Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах

Големите не могат да тиранизират малките, заяви той в реч
Обновена: 21 яну 2015 14:05 | 21 яну 2015 07:00, Александър Попов
599
Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах
Снимка: Reuters

САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. Това заяви американският президент Барак Обама пред американския Конгрес, цитиран от агенция Ройтерс, която публикува пълния текст на годишната му реч "За състоянието на съюза".

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама и допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Западните сили обвиниха многократно Русия, че активно се намесва в украинската криза с анексирането на Крим, с изпращането на подкрепления и оръжейни доставки за бунтовниците в Източна Украйна - нещо, което Москва категорично отрича, припомни Франс прес.

Подложена на западни санкции и спадане на цените на петрола, руската валута се обезцени с 41 процента спрямо долара през 2014 г. и с около 16 процента от началото на тази година.

Междувременно Обама призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, допълни президентът. Той изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

В речта си той бе категоричен, че Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница.

"Изминаха петнайсет години от началото на новия век. Петнайсет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни. Които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни.

"Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", каза още Обама пред Конгреса.

Той допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

(БТА)

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Другите нации в света не са дали право на Вашингтон да решава кога, къде и как да служи на интересите им." (Роналд Стийл).
362
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега въпросът е ако безумците разпалят такава войно и ПРО взривява ядрени рекети над България, Румъния, колко радиация трябва да погълнем ние *** - русофили и русосорософоби. И българите като мен...
361
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под чадъра на своята ПРО, алчните за чуждото американски лешояди планират да предотвратят нанасянето унищожителен удар срещу САЩ от руското ядрено оръжие на възмездието.
360
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На втория етап глобална американска ПРО ефективно неутрализира опитите на руската армия да използва срещу САЩ своето оръжие на възмездието, което в крайна сметка принуждава ръководството на Русия безусловно да капитулира пред САЩ. Можем да направим извода, че основното предназначение на американската ПРО е възможността за безнаказана агресия срещу Русия.
359
2
 
2
 
! Отговори
;-) преди 9 години
До РЕАЛНОДругаииииииии!!!!!! Послушайте добре какво е казвал др. Путин☺ защо нямаме икономика?
358
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под защитата на своя ракетно-ядрен потенциал, САЩ планират да нанесат унищожителен удар с високоточни неядрени оръжия върху руските центрове за политическо и военно ръководство на страната, основни обекти на армията, възлови средища на военно-промишления комплекс, енергетиката и транспорта.
357
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият начин той да бъде неутрализиран е изграждането на ефективна противоракетна отбрана ПРО. Това е единствената причина САЩ да инвестират и последните си долари от изтънелия бюджет на Пентагона, в разгръщането на система за глобална ПРО край границите на Русия.
356
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената пречка за въжделеното демократизаторското плячкосване на природните ресурси на Русия от САЩ и Запада е нейният могъщ ракетно-ядрен потенциал, известен като оръжие на възмездието.
355
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В света днес има 200 държави. На теория. Едва 4 от тях обаче са държави в целия си блясък. Тоест могот да водят абсолютно незовисима собствена външна политика. САЩ като световна суперсила, заедно със зависимите от нея 196 държави в една или друга степен. Другите 3 са Русия, Китай и Индия. Техния коз е мощния ядрен арсенал. С който водят отбранителна политика. Това е днешния свят от 4 държави.
354
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според самия патриарх на имперската политика на САЩ Збигнев Бжезински Планът за унищожаване на ядрено оръжие е план за създаване на свят, в който САЩ ще могат безопасно да водят конвенционална война. Ясно и точно.
353
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типичен пример за агресивна военна организация е армията на САЩ. Цялата й организация, въоръжение, месторазположение по целия свят, методика на обучение и критерии за кадрови подбор са безспорно свидетелство за агресивното й предназначение да налага волята на Вашингтон във всяка точка на света. Съединените щати са единствената страна в света, срещу която не съществува никаква реална външна заплаха.
352
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурността на САЩ може да бъде застрашена в един единствен случай - ако американската политическа върхушка дръзне да нападне държава, притежаваща ракетно-ядрено оръжие.
351
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно кога установи това?ВиетнамПанама, Ирак 1Ирак 2АфганистанЛибияЮгославия
350
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ехххх Обама, ти изобщо си много далече от реалноста.във вашето полукълбо може да се мисли така,но в нашето истината е съвсем различна.континентите ,,Америка,,са тези който са изолирани от останалата част на света,но ти само гледай РУСИТЕ на какво са способни ще съжеляваш за думите си бе негърче.
349
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Големите не могат да тиранизират малките, заяви той в реч"! Ха ха ха ха кой го казва най-големия наглец и лицемер!
348
6
 
13
 
! Отговори
БГ преди 9 години
След като падна желязната завеса, рухна СССР, чак сега разбираме какво стана. Светът стана еднополюсен. Духът на империята на злото остана само в САЩ. Само тя остана. Но какво следва. Достатъчно е да погледнем назад по надалеч и ще предвидим какво ще се случва. По сегашният сценарий ЕС е превзет с помощта на ислямската религия, а завършекът на Вашингтон е като този на Рим. Не се вижда друг развиван сценарий засега.
347
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Харесва ни или не, американците са десетилетия пред останалите нации технологично. Добри или лоши, много са силни. Който не им е съюзник само ще загуби и такава е логиката на европейците, които също не долюбват американската политика и арогантност. А Русия си е още в 20-ти век. Не знам колко са свхърдуховни, колко театрални постановки и опери се въртят всеки ден, по - долу някой го спомена, но либретата не става много за ядене.
346
9
 
10
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Стига сте говорили глупости. Обама споменава Русия съвсем между другото в един абзац заемащ една хилядна от речта!Всъщност при 5,6% безработица говори за създаването на още работни места плюс безплатно образование в колеж!
345
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Погледнете герба на САЩ. Орелът какво държи с ноктите на краката си и всичко ще ви се изясни!
344
8
 
27
 
! Отговори
морски преди 9 години
От къде тая злоба,омраза,ненавист към другите народи у американците?!!!Природата ще ги накаже тях!

Спонсорирани публикации