Не виждам повод за притеснения на гражданите!

Орешарски: Банките не трябва да влизат в политическото говорене
Обновена: 27 юни 2014 15:40 | 27 юни 2014 11:10, Миглена Иванова
413
Не виждам повод за притеснения на гражданите!
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - "нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", допълва Орешарски.

Той подчертава, че в светлината на ситуацията с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и пласирането на емисията еврооблигации. Според него емисията е приключила с доста добри резултати и постигнатата лихва "показва доверието в България от страна на инвеститорите". "Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбелязва Орешарски.

Министър-председателят изразява и увереността си, че реализацията на проекта „Южен поток“ ще продължи, след като проектът бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

„Има доста важни моменти в стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност на ЕС, които напълно споделяме“, коментира той и допълни, че страната ни подкрепя диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

Орешарски съобщава още, че на днешното заседание на Съвета на ЕС България ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия. Премиерът определя кандидатурата на Юнкер като „добра“.

„Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас“, посочва Орешарски.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той казва, че ще ги следи с интерес. „Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде“, заключава премиерът.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
9
 
9
 
! Отговори
Bobbie преди 9 години
От дни наблюдаваме нескопосаните опити на управителя на БНБ да ни убеждава как всичко е под контрол. Определено не му се получава. Изпълзяха дежурните агенти да обикалят медиите - Хърсев, Парамов и други, които винаги са били от обслужващия персонал на господарите на държавата. Само ще припомня че същите нямат една сбъдната прогноза за икономиката досега-по време на кредитния бум -
220
4
 
9
 
! Отговори
spravedliv преди 9 години
явно пускат партенки с разни банки за да си свършат далаверитеМАХАЙ СЕ ОРЕШАРСКИ
219
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да грабваме сопите и да минем през : бул патриарх евтимий и граф игнатиев в софия ,сараите бояна ,банкя и улица иван вазов в софия След това държавата ще се стабилизира моментално и клатенето ще спре на момента !
218
1
 
6
 
! Отговори
Bobbie преди 9 години
<html><body><!--StartFragment-->bobbiekostov.blogspot/2014/06/blog-post.html <br> <br>От дни наблюдаваме нескопосаните опити на управителя на БНБ да ни убеждава как всичко е под контрол. Определено не му се получава. Изпълзяха дежурните агенти да обикалят медиите - Хърсев, Парамов и други, които винаги са били от обслужващия персонал на господарите на държавата. Само ще припомня че същите нямат една сбъдната прогноза за икономиката досега-по време на кредитния бум , докато с мои съмишленици убеждавахме хората да се въздържат от покупки на имоти, същите откровен
217
5
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА бе куклооо преди 9 години
До mi4;а да помниш един служебен премиер от 97г.,който оправи цялата икономика и от 300 процентова инфлация АЗ ПО ДОБЪР ОТ НЕГО НЕ САМ ВИДЯЛ,беше и кмет на София
216
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам мисленето на тоя народ и просто ми става жал за вас, нископлатени овчици. Масово разни *** тичат да теглят пари. Нулева финансова култура. Тотална абсолютна и кръгла нула. Еми, заслужавате си заплатките от по 800лв.. Аз имам пари във ***, които за доста народ се виждат колосална сума, дори не съм си помислял и да ги пипна, защото имам финансова култура. И то базова, не нещо повече, а базова финансова куптура. Нито ме е страх за парите ми, нито нищо.
215
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да попитам умниците? Я си представете същите опашки пред банката,но само че се редят за кредит !!!Дали щяха да реват че някой сривал банковата система ??? То пак е свързано че трябва да дават пари :))) ! Пък и щом 5-6 хиляди човека тръгнали да си теглят СОБСТВЕНИТЕ си пари ,могат да дестабилизират банковата система,то има ли смисъл да се коментира,колко била стабилна :))) !
214
2
 
23
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Щом банките са стабилни, какъв е проблема да си ходя да си изтегля парите за море?
213
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 263а от къде знаеш, че не съм аз, и кой трябва да е човекът?
212
5
 
9
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Аз пък виждам пореден повод за оставка.ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОС
211
13
 
21
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Нашият народ наистина е изключително ***. Ама наистина. 249 и други коментатори орешарски ги бил окрал:)! Какво ви окраде? Вие нямате нищо! Не съм адвокат на ореха, щото и той е от либерастката пасмина, но за малко време направи доста - горива и ток паднаха, прие закон за частните фалити, с което е.а мамата на банкерите,тръгна на бой с търговските вериги и ерп-тата и т.н. И не забравяйте - той беше и при Костов! Ама вие сте толкова ***, че за вас има само добрата тиква и лошите комунисти!
210
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От доста време съм клиент на банката.Днес отидох да изтегля някой лев за почивка,но не би.Огромна върволица от хора.И тъй,като не съм от притеснителните, ще отида в понеделник.В тази държава,ако си с по-слаби ангели съвсем ще изкрейзиш.
209
2
 
28
 
! Отговори
mi4 преди 9 години
Някак си не ме вълнува проблема на банките, дали защото в банките имам само кредити :):):)Сега по сериозно, някой се опитва да замете следите от кражби като създаде хаос в цялата банкова система !!! Този някой има много власт !!!
208
5
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До ОСТАВКА бе куклоооДа ме прощаваш, но въпросния може и да не става за премиер, но като финансист може бисамо Стоян Александров му е конкуренция.
207
5
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА бе куклооо преди 9 години
кьорава куклааа,как ще видиш като си кьор мамут...
206
10
 
8
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
До Анонимен 249Да бе точно Орешарски направи това а не *** на Бойко например, това само от *** като Бойко и ГЕРбавите може да се очаква!
205
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега ,тези които оплюха протестите , да спасят и банките! Кризи има винаги,когато комунисти са на власт!
204
3
 
4
 
! Отговори
Мръсна гад лъжлива! преди 9 години
Този човек да не се появява. Защо ли!Ами има ли нещо, което да е казал и да не излезе после ОТКРОВЕННА ЛЪЖА.Така, че като казва няма място за притеснение има обратен ефект -- все едно че казва всичко ще се срути
203
1
 
5
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
До Липства дянков 240До Липства мозък-да именно това ти липсТва. Защото кредитите си остават, банката я купува някой друг за левче два и той изисква кредита от теб и ако решиш да се правиш на тарикат да не плащаш може да ти поискат цялата сума на мига!Ама ти ходи да теглиш!
202
1
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До ВасилевАбе, Василев, в един от предишните дни, няколко човека, включително и аз, те посъветвахме да използваш услугите на психиатър. Ти очевидно не разбираш какво става в тази държава и кои са причинителите на тези събития. Би ли казал на всички нас в този форум, има ли ден от 1989 г. насам, да не са управлявали комунистите, явно или не толкова????