Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС

Руско издание коментира преговорите за съдбата на "Турски поток"
Обновена: 15 яну 2015 14:16 | 15 яну 2015 09:40,
169
Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС
Снимка: Reuters, архив

Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток" - приемник на "Южен поток", който бе отменен през декември, пише руският в. "Комерсант".

Газпром отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали Газпром е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик.

Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна, към "Турски поток" - така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от Би Би Си. Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега.

"Турски поток" е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна - други варианти няма", цитира вестникът думи на Милер.

Според него европейците трябва да започнат строежа "още днес", иначе руският газ "може да се озове на други пазари". Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на Газпром да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток".

Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече. "ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк".Според него при прокарването на "Турски поток" Газпром би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес - включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Фил преди 4 години
Това че не ни няма дори в тези списъци, е съмнително и възмутително. На запад арогантността им стига дотам че за тях балканите, освен Византия, са исторически черна дупка, Австралия някаква. Руските популярни писания не отиват по далеч - за тях най-стара държава е.... Сан Марино.
137
2
 
5
 
! Отговори
rustam преди 9 години
за европа ще има а а а един куравв не наплюнчен
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен това още се доставят тръби за Южен поток на наша територия. Просто трябва да мине малко време, за да се реши проблема без да има страна с накърнен престиж. Не случайно обвиниха нас, нищо че след като натиска от посещенията от САЩ и ЕС не сработи и се огънахме чак като ЕС почна да ни реже средствата с голямата балтия и имаше опасност за бюджета ни и не само. Ние и Румънците сме директен вход в ЕС, без посредници, няма как да е Турция.
135
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това си е блъф отвсякъде. Какви други пазари през Турция, на къде? Азербайджан имат предостатъчно газ и изнасят, арабските държави също, освен за ЕС и за Турция няма за къде другаде да ходи суровината. Газопровод през Турция в този си вид най- вероятно няма да има, щ есе върнат към Южен поток, след като приключат със заплахите, но може този път да ни заобиколи. Нито Русия нито ЕС имат изгода тръбата да цепи през Турция. Това означава мюсюлманска държава да контролира и проходите и транзита.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
parvo dumnaa karikaturistiteposle sha podkarat karatiste (edin ve4e utrewpaha u filibeto)sled teh kranistiteposle kultoristiekratunEstite i teka natatika i teka natatikaoba4e tova iako drpvane ot juznia potok mirise na svinski 4erva. ruskata cena e pretovarena s nadcenki ot posrednici...e te tia, posrednicite, parvi ste po4nat da streliat
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mirise na voinane se li useste li be?industrializirana EU ne ste moje da raboti i drugi strani ste zavladeiat EUskite pazari.i te ti ia voinata
132
14
 
5
 
! Отговори
Защо ли ? преди 9 години
И рекъл е на времето Захари Стоянов, чист човек, поборник български и родолюбец: Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май днес са дръпнали шалтера.
130
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръбнака на мечока ще се строши колкото и да реве НА ВСИЧКИ им е писнало от Мечешки услуги
129
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мръсната канализация не е като да няма органичен отпадак и от там метан събирай уши Просто не е ефективно
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен339 в чист вит може но я намокри колбите и дали ще изкараш нещо друго освен СМРАТ хм
127
3
 
11
 
! Отговори
555 преди 9 години
Започвайте да строите тръбопроводи сега за да не закъстеете!(Милер)
126
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалиращата всеки момент Русия върти такива гадни номера на Свободния свят, в частност - ЕС, че тия не могат да му смогнат на темпото.Сега пък щяла да спира транзита през братска Украйна! Хайде пак гнусен номер! И за какво - заради едни 3 млрд транзитни такси джоба на Байдън!И други номера играе - изкупува си акциите на Газпром на тънки цени. Хайде да фалира вече, че американските шистови компании не издържат вече....и "Поевтиняващият петрол удря печалбите на компаниите в S&P 500"
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Метанът няма мирис. Смърди сероводорода.Но аз питах какво точно се получава като се смеси сероводорд с метан. п.п.Бе като се изливат толкова метанови отпадъци що не си ги събираме, ами внасяме метан? М?Май наистина с включили Интернет в лудниците.
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Метана и сероводорода в Черно Море са от един и същи източник - Мъртва органична маса - газови балони избиват от време на време при земетресения най често СМЪРДИ лошо и ТОВА Е а ако знаеш колко метанови отпадаци се изливат на ден Ще ти падне червения фес
123
3
 
13
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Те и руснаците имат рецепта за справяне с бухенвалдски европейци. Обикновено става с танков и с червено знаме на некой райхстаг. Е, може и на айфелова кула, на бял дом и на подобни постройки в по-съвременен вариант. Ако не вярваш, питай Хитлер или Наполеон.
122
12
 
2
 
! Отговори
n преди 9 години
В съвременния свят купувачът с пълни джобове е цар във всяка търговия.Руснаците още живеят със спомена за мизерния си социализъм,където стоки нямаше, всичко беше дефицитно и за най-елементарни неща се чакаше на грандиозни опашки.Щели да спрат доставките на газ за Европа,ако европейците не изпълняват заповедите на корумпираните руски евреи.И ще го продават на марсианците,а не на най-богатия пазар в света ЕС.Да не говорим,че европейците имат ноу хау за справяне с алчни евреи,например в Бухенва
121
3
 
14
 
! Отговори
до 133 преди 9 години
Винаги съм знаела, че американската образователна система за нищо не става. Пич от кой самолетоносач пишеш?
120
2
 
18
 
! Отговори
до 132 преди 9 години
На официалните данни от Газпром, все пак Силата на Сибир вече се реализира. Газпром отказаха на Китай да взема заем за построяването на газопровода. За пореден път ще напиша: Четете и малко от истинските източници, не само от политкоректните медии.
119
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 131 ами СМРАТ да немислиш че няма и Метан в Черно Море