Руска преса: Европа сама ще загуби от собствените си санкции

Според Москва новата вълна от санкции е "контрапродуктивна"
Обновена: 30 юли 2014 13:56 | 30 юли 2014 09:36,
244
Руска преса: Европа сама ще загуби от собствените си санкции
Снимка: Reuters, архив

Европейските правителства наложиха сериозни санкции на Русия. Те ще ударят цели сектори от руската икономика - финансовия, отбранителния и петролния, пише "РБК дейли".

Това е най-сериозната досега стъпка на ЕС за санкциониране на Русия, изтъква "Комерсант". Посланиците на страните в общността приеха вчера пакет от твърди мерки, включващ нови черни списъци и ограничения с цел да бъде изолиран Крим. Най-важни са обаче секторните санкции спрямо руската банкова сфера, отбранителната промишленост и енергетиката, посочва вестникът.

Още по темата
Очаква се в близките два дни икономическите санкции да бъдат одобрени от външните министри или от държавните лидери на страните в ЕС. Според руски дипломатически източници на изданието Москва се надява ЕС да не постигне консенсус за най-радикалните мерки и това да смекчи негативния ефект за Русия.

Еврокомисията изчисли, че за две години Русия може да загуби почти 100 милиарда евро. Федерацията обаче се надява да я подкрепят страните от ЕС, които също може да претърпят съществени загуби, щом ограничат сътрудничеството с Москва, забелязва събеседник на всекидневника.

"Тези сметки не са безоснователни - при предварително обсъжданите секторни санкции вече бяха смекчени поне на три пъти", напомня "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Но източник, близък до Държавния департамент на САЩ, изразил убеденост, че ЕС няма да приеме нови облекчения.

Според Москва новата западна вълна от антируски санкции е "контрапродуктивна" и с "циничен характер", заявил зам.-външният министър на Русия Григорий Карасин.

"Безсмислено е да се разговаря с Русия на езика на санкциите. Санкциите ще ни помогнат да се стегнем и в крайна сметка Русия ще получи по-ефективна икономика и по-здраво, лишено от илюзии, общество", уверил дипломатът.

"Независимая газета" обобщава данни от европейски медии и други източници, сочещи колко ще изгуби Европа от собствените си санкции.

"Германците се страхуват, че ще пострада техния износ на машини в Русия, французите - заради доставката на военни кораби, а италианците - заради енергийните си интереси. Общият износ на страните от ЕС за Русия според оценки е към 120 милиарда евро.

Четвърт от тази сума - 36 милиарда евро, печели  Германия, над 11 милиарда - Италия. Щети обаче са неизбежни дори за страни като Великобритания, Полша, Швеция и балтийските държави, особено усърдно искащи санкции", предупреждават експерти.

"Независимая газета" прогнозира спад в руската икономика, но твърди, че той няма да се дължи на санкциите, а на "хаоса в министерските глави".

Вестникът цитира служители от руския държавен апарат, заявявали, че отрицателният ефект от санкциите на Запада ще е минимален. "Президентът и правителството стигнаха до общо мнение, че трябва да отвърнем на санкциите главно с подобрени условия за бизнеса в страната, тъй че ползите от сътрудничеството с Русия да натежат за инвеститорите повече от всякакви санкции", пише изданието.

На практика обаче властите започнаха да правят обратното, констатира вестникът.  Финансовото министерство планира от догодина допълнителен, регионален данък върху продажбите, а междувременно смята да вдигне и други данъци. А президентът е обявил курс към почти тотално заместване на вноса с родно производство. "Щом кредитите поскъпват, а данъчното бреме расте, странно е да очакваш разширяване на производството - напротив, предприятията далеч по-вероятно ще почнат да се затварят или ще минат в сянката", прогнозира всекидневникът.

Изненадващо за ред играчи на пазара, руската централна банка заяви, че заради промените в данъчно-тарифната политика и геополитическото напрежение вдига ключовата лихва от 7,5 на 8 процента. Заемите ще поскъпнат, производители и предприемачи ще включат новите разноски в цените и това пак ще вдигне инфлацията, добавя "Независимая газета".

Негативният ефект за руската икономика най-вероятно ще е доста осезаем. Но не заради санкциите, а защото руските власти започнаха "да реагират хаотично на новите заплахи", пише вестникът.

"Колкото и да заместваме вноса, колкото и да сътрудничим с Индия и Китай, челните технологии са на Запад или в страни под силно западно влияние като Израел или Сингапур", заключава руският аналитик Руслан Пухов, цитиран в "РБК дейли".

Руската икономика вече усеща загуби - тези дни Европейската банка за възстановяване и развитие отказа да финансира руски проекти, съответно федерацията ще губи инвестиции за около 23 милиарда евро годишно, пише "Новие известия".

Това отблъсква частните инвеститори и те не идват на пазара. Финанси може да се намерят и на вътрешния пазар, но там се плаща доста по-скъпо. Казва си думата и оттокът на капитали от Русия, стигнал през първото полугодие 74,6 милиарда долара.

Руските власти явно са сметнали погрешно, че европейците няма да рискуват със секторни санкции от страх да нямат ефекта на бумеранг. Но става ясно, че Брюксел си е поставил задача с по-голям приоритет - натиск върху Русия, за да бъде склонена към необходимото на Запада поведение, допълва "Новие известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
39
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен81: ,,Все пак случващото се не е чак толкова лоша новина.То показва,че казаното от Ванга се сбъдва много точно.Треперете,сороски ***.Времето ви изтича.''АБЕ ТЕ ТАКА И ТАКА ЕВРОЖОПИТЕ ЩЕ ТРЕПЕРЯТ И ОТ СТРАХ А И ПУТИН КАТО ИМ ЗАВИЕ КРАНЧЕТО И ОТ СТУД! ВЪПРОСЪТ Е ЧЕ И МНОГО ОТ РУСОФОБИТЕ ТУК ЩЕ ТРЕПЕРЯТ И ОТ СТУД И ОТ ЗЛОБА НО ГИ Е СРАМ ДА СИ ПРИЗНАЯТ.И ИКОНОМИКАТА НА ЕС СЪЩО ЩЕ Я ЗАКЪСА ДОСТА БЕЗ РУСКИТЕ ТУРИСТИ КОИТО ХАРЧАТ КАТО ЛУДИ НАВСЯКЪДЕ В ЧУЖБИНА И ОТ СУМА ПРОВАЛЕНИ СДЕЛКИ
66
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко, СССР как караше и без да продава кой знае какви количества газ на Европа. ЕС въвежда някакви смешни санкции, които да не засегнат собствените им икономики, съответно и руската. Запада не е изгорял да помаг на Украйна, да не казвам, че на обикновенните хора хич не им дреме за хохолите.
65
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки да си спре за един месец тока и водата. След това трезво да отчете резултатите. И пак да дойдем да пишем из форумите.
64
15
 
34
 
! Отговори
Flame преди 9 години
Абе на тия руснаци все някой им е виновен за нещастията. А както е казал народа "Каквото сам си направиш и цяло село няма да може"
63
2
 
39
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Evgeni: ,,Мдааа нека ми отговорят проруските психопати, като спре газа за Европа, как ще преживее спирането на обратния поток от милиарди евро Русия?!''ЩЕ ТИ ОТГОВОРИМ ЕВРОПСИХОПАТЕ, И ТО МНОГО СКОРО КОГАТО ЛЮБИМИЯТ ТИ ЗАПАД ЗАМРЪЗНЕ ОТ ,,СЛУЧАЙНА'' АВАРИЯ В ГАЗОПРОВОДА НАЙ-ВЕРОЯТНО НА УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ.НО ТОВА ЩЕ ОТРЕЗВИ ГОРЕЩИТЕ ЕВРОПАЧИ КАТО ТВОЯТА А И НЕ САМО ТОВА ГОТВИ СЕ ВТОРИ ГАЗОПРОВОД С КИТАЙ И ДОСТАВКИ НА ГАЗ КЪМ КОРЕЯ И ЯПОНИЯ ТЪЙ ЧЕ ЕС ГРЕШНО СИ Е НАПРАВИЛ СМЕТКАТА.
62
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След WW2 Европа е безгласна буква :) Изкуствен кореком за блейчовци без пари кат' нас.
61
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тик-так зимата иде. Ако Русия спре износа на газ и за 1 седмица, световните цени ще изхвърчат през тавана.
60
8
 
35
 
! Отговори
Evgeni преди 9 години
До истинаТова с Монголия го споменах просто така, ако познаваш геополитиката нямаше да ми се вържеш на шегата с Монголия като клиент на Русия :P А договора с Китай е страхотна алтернатива *** тряаат няколко хиляди километра газопровод за да стане реалност ... и ся се чешат кой да го финансира. Та за 2-3 години без продажби на газ Русия ще престане да съществува на картата, уважаеми проруски човек(не обиждам)
59
2
 
45
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Европа е *** като маймунски ***.
58
1
 
48
 
! Отговори
Следва... преди 9 години
Санкциите не помогнаха нито при Куба, нито при Северна Корея, нито при Иран, даже напротив. Въвеждането на санкции срещу Русия силно ще удари наата икономика, но ще пострада "локомотива" Германия. Сигурен съм, че тази година руските олигарси могат и да не си купят Мерцедес, но германските работници искат заплати !Контрабандат ще стане огромна, а руската мафия безкрайно богата :)
57
1
 
36
 
! Отговори
болен преди 9 години
До БобоБолен си човече,злобата не се лекува да знаеш, тя те изяжда.
56
2
 
35
 
! Отговори
rokoboko преди 9 години
Иване, по-долу един каза че няма никаква алтернатива. Доколкото помня след газовата криза у нас се заговори за енергийна диверсификация, даже някакъв план излезе, можел горе-долу лесно да се изпълни, след което всичко замлъкна като прерязано с нож. Очевидно проблема е в комисионните, които се взимат от нашите хора за газовите и нефтените договори.
55
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ще са санкции, да са качествени. Франсетата искали да продават два кораба на Русия за 1 милиард и те нямало да са включени в санкциите. Хем така, хем иначе. Нещо гнило има.
54
1
 
40
 
! Отговори
истина преди 9 години
До EvgeniОтговарям ти въпреки че не заслужаваш защото обиждаш,Русия има много милиардни договори за газ с Китай,Монголия дори с Япония,енергийни ресурси винаги ще се търсят още повече че някой страни ЕС искат да се откажат от атомната енергия,но дори и дървата за огрев са в Сибир тогава?
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко върви по плана - Запада и Русия ще разделят Украйна, за всеки ще има по нещо.
52
2
 
37
 
! Отговори
иван преди 9 години
rokoboko никой не казва,че няма но гледай цената и като цена и от екологична гледна точка.заради едни пари само Българин би позволил да му отровят земята измини ме забравих ,колко продажни са Българите ,спете спокойно има алтернатива за шистов газ в България.изкопайте газта с помоща на местните роби,който ви се кланят не им давайте пари ,дайте тук там на някой зелена карта -те на това са доволни .това не са онези българи преди 1000 години ,който предпочитаха смърт пред робство не бойте се
51
3
 
41
 
! Отговори
до кога преди 9 години
САЩ косвено свали самолета и пожертва 300 невинни човека,за да обвини и притисне Русия,налага санкции?и света вярва на лъжите на едни убийци,явно света се е побъркал и си заслужава унищожението.
50
7
 
35
 
! Отговори
Evgeni преди 9 години
Мдааа нека ми отговорят проруските психопати, като спре газа за Европа, как ще преживее спирането на обратния поток от милиарди евро Русия?! Почти 70 % от икономиката на Русия е зависима от продажбата на петрол и газ, точно за 3 месеца ще им се отвори такава дупка в бюджета, че ще пуснат на половин цена газа на Монголия само и само някой да им даде кеш :)
49
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че ще загуби и дори ще пропадне още толкова, защото хем иска да и е топло, хем трябва да угажда на големия "брат".
48
2
 
37
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До rokoboko: ,,Не мисля, че Русия може дълго да извива ръцете на Европа. Незаменими хора няма, също така и незаменими държави. Ако не купуваме газ от Русия, от друго място ще купуваме. Да, може да е по-скъпо, но ще има газ. А руснаците като не я продават, да си пият и мажат на филийка. Нали се опитаха да с Китай да преговарят и какво- нищо. Само Европа може да им даде висока цена.''МНОГО СМЕЛИ ТВЪРДЕНИЯ, Я ВЗЕМИ ВИЖ ПО КОЛКО $ ВНАСЯТ ЯПОНЦИТЕ ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ АВСТРАЛИЯ И ТОГАВА ЕЛА ДА ПИШЕШ ПАК!