не е учил. Аз така обяснявам всичко на мъжа ми че той, като не разбира слуша по телевизията и казва виж. И се започва едно обяснение да разбере, но след 10 г. е доста по-добре, но не както трябва. Така че знам колко е трудно средната класа да разбере нещо особено като учи след 89г., тоест нищо не учат.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименмноо ясно, че т.нар развити държави са изнесли мръсната идустрия извън пределите си, примерно в Китай. Капитализма *** майката на планетата която за малко ни е дадена под наем.-----хайде изяснете се какво искате, нали е радост голяма че китай "задмина" америка,сега пък изнасяли *** индустрия индустрия :)

Спонсорирани публикации