Сърдечният пулс ще се ползва за парола в бъдещето

Технологията ще се използва и за отключване на врати
2 ное 2014 18:12, Екип на Investor.bg
15
Сърдечният пулс ще се ползва за парола в бъдещето
Снимка: Bionym

Ако има нещо, което би обединило всички потребители на компютърни услуги, то със сигурност това е омразата към паролите. Те се помнят трудно, разбиват се лесно и носят само главоболия. Имайки това предвид, компании в технологичния сектор работят здраво по разработването на по-лесни начини за идентификация, пише Fast Company.

Последните поколения на Apple iPhone и мобилното приложение на електронната разплащателна платформа PayPal за Samsung използват пръстови отпечатъци. Ford подаде молба за патент, позволяващ на шофьорите да се идентифицират в колите си чрез отпечатъци, а Intel наскоро инвестира в компания, която развива технология за разчитане на ирис при работата с таблети и компютри. Сега изглежда, че последното нововъведение в тази посока е устройство, което разпознава индивидуалния ритъм на сърцето на всеки от нас.

Преди около година стартъп компанията Bionym създаде гривната Nymi, вдъхновена именно от факта, че всяко човешко същество има индивидуален сърдечен ритъм. Работата на Nymi е да го разчете и превърне във форма на идентификация. До момента гривната е използвана от потребители, за да влизат в профилите си в компютърни системи, но от компанията наскоро обявиха, че в бъдеще Nymi ще е способна да отключва физически врати.

По време на конференцията по сигурността ASIS Bionym обяви партньорството си с Brivo Labs - компания, занимаваща се с разработката на технологии за идентификация на потребители, които имат нужда от достъп до определено място - хотелски стаи, строго охранявани зони или дори тоалетната на кафенета.

“Сърдечният ни ритъм е постоянен, което го прави различен от ириса или пръстовия отпечатък, които трябва да бъдат сканирани всеки път,” казва Лий Одес, генерален мениджър на Brivo Labs. “Това го прави много удобна форма на идентификация, защото не те кара да спираш, за да получиш достъп.”

Гривната Nymi използва Bluetooth сигнал, за да идентифицира притежателя си, и когато е разпозната от устройства с инсталиран софтуер на Brivo Labs, вратите и порталите ще се отварят автоматично. Технологията на Brivo Labs вече се използва от офиси, където е подменила стандартните системи за чекиране на служителите. Одес смята, че Nymi има потенциала да изпълнява много други функции - например да включва автоматично осветлението, когато влезете в определена стая, да контролира функции на колата ви или да включи компютъра ви.

За да избегне евентуални измами, Nymi работи само с един потребител, а системата се деактивира автоматично, ако друг човек сложи същата гривна.

Nymi е просто малка тухличка в бъдещето на идентификационните системи. “Започваме да откриваме технологии, които осигуряват достъп на хората до различни пространства, а те от своя страна знаят какво да правят с тази информация,” коментира Одес. Това означава, че отварянето на врати и отключването на профили в компютърни системи е само началото, а следващата стъпка ще бъде предлагането на персонализирана информация например за точното ви място на футболен стадион или кино салон.

“Не става въпрос единствено за вписването в различни софтуерни протоколи,” казва Одес. “Става въпрос за постигане на по-организирано изживяване в ежедневието.”

В дигиталния свят компаниите предлагат таргетирана реклама към определена група от хора. Възможно е в близко бъдеще потребителите да изпитат подобно изживяване във физическия свят, тъй като компаниите ще предлагат услуги и продукти, базирани на потребителската информация, свързана с техните биометрични данни.

Още новини от "Технологии" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
гага преди 9 години
До АнонименГлавата не Очестява ли ти се хахах
12
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Д-р преди 9 години
Пузволете ми да се усъмня в твърдението, че "всяко човешко същество има уникален сърдечен ритъм". Всяко човешко същество,(ако не е космонавтът Геори Иванов -шега незлобива), има вариабилен сърдечен ритъм. Може да зависи от умора, емоции, лекарства, моментно болестно състояние и куп още неща.Ще трябва да си изпия бета-блокера и вратата на къщата ми няма да ме пусне!Нивгаш, ако случайно написаното се окаже вярно, няма да си монтирам такава брава!А вярно може да бъде само, ако се въведат ЕКГ параме
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление, всички иновации ще служат само и единствено за повече и повече контрол над човечеството. Животът ще ще песен за всички, но САМО ако са послушни.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое прави сърдечният ни ритъм по-различен? Ирисът и пръстовите отпечатъци променят ли се?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сърдечният ни ритъм е постоянен, което го прави различен от ириса или пръстовия отпечатък, които трябва да бъдат сканирани всеки път"И какво правим, ако получим артимия, не можем да си "вкараме" паролата ли?
8
0
 
6
 
! Отговори
апокалипсис преди 9 години
белег на дясната ръка или челото - такива мити работи
7
3
 
5
 
! Отговори
минувач преди 9 години
джурналята пак счупиха глупомера със заглавието! след тичане не може да и одиш у домо??? хи хи хи!!!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
и аз съм подал молба за патент за спецИална ключалка1. една изкуствена ръка замерва топките по размер и тегло2. заставаш пред вратата подаваш си токите, след проверка от страна на изкуствената ръка вратата се отклчва3. ако случайно токите не са моите, ръката прави ЦАК ииии става омплетВ момента търся пробанти за бета версяита, за предпочитане е да са почитатели на БДСМ и да се надявам на бъгове в системата
5
1
 
14
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
Аинщайн е казал, че има само две безкрайни неща като вселената и човешката простотия но за първото не е напълно сигурен!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да стане.Когато ходя при любовницата си,пулсът ми се очестява.Когато се прибирам в къщи пулсът ми още се очестява от страх жена ми да не разбере.Така,че и в двата случая трябва някой да ми отключва.
3
2
 
10
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
И като направиш едно кросче и ти се увеличи пулса не можеш od си влезнеш в къщи поне 10 минути ако това ти е ключа за вратата! :D
2
2
 
0
 
! Отговори
hah преди 9 години
ami mnogo lesno moje da se maniulira podoben ured :) za6toto kolkoto i softuer da ima kakto i da e napravena tazi grivna vse pak si ima i harduerna 4ast a tq moje da bude manipulirana 4rez bezbroi na4ini ............ purvo zapisvam surde4niq puls na jertvata a sled tova q pleivam direktno v elektronikata na grivnata ............... leleeeeeeeeeeee kooolko e slojno .... est dori i da ima identifikaciq grivnata paaaaak moje da se manipulira 4rez promqna na ID to sled kato se pro4ete FIRMWARE ..
1
1
 
7
 
! Отговори
serhio преди 9 години
Ei chudqt se kak horata da umorqt!!