Русия се кани за огледални санкции срещу ЕС

Медведев не изключва и затварянето на руското въздушно пространство
Обновена: 8 сеп 2014 15:38 | 8 сеп 2014 10:10, Миглена Иванова
290
Русия се кани за огледални санкции срещу ЕС
Снимка: архив, БТА

Руското правителство вероятно ще въведе огледални санкции срещу Европейския съюз (ЕС), ако Брюксел разшири ограниченията срещу руската икономика, предупреди премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за в. Ведомости, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Ако бъдат въведени нови санкции, свързани с енергетиката, както и допълнителни ограничения към нашия финансов сектор, ние трябва да отговорим симетрично", коментира Медведев.

Той не изключва и въвеждането на ограничения за преминаването на самолети над територията на Руската федерация.

"Ние вярваме, че имаме приятелски отношения с нашите партньори, така че небето над Русия е отворено за полети, но ако ние сме ограничени, трябва да отговорим“, посочва още той.

Медведев изтъква, че ако западните превозвачи не могат да ползват руското въздушно пространство, някои от тях на практика ще бъдат доведени до фалит, тъй като и без това са в затруднено положение.

Още по темата
„Надявам се, че нашите партньори ще бъдат по-умни“, заключава Медведев в интервюто.

Руският премиер обаче не изключи възможността в бъдеще да бъдат снети ограниченията за внос и на други храни, освен за млечните продукти без лактоза. Той изтъкна, че правителството не иска да навреди на гражданите, но че трябва да се опита да използва ситуацията „в интерес на страната и нашата икономика“.

Медведев казва още, че войната на санкции не спомага за установяването на мир в Украйна, а напротив, застрашава системата за сигурност в света. Той изразява надеждата си, че украинската криза „ще бъде уредена с добрата воля на украинското ръководство“.

Същевременно световните агенции съобщават, че днес най-вероятно ЕС ще разшири санкциите срещу Русия въпреки постигнатото примирие в Украйна. Предвижда се разширяването на списъка с компании, които няма да имат право да набират капитал в Европа. Сред тях са държавните петролни компании Роснефт, Транснефт и Газпромнефт, както и три компании от военната индустрия – Oboronprom, United Aircraft и Uralvagonzavod, пише WSJ.

Предвижда се забрана на продажбите на руските технологии с двойна употреба в ЕС.

Изданието припомня, че европейските лидери изтъкнаха, че може да не въведат новите санкции, ако се представят доказателства за спазването на мирното споразумение в Украйна и се намери политическо решение за прекратяването на кризата в страната.

Според Еврокомисията за набирането на такива доказателства е необходимо въвеждането на постоянен мониторинг на руско-украинската граница и оттеглянето на въоръжените групи от Украйна, включително и на руските сили, които действат на територията на страната. Примирието обаче е застрашено заради продължаващите боеве в няколко града в Източна Украйна.

Още световни икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
15
 
5
 
! Отговори
Бургас също ;-) преди 9 години
До Бургас (2) В последните години военен бюджет на Русия с 40% нагоре !!!Военен бюджет на НАТО с 20 % надолу ! Това последното вероятно защото западните политици повярваха че ПУТИН е разумен и не прелива от ИМПЕРСКИ амбиции. Грешкаааа ! Но ЗАПАДА отново прави грешка СЕГА като подхожда меко със санкиите за да загуби парички . Ами манипулатора ПУТИН точно на това и разчита !Разделяй и владей принцип на Путин и КГБ -не е задължително в този ред НО е точно така.
14
4
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 28Край! След тия твои думи сън няма да ме барне заради тежката съдба която го очаква руснака.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Usmivkata na Medvedev podskazva , che osven che po-dreben ot drugoto djudje e po-tap I alkoloholiziran
12
7
 
29
 
! Отговори
Ivan преди 9 години
Държава като Русия спечелела война срещу по онова време невероятната армия на Хитлер във всякакъв аспект не може да се уплаши и няма да се уплаши от санкции!!! Русия която спечели тази война практиически с копия и камани и даде 27 милиона жертви и освободи половин европа докато всички други чакаха развитието на тази война и трепереха трябва да се уважава и да се преговаря,само дипломацията и преговорите са пътя за уреждане на противоречия и тереторялни претенции господа от ЕС и Америка!
11
27
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
"Усмивката на Медведев казва всичко: " Чакайте малко, бе драги западняци. Тепърва започваме гаврата с вас. Имайте търпение.""Гаврата,***,ще бъде с обикновения руснак.Засега :20%девалвация на рублата,международна изолация,а ембаргото за нефто и газодобива ще е видима много скоро.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв атакист, патриот е този индивид като обича повече друга нация от своята
9
6
 
22
 
! Отговори
разбирача преди 9 години
Украйна тихомълком се въоръжава всекидневно от ЕС и САЩ. Армията и става много силна с всеки зиминал ден. Русия ако иска да се справи със ситуацията няма да има друг шанс освен стратегически оръжия, т.е. световна война. В противен случай самио ще гинат хиляди човеци, без да се мръдне на км от територията.
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда... Първо ги санкционираме, щото няма примирие. После пък ги санкционираме щото има примирие... Явно не само нашите политици-мижитурки не могат да разберат какво точно искат, ами и ЕС. Да живей!
7
15
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме за руснаците.
6
3
 
16
 
! Отговори
ceci_ преди 9 години
До Анонимен #4Който и миналия път... студената война не е точно измислица на СССР. Примерно речта на Чърчил от '46-та
5
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 9 години
Отговор : според мен Спец частите на Украйна (с оръжие от НАТО) и искащите частична автономия в рамките на Украйна Донецка и Луганска области (може би с руско оръжие). Така че всички са вътре в кюпа.
4
7
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 9Волен се гаври с България? Бил е на власт ли понеже? Не съм чул нещо от рода.
3
9
 
50
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Усмивката на Медведев казва всичко: " Чакайте малко, бе драги западняци. Тепърва започваме гаврата с вас. Имайте търпение."
2
3
 
7
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Mnogo slojna situacia dori nie tuk vuv foroma nemoje da ia razreshim d'ge
1
7
 
41
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Май идва нова студена война. Дано се оправят в Украйна че заради нечии амбиции целия свят може пак да тръгне към въоръжаване. Не че американците всяка година не увеличават и досега бюджета си за военните.... Просто беше въпрос на време да намерят повод за война и да започнат да продават оръжие, като същевременно обвиняват другите държави в същото. Наглост!

Спонсорирани публикации