Градът, в който всички са болни от рак

На мястото не расте дори ориз
24 юни 2014 20:40,
64

Снимка: Reuters

Сян Дъмин едва ли е предполагал, че мината, в която е работил в продължение на 32 г., ще разболее стотици хиляди жители, включително него и жена му. Двамата страдат от рак на кожата.

71-годишният пенсионер и съпругата му Уън Дзин обвиняват за заболяването си замърсяването с арсен, използван в близката мина в Хешан, провинция Хунан.

„Всеки ден се събуждаме и чакаме смъртта, тук няма надежда“, споделя Сян.

Арсенът и арсеновите съединения, често използвани за обработката на метали, са обявени за канцерогенни от Световната здравна организация. Те могат да причинят рак на кожата, белите дробове или пикочния мехур.

От 1950 г. до 2011 г. заводите в Хешан са раснали като гъби. Преди 3 години обаче спират, тъй като районът е силно замърсен и за растенията, и за хората.

През 2010 г. 157 души от Хешан, чието население е 1500, са починали от рак, причинен от арсен. Други 190 са се разболели от рак. През миналата години 200 души също са диагностицирани с болестта.

Сян е поддържал машините в мината. През 2012 г. претърпява операция заради заболяването си, но ракът се разпространява и в белите му дробове. Жена му пък всеки ден пере дрехите им в замърсената с арсен вода.

Двамата разполагат с около 1600 долара от властите, с които да лекуват заболяването. Тази сума не достига и за един курс на химиотерапия и лъчетерапия. Всичките им средства отиват за лечението им.

Сян и Уън имат един син и две дъщери. И тримата са напуснали токсичното селище.

Това не е единственият такъв град в Китай. Въпреки че китайското правителство твърди, че е загрижено за околната среда, тъкмо то се облагодетелства най-много от замърсяването на природата.

Вижте кадри от живота на Сян и Уън, запечатани от фотогафите на Агенция Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Китайградрактоксичен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
25
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
Не вярвам на това, другари!Сигурно снимките са от студио в Голивууд, а хората на тях са подставени лица!В комунистически Китай няма болни,бедни и страдащи хора(с изключение на милиард и няколкостотин милиона)!Вервайте!
5
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ракът е основната причина за смърт при застаряващи хора дори и без замърсяване. А ако този град е замърсен и индустрията е спряна, то е логично всичко което може да избяга и само най-старите хора да останат да си доживеят дните.Не казвам, че не съчувствам на тия хора, нито че одобрявам безхаберното замърсяване, но да се върти пропаганда на гърба на чуждото нещастие е просто жалко. Тия проблеми ги има по целия свят, далеч не само в Китай и само при "комунистите"...
4
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До адам 1966"Това се нарича Комунизъм в действие!" - да бе, щото в САЩ няма поне дузина градове, тотално замърсени с всичките им жители болни или пред разболяване, поради алчността на демократичната капиталистическа система. И там отричат да има замърсяване.Мизерия има навсякъде по света. А малкото места, на които няма са пожалени точно защото света е разделен на експлоататори и експлоатирани. Добро утро - индустрията замърсява. В други очевадни новини - небето е синьо а водата - мокра...
3
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам е доста тучно, едва ли растенията имат проблем със замърсяването... А и хората не ми мязат на прокажени - верно живеят в мизерни постройки... но такива са си направили.Всеки ден се събуждаме и чакаме смъртта, тук няма надежда - както и повечето хора на тоя свят. Все пак са доживели до старини, което не може да се каже за голяма част от хората.
2
19
 
51
 
! Отговори
адам 1966 преди 9 години
Това се нарича Комунизъм в действие! Горките хорица!
1
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
gorkite horiza.

Спонсорирани публикации