Парите от КТБ: Системите работят, хората се обслужват

Хората вярват на банките, убеден е Хампарцумян
Обновена: 4 дек 2014 13:08 | 4 дек 2014 10:33, Десислава Попова
12
Парите от КТБ: Системите работят, хората се обслужват
От днес започнаха изплащанията на гарантираните влогове от КТБ. Снимка: БТА

Тегленето на пари от банките у нас през лятото, когато кризата с КТБ набираше сила, беше доста по-истерично в сравнение с днешния ден, когато стартира изплащането на блокираните депозити в КТБ от 9 банки в страната. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред Нова телевизия.

„През 2008-2009 г., разтеглено в период от няколко месеца, когато светът се тресеше от кризата, също доста пари смениха банките, излязоха от банките в кеш, така че това вече се е случвало“, допълни той.

„Системите си работят, хората се обслужват“, обобщи банкерът.

Десетина минути след началото на работното време на УниКредит Булбанк, чийто изпълнителен директор е Хампарцумян, пред клоновете на банката не е имало струпване на хора, обясни той. „Имаше по 20-30 души пред някои от клоновете, които изплащат гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Там, където имаше хора, ги пуснахме да изчакат на топло”, обясни той.

Той призова хората, които нямат спешна нужда, да не бързат да теглят парите си днес.

„Няма смисъл всички да отидат в 9 часа, нито ще свършат парите, нищо ще спре процесът“, коментира банкерът.

По думите му в рамките на следващите 2-3 седмици хората ще се разпоредят с парите си – „те могат да ги изтеглят, да ги прехвърлят в друга банка”, даде пример той.

Хампарцумян не очаква изтеглените средства да бъдат насочени към имоти, каквито твърдения се появиха из медиите.

„Хората вярват на банките. Това е като личния лекар – като не ти харесва, може да го смениш, при евентуално по-добра услуга или където ще се чувстваш по-комфортно”, заяви банкерът.

„Наличието на една банка като Корпоративна търговска банка изкривяваше пазара по повече от един начин. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви. Изкривяваше медийния пазар, засмукваше политическия пазар“, допълни той.

Според него в случая с КТБ не става въпрос за персонални дрязги между бизнес партньори, а че парите от „Южен поток” просто не дойдоха. „Южен поток” има висока норма на печалба и една голяма част от парите трябваше да минат през КТБ. Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка. Ами не можа да стане”, заключи Хампарцумян.

„Непосредствена опасност за повтаряне на този сценарий няма. Междубанковата задлъжнялост е малка. Може би затова нямаше възможност да стане домино ефект”, добави банкерът.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Левон ХампарцумянКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
бре преди 9 години
никога пари при пърцонян.
8
0
 
5
 
! Отговори
Олигофрен с колело преди 9 години
Взехме си парите. Дълго време тук пишеше един О...бичлив човек,че "татко ще ми купи колело,ама друг път" Явно много страдаше човека,защото го пишеше в продължение на месеци. Уважаеми О.... бичлив човече,дайте координати,аз ще Ви купя колело с парите от КТБ.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе няма ли кой да спре за малко дрънкането на този арменец?Банкер ли е или махленска клюкарка?почнах сега да претакам зелето и то потече Хампарцумян.....
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говорете кавото си искате мръсни ку4и синета,троината открадна парите от КТБ,а гн Боико Методиев Борисов им ги върна,говорете мръсни ***,плуите сре6то Боико.За това никога пове4е няма да видите власт мекерета 4ервени.Ако си бе6е Боико на власт никога няма6е това да допусне да откраднат Банката.Да Живее ГЕРБ.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и Хампарцумян вярва в хората, нали от тях си вади хляба
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега очакваме масови кражби по улиците заради ниската финансова култура на редица индивиди, които ще си изтеглят парите в брой, вместо да ги внесат в друга банка.
3
0
 
8
 
! Отговори
Mario преди 9 години
E, nai - posle si kazaha istinata, Ujen potok, Belene i oshte neshto.
2
4
 
5
 
! Отговори
макето преди 9 години
мойте спестявания са у избата парата и алъш веришо не са за мене опраите се ся с банките
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
eiiiiiiiiiiiii nai-posle.