Градът, в който всички са болни от рак

На мястото не расте дори ориз
24 юни 2014 20:40,
64

Снимка: Reuters

Сян Дъмин едва ли е предполагал, че мината, в която е работил в продължение на 32 г., ще разболее стотици хиляди жители, включително него и жена му. Двамата страдат от рак на кожата.

71-годишният пенсионер и съпругата му Уън Дзин обвиняват за заболяването си замърсяването с арсен, използван в близката мина в Хешан, провинция Хунан.

„Всеки ден се събуждаме и чакаме смъртта, тук няма надежда“, споделя Сян.

Арсенът и арсеновите съединения, често използвани за обработката на метали, са обявени за канцерогенни от Световната здравна организация. Те могат да причинят рак на кожата, белите дробове или пикочния мехур.

От 1950 г. до 2011 г. заводите в Хешан са раснали като гъби. Преди 3 години обаче спират, тъй като районът е силно замърсен и за растенията, и за хората.

През 2010 г. 157 души от Хешан, чието население е 1500, са починали от рак, причинен от арсен. Други 190 са се разболели от рак. През миналата години 200 души също са диагностицирани с болестта.

Сян е поддържал машините в мината. През 2012 г. претърпява операция заради заболяването си, но ракът се разпространява и в белите му дробове. Жена му пък всеки ден пере дрехите им в замърсената с арсен вода.

Двамата разполагат с около 1600 долара от властите, с които да лекуват заболяването. Тази сума не достига и за един курс на химиотерапия и лъчетерапия. Всичките им средства отиват за лечението им.

Сян и Уън имат един син и две дъщери. И тримата са напуснали токсичното селище.

Това не е единственият такъв град в Китай. Въпреки че китайското правителство твърди, че е загрижено за околната среда, тъкмо то се облагодетелства най-много от замърсяването на природата.

Вижте кадри от живота на Сян и Уън, запечатани от фотогафите на Агенция Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Китайградрактоксичен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
3
 
! Отговори
ьц преди 9 години
Градът в който всички са болни от рак е ТОКИО. това след 7-15 години да се налапат с достатъчно горещи частици от фукушима.
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Между Пловдив и Асеновград има завод за цветни метали, съседните селища са напоени с арсенови отрови, Никой не спира този завод и народа около него се трови"Е как ще го спрат, тоя завод експлоатира едно от най-големите находища на мед в региона, и произвежда супер много мед и сярна киселина. Една от най-печелившите компании в страната е, и разбира се продадена на чужденци, които само експлоатират хората и ресурсите ни, без да дават на държавата нищо освен замърсяване.
24
1
 
22
 
! Отговори
cut преди 9 години
Никъде по света не се зачита живота на обикновените хора това е ужасно !
23
1
 
14
 
! Отговори
Y. преди 9 години
До АнонименКЦМ е заводът. Колко жени си отидоха от рак в Куклен, просто не можете да си представите. Две от тях - 2ри и 3ти мои братовчедки, на по 50 години. Ей така и не дочакаха внуците си :(
22
7
 
17
 
! Отговори
N преди 9 години
Ами комунисти на власт,те човешкия живот го нямат за нищо освен ако не е техния собствен,както нашите политици са!
21
1
 
21
 
! Отговори
Алекси от мотосъбора преди 9 години
В златния рудник на село Челопеч, златната руда е с изключително високо съдържание на арсен и района е много замърсен през последните 50 години. Хорицата пукат като за световно, защото всички работят в рудника, но се радват, че Дънди Прешъс я им пусне улично осветление, я боядиса детската градина. Скотове отсекъде и ич не ги брига, че децата им ще се осмърдят още по-рано.
20
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 9 години
Колкото до темата жалко за хорицата,факт в Китай експоатацията си е мног оголяма,човешкия фактор не е толкова важен както и здравето,факт не са знаели за вредите през 70 те ама вече късно.Колкото до това дали е заради комунизма не мисля,погледнете Индия,Малаизия,Индонезия. където даже не са чували за комунизъм положението е същото,много народ и капитализма е в действие роби и експлоатация замислете се и над това. Има едно филмче сега се сетих "Новите Владетели" има го във Vbox,Youtube го изтрих
19
7
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
До азта като дойде на власт да продаде и АЕЦ а то е ясно друг няма да ни позволят да направим защото Турция строи 3 в момента(с руски фирми и реактори ...)и след 15 години като ни затворят и този и източат тецовете които в момента са на ръба на фалита в смисъл дължат стотици милиони на държавата(говоря за американските),и то после не знам какво остана още,може би магистралите да ги дадат на концесия да плащаме по 100 лв до морето,имаме и малко останала природа какво може да се продаде също...
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това е Китай, който *** хвалят! Идете да живеете там, ***!
17
1
 
20
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
За големите акули независимо как се наричат капиталисти или комунисти, човешкият живот не значи нищо!
16
14
 
10
 
! Отговори
Шмекера преди 9 години
След като дойде наш Бойко БорисоФ .Ще продаде Мини Марица-изток на американците и ще видите как се работи с три пъти по-малко работници . Ще изчистят връзкарчетата комунисти със заплати по 2000-3000 лв . и ще останат кадърните . Да живее капитализма и бате .
15
7
 
37
 
! Отговори
97961 преди 9 години
Човешкият живот никога не е означавал нищо за комунистите. Така е било и така ще бъде. За природата да не говорим.
14
4
 
34
 
! Отговори
Някоя преди 9 години
Ако отидете в Севлиево на гробищата, ще се разплачете като видите некролозите и надгробните плочи. Само млади хора-между 20 и 50 годишни. Повечето от рак починали. Индустриализацията я платиха жителите на малкото градче. Азбестовият завод, кожухарската фабрика, военните заводи, кабелните.... Дядо, вуйчо и леля паднаха жертви от нашето семейство. Вуйчо си отиде на 50 години. Сега и американците си докараха отровите там... Какво да ги мислим китайците...
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между Пловдив и Асеновград има завод за цветни метали, съседните селища са напоени с арсенови отрови, Никой не спира този завод и народа около него се трови
12
10
 
14
 
! Отговори
Хм преди 9 години
скоро и у нас - Дънди прешъс в главната роля...
11
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Севлиево е най-промишлено развития град в България спрямо размера си, на първо място по заболявания и на последни място по продължителност на живота. Индустрия...
10
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнтисоросоидАми вие рубладжиите и копейкаджиите що спите?
9
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е лицето на комунизма
8
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ви го китайското икономическо чудо...
7
10
 
60
 
! Отговори
Негърчо преди 9 години
дайте на американците и канадците да добижат злато и шистов газ в Бг и ше разберете за какво става дума. Направо ще гледате филма на живо .

Спонсорирани публикации