Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС

Руско издание коментира преговорите за съдбата на "Турски поток"
Обновена: 15 яну 2015 14:16 | 15 яну 2015 09:40,
169
Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС
Снимка: Reuters, архив

Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток" - приемник на "Южен поток", който бе отменен през декември, пише руският в. "Комерсант".

Газпром отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали Газпром е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик.

Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна, към "Турски поток" - така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от Би Би Си. Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега.

"Турски поток" е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна - други варианти няма", цитира вестникът думи на Милер.

Според него европейците трябва да започнат строежа "още днес", иначе руският газ "може да се озове на други пазари". Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на Газпром да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток".

Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече. "ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк".Според него при прокарването на "Турски поток" Газпром би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес - включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 130 Путин казва С КИТАЙСКИ ПАРИ за СИЛАТА НА СИБИР ти казваш не Е НА КОГО ДА ВЯРВА ЧОВЕК бе кутевче
117
2
 
4
 
! Отговори
до 126 преди 9 години
Абе днес да не са пуснали Интернет в лудницата?Я да питам, като в Черно море си е отровно под 30-ия метър, да знаеш случайно какво се случва като се смесят сероводород с метан? М?
116
4
 
6
 
! Отговори
до 128 преди 9 години
Спрете да лъжете. Силата на Сибир се строи само с пари на Газпром. Шистова технология, Китай и масово Освоявана? А?? Не само лъжци, ами и неграмотници.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
122ne е нито джим нито джон тои е кон
114
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До калвачаКитаиците няма да му го Купуват на ТАКИВА пари като ЕС а ще го скъсат от рекет като се има в Предвит че Силата на Сибир се строй с КИТАЙСКИ ПАРИ а ШИСТОВАТА технология МАСОВО освоявана ИМЕНО ОТ КИТАЙ нищо добро него чака джуджето
113
4
 
17
 
! Отговори
калвача преди 9 години
Не берете грижа за руския газ. Путин е намерил къде да изнася газ. Може да стане така че ако не е изгодно и да не праща газ за Европа.
112
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 124 а що да внасяме бе уши ШИСТОВ ГАЗ му е мамата МОЖЕМ И БЕЗ КРАДЛИВИЯ МЕЧОК ДУПЧИМ В ЧЕРНО МОРЕ там си е отровно от 30 надоло КЪВ ПРОБЛЕМ С ЕКОЛОГИЯТА да неговорим че и е силно преувеличен
111
5
 
17
 
! Отговори
до 123 преди 9 години
А пак с фалита?Дял на енергийните източници в БВП на РФ - 8%.Дял на енергийните източници в БВП на САЩ - 15%.Дял на енергийните източници в БВП на Саудитска Арабия - 45%.Русия - износ общо 530 милиарда долара, внос общо 340 милиарда, износ на газ 70 милиарда.
110
3
 
20
 
! Отговори
преди 9 години
през 2019 г изтича договора за транзит през Украйна и няма да бъде подновен,а вие внасяйте от където искате,ако искате от Турция за по евтен транзит,ако искате от Германия през северен поток.
109
11
 
3
 
! Отговори
119 преди 9 години
той може да им струва 20 долара,ама бюджета им е правен на 90 долара за нефта и по надолу са на фалит, панимаеш
108
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе що американците дето са ни новите братя ни продават тока от двете си централи по 115 лв ,а тока произведен по същия начин със същите въглища от държавния все още ТЕЦ -2 отива в НЕК за 60 лв .Амо той днес Кери ,Джим ли беше или Джон като нищо може да каже ей на сваляме ви цената на тока щото сте ни приятели и се пъчите на Русия .Нищо ,че сте голтаците на ЕС но ме кефите колко сте героичен народ .И най-тъпия в света де
107
0
 
16
 
! Отговори
до 117 преди 9 години
А бе, що не четете повече? и не само от политкоректните медии, а и малко извън тях.да ви е известно какво се строи в Далечния север на РФ? Или това, че Японците вече дават заявки за руски газ? А и не само те? Брей ненамечтали се. Като лисицата след м*дете на коча сте, дето понеже се клатели и тя чакала да паднат.
106
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нефта и газта до 20-30 години ще бъдат изместени като главни енергоизточници както бяха изместени въглищата. уестингхауз конструира термоядрен реактор с обем 12 куб метра и мощност 200 мегавата. два такива, които се побират колкото в една стая заместват тец като тец варна и се управляват от двама оператори и компютри. серииното производство ще започне през 2017 година.
105
4
 
15
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Боли! Като ти го .... политиците първо се питат от къде им дойде, а после се хвалят, че то било хубаво. Руснаците са си направили сметките -тяхната, на България, на Турция и на Гърция. Поне от търговия с газ разбират, защото си направиха Северен поток. Какви ли не спънки прави Полша и прибалтийските държави, но стана. Смешното е, че ако никой не взема газа, самите руснаци ще го втечнят и ща го пуснат в Средиземно море на конкурентни цени. Защото на тях им струва 20 долара за 1000 м3.
104
2
 
18
 
! Отговори
до 112 преди 9 години
Ти да не живееш с мисълта, че Путин е Елцин?Ако е така, объркал си рейса, пич, много си го объркал.
103
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крайно време е запада да разреши доставки на въоръжение за украинския народ. също трябва яко въоръжаване на всички страни от Финландия и балтика да грузия и санкции до дупка
102
0
 
6
 
! Отговори
до 107 преди 9 години
Провери си пак информацията кой ще прокарва газът от Израел и района. Във всеки случай нЕма да е Байдън, нито х'америакнците.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 107 Много точно Турция също имаше претенций за там и за това бяха проблемите с ИЗРАЕЛ и разните там флотилий на свободата
100
4
 
4
 
! Отговори
до 106 преди 9 години
Не е блъфирала каза... Я потърси в гугъл какво каза Путин преди няколко месеца, за света, ако цената на долара стане 80$ за барел. И какво стана? Нищо не стана, даже и на 50$ нищо не стана. Всъщност стана, народа вече за 20 лева пълни 10 литра.
99
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мислете за русия и рублата като за фалирали. сега русия е това което беше СССР преди разпада по време на афганистанската война.

Спонсорирани публикации