Русия възстановява космическата база в Крим

Това не е капан за Запада, увери Москва
Обновена: 16 сеп 2014 14:12 | 16 сеп 2014 11:36, Елка Василева
286
Русия възстановява космическата база в Крим
Снимка: архив, Reuters

Плановете на руската федерална космическа агенция Роскосмос за възстановяване в Крим на база за подготовка на експедиции на Международната космическа станция /МКС/ нямат никакво отношение към политиката. Това твърди ръководителят на Научно-изследователския изпитателен център за подготовка на космонавти „Гагарин“ Юрий Лончаков.

По-рано западни медии съобщиха, че възстановяването на базата в Крим е коварен план на Москва, в резултат на който Западът ще трябва да счита Крим за част от Русия или да се откаже от МКС.

„Днес нашият център има възможност да възстанови и разшири базата за специална подготовка и рехабилитация на космонавтите, която първоначално беше създадена за това – преди 50 години, когато с това се занимаваха Юрий Гагарин и неговите другари от първи отряд“, разказа Лончаков пред „Российская газета“.

След разпадането на Съветския съюз базата, която се намира на брега на Черно море близо до град Евпатория, беше предадена на Украйна.

Преди това космонавтите започнаха да се обучават край Новоросийск и в района на Сочи, а през последните три години това ставаше на язовира на специалния център на Министерството на извънредните ситуации в Ногинск в Московска област. Лончаков изтъкна, че местоположението на създадената преди половин век база има много плюсове за бъдещите космонавти – те могат „да провеждат пълноценни тренировки на море, а не да се ограничават с имитация на приводняване“.

Освен това близо до базата се намира летище „Гвардейское“, което може да приема транспортни самолети с едрогабаритни товари, включително и тренировъчните капсули на спускаемите апарати „Союз“.

„Точно поради тези съображения предложихме да бъде възстановена базата на Центъра за подготовка на космонавти в Крим, така че в бъдеще там да се провеждат отговорни тренировки на международните екипажи. Мисля, че те биха могли да започнат още през следващата година“, добави Лончаков.

За „дипломатически капан“, който руската страна била подготвила на Запада, писа по-рано британският вестник „Таймс“. В материала на вестника се посочваше, че в момента западните космически агенции практически изцяло зависят от Русия, тъй като те достигат до МКС с руски „транспорт“. Следователно Русия има възможност да  „отлъчи“несговорчивите колеги от работа в космоса. Или пък американците ще трябва да ходят в Крим без украинска виза, признавайки по този начин новия дипломатически статут на полуострова.

„Това много прилича на ситуация, в която една двойка се опитва да получи развод, но живее в един и същи дом – единият на първия етаж, другият – на втория, но те са принудени отново и отново да се срещат в кухнята“, цитира изданието думите на експерта по разработка на космически програми в Американския университет /Вашингтон/ Хауърд Маккърди.

Междувременно американската телевизия NBC твърди, че възстановяването на базата в Крим ще бъде само бреме за руския бюджет, след като тренировките в Черно море могат да се провеждат и в Сочи, където космонавтите тренираха по-рано.

САЩ в момента се опитват да преборят зависимостта от руските ракети носители „Союз“. НАСА иска да сключи договор с една от частните американски компании, която да създаде алтернативна совалка за транспортиране на астронавтите до МКС. Кога това ще стане, не е известно.

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин посъветва НАСА да изпраща своите астронавти в орбита с помощта на батут. Той не изключи също така след 2020 г. Русия може да се откаже от експлоатацията на МКС, пише Newsru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
9
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Камчатка - Флорида на Руската федерация - но за истински мъже и жени, няма еврогейове, полуголи мадами с епилирани подмишници и разни такива лиготии - всичко е натурално и на 100 про
140
10
 
2
 
! Отговори
S преди 9 години
рашките да се отказват, толкова години се мъчат и .. да си останат аграрна и милитаризирана държава... Това им се отдава - вярно е.
139
19
 
4
 
! Отговори
С преди 9 години
Тоя *** да скача с батут до братските републики, като никой не му даде въздушно пространство. На запад вече имат нови поколения ракети, а рапките ще си летят с жигулите.
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Георгида незабравиш котбайна с вертикално излитане шедьовара на воената сратегия на ссср от 1935 г
137
5
 
21
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До Анонимен 154Оленце, да беше прочело статята! Това не е ракетна база, а център за космическа подготовка, няма нищо общо с военните и политиката. Руснаците предпочитат мобилни установки за военни цели. "Тополь М", "Ярс", "Искандер" са на мобилни установки. Имат и система, при която ракетите са в контейнери с ...гражданско приложение и могат да бъдат изстрелвани от камиони, влакове, транспортни корабии, даже от складове. Крим си е курорт, а КГБ не съществува от десетки години, Понял, дурачок?
136
13
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До мдаНе знам кой е по-жалък, но определено европейците или американците не се натискат да емигрират в Русия/СССР. Виж за обратното не съм никак сигурен, нещо доста руснаци май бягат от путиновия рай.
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИмат самолети и не им е нужна магистрала.
134
4
 
9
 
! Отговори
ВЪН УСА БАЗИТЕ преди 9 години
от БЪЛГАРИЯ. НЕ НА АГРЕСОРИТЕ ОТ ТЕКСАС
133
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКитаи и индия са с над 50 процента вносна храна тях ще трябва ВИЕ да ги храните другарю
132
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам какво ще възстановяват в Крим, ама една магистрала от Москва до Петрбург я строят вече 30 години и още немогат да я направят
131
6
 
14
 
! Отговори
ДРУЖБАТА С РУСИЯ преди 9 години
е Гаранция за бъдещето на БЪЛГАРИЯ
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НР БЪЛГАРИЯлагер за воено пленици като нищо
129
5
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
https://google.de/search?q=%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%97%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B2&client=firefox-a&hs=4wC&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3xcYVOaSD8W9ygOxiYK4Cw&ved=0CCEQsAQ&biw=1496&bih=946 представям ви товарищ Зверев - мъжкото начало в мъжествена Расия, дето виреят само истински мъже като великия Путин (Вечна слава, нали)
128
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахахахах ми да се качват на каручките и за марс - червена планета - ще са щастливи!
127
1
 
0
 
! Отговори
анониме преди 9 години
172,че що да чакам. Ред им е.
126
5
 
8
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 9 години
нямаше съветски бази. Но сега бих искал поне една РУСКА БАЗА В БЪЛГАРИЯ
125
5
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До до Пешко от славянинщо па да не си сложа лика на "Сергей Зверев с неговите лакирани нокти, начервени бузки", та да ти направя удоволствие
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименда се откачат бе другарю но модола с въздух е при франсетата
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩЕ ползваме тази на покойния кадафи другарю а ти ми кажи какво ще ядете през зиматаВече ти отговори че ще внасят от БРИКС ако им трябва нещо, но няма да търгуват с ЕС и САЩ.
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТе и през ВСВ предвиждаха няколко часа бой по границите и после революция и победно шествие през европа но получиха кърваво блато от собствени трупове

Спонсорирани публикации