Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша

В Полша призоваха: "Яж ябълки срещу Путин!"
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 10:50, Елка Василева
194
Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша
Снимка: БТА

Русия забранява от днес вноса на плодове и зеленчуци от Полша, обяви руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Забраната е въведена заради нарушаване на изискванията за сертификация, както и заради открити карантинни обекти в продукцията, поясни помощник-ръководителят на службата Алексей Алексеенко.

Полша е най-големият световен износител на ябълки и основен доставчик за руския пазар. Забраната може да доведе до поскъпване на ябълките от ниския ценови клас в руската търговска мрежа, тъй като 50 процента от тях идват от Полша, посочи говорителка на търговска верига „Метро“.

Полските плодове и зеленчуци в руските магазини са между 3-4 и 15 процента от предлаганите според годишното време и реколтата. Планира се те да бъдат заменени с увеличаване на дела на руската продукция, както и на вноса от Азербайджан, Беларус, Сърбия, Израел, Турция, Аржентина, Бразилия, Иран, Китай и Таджикистан.

След като по-рано тази седмица руските власти обявиха намерението си да въведат забраната, Европейската комисия заяви, че ще "проучи внимателно" основанията за налагането й и ще вземе необходимите мерки.

Според полското земеделско министерство руската забрана е отговорът на Кремъл на санкциите на ЕС срещу Русия. В комюникето се допълва, че това е "политически натиск", упражняван от Русия.

В Туитър пък бе започната кампания под надслов: "Яж ябълки срещу Путин!", която приканва поляците да посрещнат с чувство за хумор ембаргото. Кампанията, подкрепяна от много журналисти, политици и знаменитости, е насочена основно към подпомагането на полските земеделци, които са жертва на руското ембарго.

В акаунта на кампанията в Туитър #jedjablka десетки поляци публикуват снимките си, на които се вижда как ядат ябълка или пият ябълков сайдер. На други снимки поляци представят ястия с плода.

Росселхознадзор съобщи вчера, че може да забрани вноса на цялата растителна продукция от страните членки на Европейския съюз заради редовното откриване на карантинни обекти в европейските доставки.

От днес Русия забранява също така вноса на слънчоглед, соеви зърна, царевичен грис и обезмаслено кюспе от Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
7
 
! Отговори
ТКЗС преди 9 години
Добре, че отдавна на изнасяме нищо за Русия, та няма как да ни наложат забрана.
62
1
 
18
 
! Отговори
бивш студент преди 9 години
Значи може ЕС да налагат санкции на Русия, а Русия не може да налага санкции? Много очаквана стъпка от страна на Русия и съм сигурен, че ще се спре вносът и на други стоки от ЕС и САЩ.
61
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа ще загуби много и в краткосрочен план и въобще. Ще бъде много неприятно, когато някои неграмотни евробюрократи открият, че Русия може и без ЕС, но ЕС без пазара на Русия означава фалити и безработица...
60
2
 
15
 
! Отговори
асд преди 9 години
Русия си пренасочва търговията по цял свят без ЕС И САЩ по принуда разбира се. Дали ще има проблем да го направи след като останалия свят е доста по голям от сащ и ЕС? А и тя има какво да пледложи. Ако 2015 г наистина вкарат златния стандарт на рублата, какво ли ще се случи с америка? То вече се случва всьщност
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хонорарите ги дават в Американското посолство и подопечните му либерални НПО-та...но с тоя коментар няма да те огрее
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха а да ги видим сега полските подлизурковци,как на зима ще хрупат само ябълки дето дърпаха Путин за опашката!
57
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото в Кауфланд има полски печурки, а до тях - български печурки. ледайте какво купувате и не жалете 5 стотинки отгоре!Не купувам нищо полско.
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яжте ябълки срещу Путин, *** внимавайте да не ви хване диария! Освен това от много ябълки се дебелее!
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В Полша призоваха: "Яж ябълки срещу Путин!" ""Яж ябълки срещу Путин!" в момента като Путин има такова одобрение от руския народ е все едно да кажеш "Яж ябълки срещу Русия". За това ли руснаците спасиха Полша през Втората Световна - за да ядът ябълки против тях. То не че са някакви сериозни санкции това "Яж ябълки против .... нещо си", не все пак не е редно да застават на страната на запада.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 56Не съм казал да симпатизираме на американците, симпатизирай на България. Русофилията не е равна на национализъм.
53
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е умна България може само да спечели от добри отношения с Русия!
52
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поляците, като всяка подлизурка се скъсаха да се слагат на американците и бяха най-големите ативисти за санкции срещу Русия. Фактически те напра виха истерични сцени на САЩ умолявайки ги за много и големи санкции срещу Русия...Твърди се, че 90% от износа им на ябълки бил за Русия. След спирането на този износ, брутният продукт на Полша ще се свие с 7 - 8% и ще получат загуби за над милиярд и половина долара. Волът рие, на главата му пада - това е наша поговорка, точно за тези натегачи е писана!
51
0
 
3
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 58... хм, понеже си "никой" само се подсмихвам... След две седмици ще видим резултата по магазините...
50
2
 
26
 
! Отговори
лицемери преди 9 години
Малко им е на поляците даже. Русия е в позиция да избира от кого на каква дена колко и до кога да внася или изнася. Просто защото имат дъргавници за разлика от простия ЕС които са смотани американски *** и второ Русия е в големия лагер БРИКС. по малкия лагер е ЕС със замиращи функции и икономики САЩ и Япония ( 51щат реално). Кой лагер е по перспективния иновативния високотехнологичния многолюдния разнообразния и големия? Но пък ние сме отново в грешния... значи светът се движи нормално
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоМи щото си облъчен от ябълки па ако е нагризана цена няма. Ако не е ябълка за нищо не става нали. хахахахахахаха. Ми поинтересувай се какво произвеждат вместо само ябълки да сънуваш
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ахахаах тъпите поляци ше има да рупат ябълки :D
47
1
 
20
 
! Отговори
смехурковци преди 9 години
ахахах щели да ядат ябълки понеже загубиха пазара от тъпотиите си и било натиск ахахаххаха
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия спря вноса на ябълки от Полша. Могат, спират. Що поляците или ние, като сме толкова велики не спрем вноса на газ и нефт от Русия?Щото не ябълките, а направо дръвчетата ще ядем.
45
0
 
21
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
САЩ и ЕС веднага да се консултират и да приемат следващите санкции, а те да са, че Русия няма право да налага санкции!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
55,отвори си очите и спри ракията !

Спонсорирани публикации