Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС

Руско издание коментира преговорите за съдбата на "Турски поток"
Обновена: 15 яну 2015 14:16 | 15 яну 2015 09:40,
169
Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС
Снимка: Reuters, архив

Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток" - приемник на "Южен поток", който бе отменен през декември, пише руският в. "Комерсант".

Газпром отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали Газпром е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик.

Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна, към "Турски поток" - така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от Би Би Си. Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега.

"Турски поток" е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна - други варианти няма", цитира вестникът думи на Милер.

Според него европейците трябва да започнат строежа "още днес", иначе руският газ "може да се озове на други пазари". Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на Газпром да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток".

Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече. "ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк".Според него при прокарването на "Турски поток" Газпром би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес - включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
87.Всеки обаче иска да го купи , това което се продава .А Турция умира от кеф, че Русия се съгласи да минат тръбите при тях !
77
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
втечнения газ с доставка до пристанище вече е 280 долара. ние продължаваме да купуваме руски газ на 390.
76
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ритнаха си канчето ушанките,*** народ. щели да пращат газ в турция за Европа. тия виждали ли са географска карта
75
11
 
10
 
! Отговори
Хм! преди 9 години
Усещам как руснаците ще си изядат хляба! Не може да се перчиш с нещо, което искаш да продадеш! Понимайш ли бе, товариш?***!
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не беше ли Черномирдин казал,че Турция ще влезе в ЕС след Украйна,а Украйна никога,и толкова много съболезнования поднесоха след *** му,че направо се изчервиха пред фамилията му,и като гузни забили погледи в пода,а той беше или с името си беше от големите.
73
9
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ, КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ А РУСИЯ ТИХОМЪЛКОМ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА БЕЗ МНОГО ДА АФИШИРА, КАКТО ЗАПАДА И САЩ ПРАВЯТ. ТЕ И ЗА ТОВА НЕ Я ОБИЧАТ, ТЪЙ КАТО РУСНАКА НЕ ИМ КАЗВА ПОЧТИ НИЩО КАКВО СМЯТА ДА ПРАВИ. СМЕШНИЦИ.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** един такъв невзрачен, малък, смотан пък наби Супермен хахахаа
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
79.Нее Русия мисли за Европа , само че отдалечава малко тръбите през Турция .Европа обича Турция и ще се споразумяват по-добре с тях , отколкото с християни!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Русия + Турция = ВНЛТОЧНО ТАКА БАЦЕ. НАПРАВО ГО ОТПОРИХА НА ИНГИЛИЗИТЕ
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да строим хъб, за да ни кажат после, че ще си продаат газа на китайците? Щом можело газа да отиде на друг пазар, тогава за какво да се набутваме? Просто ще си ползваме досегашната тръба, пък ако решат да спират газта - живи и здрави!
68
9
 
12
 
! Отговори
Русия + Турция = ВНЛ преди 9 години
Доживяхме да видим как Русия се съюзява с Турция срещу християнската цивилизация !!! А аз си мислех, че Путин е славянофил, а Ердоган радетел за връщане към османизма.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
72.Е много затрудняваш тъпата аудитория , да дадеш данни за 3 -те първи държави :Саудитска Арабия САЩ Русия Производството им се различава с много малки цифри .
66
10
 
10
 
! Отговори
българин преди 9 години
Всеки път като отида до бензиностация и псувам руснаците като Стойчков съдиите.Най добре е като гърците да си закупим танкери за втечнен газ и за руснаци така и да се не сещаме.
65
2
 
4
 
! Отговори
23 преди 9 години
Олигарсите-шефчета на медии в БГ скоро ще бъдат натикани в *** г. З.
64
4
 
10
 
! Отговори
23 преди 9 години
Руснаците си изпускали нервите. Хаха. Такова късогледство е присъщо само на промитите мозъци. А Путин каза ШАХ!
63
6
 
11
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Докато европейските чиновници се правят на остроумни, ще останат на студено, лошото е че ще пати и татковината ни .. заради слугувнята на чичо Сам! България беше жертвана заради Украйна, на хохлите транзита на руски газ май им е единствения приход в бюджета ... няма ли транзит хохландия се разпада! както се построи "Син поток" така, ще се построи и "Турски поток", да видим тогава Огнян Минчевци, Малиновци, какви локуми ще разтягат!
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
69.Не си нещо по сметките .Русия е първа по производство на жито ! И изнася жито, риба , хайвер , ядрена енергетика и части ...
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отива си, аха. Ей такива *** като заплещят глупости, та чак до *** вицове го докарват. Дял на енергийните източници в БВП на РФ - 8%.Дял на енергийните източници в БВП на САЩ - 15%.Дял на енергийните източници в БВП на Саудитска Арабия - 45%.Русия - износ общо 530 милиарда долара, внос общо 340 милиарда, износ на газ 70 милиарда. Та я пак как точно си отива Раша? М?
60
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък Александър Коновальов,ръководител на Министерството на правосъдието,на Путин още не знае дали последния ще плати 1 866 000 000 ЕВРО на акционерите на ЮКОС.Когато последния плати и Европа ще реши за Турския поток.А през март *** го чакат нови санкции от ЕС....И за да бъде всичко още по-ясно милиционера обмисля ,,контрамерки'',да спре вноса на Европейски автомобили за рашата.Така е то,като нямаш пари да платиш,наричаш липсата им ,,контрамерки''.Та и Турския поток ще строят с ,,контрамерки''.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинския поток ще бъде спрян.Помислете къде ще ви минават тръбите до Турция и се оправяйте с Турсия Поток !