Украйна е спряла Русия в Харков и контраатакува?

Москва засилва настъплението в други части на фронта
24 май 2024 19:00, Стела Стоянова
149
Украйна е спряла Русия в Харков и контраатакува?
Снимка БГНЕС, архив

Украинските сили са "спрели" Русия да напредва в североизточната част на Харковска област и сега контраатакуват. Москва обаче засилва настъплението си в други части на фронта, съобщи украинската армия.

Киев се бори с ново руско сухопътно нападение в Харковска област от 10 май, когато хиляди московски войници щурмуваха границата, постигайки най-големия си териториален напредък от 18 месеца насам.

Президентът Володимир Зеленски посети столицата на региона, за да обсъди битката за Вовчанск - град, който се намира на по-малко от пет километра от границата, предаде АФП.

"Украинските сили за отбрана спряха руските войски в Харковския сектор... Ситуацията е под контрол, водят се контранастъпателни действия", заявиха от армията.

Въпреки първоначалните успехи "противникът напълно затъна в уличните сражения за Вовчанск и понесе много големи загуби в щурмовите части", заяви в социалните мрежи украинският главнокомандващ Олександър Сирски.

В опит да превземе града Русия "в момента прехвърля резерви от различни сектори, за да подкрепи активните щурмови операции, но без резултат", добави Сирски.

Той обаче предупреди, че ситуацията е неспокойна на източния фронт, където Русия твърди, че нейните сили са постигнали редица успехи през последните две седмици.

Сраженията край източните градове Часив Яр, Покровск и Курахово са били особено "интензивни", каза той.

Русия съобщи, че е направила настъпление в близост до град Бахмут в източния украински регион Донецк.

Само три дни по-рано тя заяви, че е превзела село Билохоривка - ключова цел за Москва, която се опитва да изземе от Киев контрола над цялата Луганска област.

Москва заяви, че е започнала офанзивата в североизточната част на Украйна, за да създаде "буферна зона" по границата, която да предотврати бъдещи украински атаки на нейна територия.

Докато Украйна придвижваше войски към североизточната част на страната, Киев отново обвини Москва, че при ударите умишлено нанася удари по цивилни граждани.

Държавният железопътен оператор "Украински железници" съобщи за поредица от нападения срещу железопътната система на Харковска област през нощта, при които са повредени релси, вагони и сгради.

"Врагът продължава да прави преднамерени опити да спре железопътната линия в Харковска област", заяви той в Телеграм.

Компанията сподели снимки, на които се вижда дим, издигащ се от разбит вагон, изкривен метал и отломки край релсите и депо с няколко изпочупени прозореца.

Влаковете на дълги разстояния и крайградските влакове се движат по разписание, заяви държавният железопътен монополист, въпреки многократните руски удари по мрежата, която е жизненоважна както за цивилното население, така и за военните.

При ударите по град Харков, втория по големина град в Украйна, са загинали най-малко седем души, съобщиха местните власти.

Според местния губернатор Олег Синегубов повече от 11 000 души в по-широкия регион са били евакуирани, откакто Русия започна новата си офанзива преди две седмици.

Отделно от това през нощта Украйна изстреля ракети по окупирания от Русия Кримски полуостров, при което бяха убити двама "случайни минувачи", заяви назначеният от Русия ръководител на региона Сергей Аксьонов. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: УкрайнаХарков
Още от Русия
Деца стрелят с автомати в руски училища
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новини от контрата няма ли или са заети и не им е до телефони?
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ф-16 победиха ли във Виетнам?Май Виетнам четата с Миг-21 им разказаха играта.Ксто сложиш джипиес на трабант той не става Мерцедес.Днес да се произведе трабант е по-скъпо от Мерцедес,защото няма вече поточни линии и трябват нови.
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаем ве кАпейки, самая могучия даже вече е завладяла 110% от укрите, вече са демилитаризирани това и путинарко го каза преди 2 год и тия дивотии вече ги слушаме 3 та поредна година. Как не ви омръзна да ви лъжат? Как да ви омръзне като колхозниците ви лъжат вече 3 то поколение. Ама лошо няма де, путинарко ше дойде и ше настъпи рая за вас. Нищо, че ни една кАпейка не иска да иде да види рая в пРосията, ама тука като настъпи охоо. Всяка кАпейка ше има по3 iPhone и по 2 мерцедеса, нали кАпейковци
131
1
 
5
 
! Отговори
До 132 преди 3 седмици
Тия стари кутии ф16 ще падат като круши още с излитането. Ще гледаме шоу
130
2
 
5
 
! Отговори
До 130 преди 3 седмици
Да се предаде ли ! Та Русия е завладяла около 35% от укро територията и напредва за още толкова ако не и цялата територия та ще се предава. Ти изглежда си се родил някъде след 2000 година и имаш жълто около устата но не зная от какво е
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Егати фалшивата пропаганда ! Я вижте в Телеграм, ТикТок така ли е наистина.
128
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вече 2.5г руснаците не могат нищо да вземат. Хитлер за 2 месеца превзе цяла западна европа, а тия слабици са силни само кога жертват 10-20 милиона. Сериозно ли има хора де защитават русия?
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фронтът в зациклил, нито едните правят особени пробиви, нито другите пък контра настъпват. И ме разбирам това злорадстване на гърба на убити близки народи, и едните и другите са си проливали кръвта за нашата свобода.
126
4
 
8
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
поредната русофобска помия, имаща за цел промиване на елементарни, немислещи мозъци, която, с оглед част от коментарите, например на агент мълдер, има частичен успех.
125
0
 
5
 
! Отговори
Км преди 3 седмици
Гражданина Зеленски!!!!!!!!!
124
0
 
15
 
! Отговори
КАЛИН ОРЕЛА преди 3 седмици
До агент Мъдлър ЦРУ/ Вчера Русия е влезнала от 3 до 5 километра по целия фронт и тези сънища за западна победа само искуфели като теб които пишат идват като лъжи!
123
9
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 седмици
До Закривай окрайна! 110 Вън наглите украинци...! От къде вън бе не---ник ? Украинците са си у дома.Руснаците са нашествениците. Интрудерс. Пиша го на български , ама пак няма да разбереш.
122
12
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 седмици
Дойде оръжие от Нато и Раша сгъна. Що такой?
121
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доларите, както винаги, потекоха, но към американските фирми, произвеждащи оръжия. А след снощния пореден погром над зе-фашистите, Украйна изгуби нови 400 военни. Украинците искат мир, но окепаторине им от САЩ не позволяват, не им изнася.
120
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доларите потекоха и Русия се огъна отново.
119
4
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 седмици
На тия статии с въпросителни може само да си избършем Дто с тях. Аман от толерастка пропаганда
118
16
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Като чета коментарите виждам, че Костя пак си е изпуснал копейките. Даже Чорапа не смърди толкова, колкото тия от "Изражд$не".
117
14
 
2
 
! Отговори
Ехе браво преди 3 седмици
Въпреки че всички го очаквахме това !
116
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крим ли върнаха? Върнаха ли вече Крим?.
115
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре поне, че сте сложили въпросителна на поредната си партенка. Да не е тъй груба лъжата.