Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах

Големите не могат да тиранизират малките, заяви той в реч
Обновена: 21 яну 2015 14:05 | 21 яну 2015 07:00, Александър Попов
599
Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах
Снимка: Reuters

САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. Това заяви американският президент Барак Обама пред американския Конгрес, цитиран от агенция Ройтерс, която публикува пълния текст на годишната му реч "За състоянието на съюза".

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама и допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Западните сили обвиниха многократно Русия, че активно се намесва в украинската криза с анексирането на Крим, с изпращането на подкрепления и оръжейни доставки за бунтовниците в Източна Украйна - нещо, което Москва категорично отрича, припомни Франс прес.

Подложена на западни санкции и спадане на цените на петрола, руската валута се обезцени с 41 процента спрямо долара през 2014 г. и с около 16 процента от началото на тази година.

Междувременно Обама призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, допълни президентът. Той изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

В речта си той бе категоричен, че Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница.

"Изминаха петнайсет години от началото на новия век. Петнайсет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни. Които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни.

"Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", каза още Обама пред Конгреса.

Той допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

(БТА)

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста идиотско ми се вижда, да се радваш че руския (или който и да е) народ изпитва затруднения. Пък и официално да го споменаваш.
302
1
 
7
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До Василевсвръх секретния отдел за анализи ЦРУ отново изостава от събитията. Във момента противопоставянето между богатите на природни и трудови ресурси от една страна и и печатниците от друга (ФЕД и ЕЦБ) е в пълна сила и особено след включването на швейцарците в раздаването на картите и докарвайки млрд. загуби за играчите в казината на Уолстрийт и лондоското Сити играта много загрубя и можем да очакваме появата на нова валута за международни разплащания и най големите губещи са печатниците.
301
1
 
0
 
! Отговори
DARK преди 9 години
До до 380Всъщност не си много прав.Британският паунд е с 10% по скъп а по някакви незнайни причини от 1-ви Януари Швейцарският Франк е със близо 22% поскъпнал!!!!Така , че нз дали долара просто е поскъпнал или всички разпродават Евра като невидели!!!
300
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как ще коментирате изказванията на Доналд Тръмп,който предупреждава американците да се подготвят за "икономическа катастрофа" през 2015г. и че САЩ вече не са богата държава,че имат дълг 16трилиона и се очаква да достигне 21-22трилиона.В същото време цените на петрола са довели много корпорации до невъзможност да плащат заемите си към банките.
299
1
 
13
 
! Отговори
dd преди 9 години
Колелото на историята се върти.Още един решил да постави Мечока на колене ще си чупи главата.
298
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 393До втори ход няма да се стигне, защото ще изпукат от глад.
297
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много силно изказване на Обама, посочи в кой ъгъл трябва да стои Мечока и да кротува, но все още не сме чули речта на краля на Саудитска Арабия Абдулах, той ще посочи в коя дупка в задния двор ще трябва да се крие мечока, ако не иска да остане без топки.
296
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама е много силен и пъргав, ама не колкото бате Бойко и не може да рита мач
295
10
 
4
 
! Отговори
До 384 преди 9 години
Руснаците са наследили коварството на Византия от Зоя Палеолог. Прочети история. Най-омразната за Русия държава е България. Българите в Русия ги наричат Татари. Те обаче се пребориха и през 2012 си нарекоха града Болгар.
294
7
 
5
 
! Отговори
пропаганда преди 9 години
САЩ ни освободиха от 1300 годишното руско робство и сега сме независими и щастливи. Лъжа е че е имало турско робство, а най-добре е за нас да сме под американско робство, ама русофилите твърдят че афроамериканците преди това били роби по плантациите. Не им вярвайте. Обама на роб ли ви прилича
293
1
 
0
 
! Отговори
DARK преди 9 години
До до 380Много добре го помня и ми беше голем пейн да си сглобя тогавашната мечтана геймърска машина :( Трябва някак си да се разкачиме от тоя долар и неговите брутални скокове и спадове.
292
14
 
5
 
! Отговори
до Боби преди 9 години
Ако имаше санкции срещу Русия през последните 15 години сега Путин и Лавров щяха да са по-ниски от тревата и нямаше да са с маркови костюми а с дрипави руски рубашки и кърпени кафтани. Добре че Европа им купуваше горивата та заприличаха малко на хора поне на външен вид, отвътре си останаха същите *** каквито винаги са били.
291
4
 
4
 
! Отговори
пропаганда преди 9 години
Тука прочетох някои откровено неверни неща. Например няко пише че бензина в Русия струвал 10 копейки. Всъщност бензина струва 35рубли. Билетче за автобус е 28 рубли, а метрото е 31 рубли. Дълга на Русия се е стопил със 130 милиарда според 369. Всъщност Руските источници казват че Държавния резерв се е стопил със 130 милиарда. От една страна "фактите" са като че ли стари, в случая с бензина, но по социалистическо време той струваше 7 копейки, а заплатите бяха 70 рубли. Някои "факти" са преиначени
290
3
 
12
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Вземи се ограмоти малко, *** такъв и тогава пиши мнения. Сляп ли си какво правят англоезичните нации с останалия свят. Да не мислиш, че и на нас ще ни простят. Докога ще вярвате на тъпата пропаганда на запада, поднесена от слугите им във всяка държава в която присъстват и са я ограбили и изтощили до краен предел. Елементарна демагогия на която се хващат елементарни хора, които за жалост определят живота на останалите около тях. Оглупяването на населението, чалгата, биг брадъра се отразяват
289
5
 
12
 
! Отговори
385 преди 9 години
Ако Путин е неандерталец, то какъв е Обама и кога ще слезе от палмата с бананите?
288
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Резултатът от тази реч на Обама ще е 70 рубли за 1 долар.
287
23
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 9 години
Страхотно изказване от силен президент на силна дърбжава. Долу Путин
286
4
 
3
 
! Отговори
Рашка Говняшка преди 9 години
У меня пиздочка маленкая, харошенкая . . .
285
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainec---абе за Русия още чакаме-вече една година...ама Украйда вече фалира--даже с помоща на САЩ и Е.С.хаахххааахххаааххх укро фашистите почват да ядът цървулите си от глад....
284
6
 
11
 
! Отговори
DARK преди 9 години
А някой да спомене , че Еврото се е обезценило с 20% спрямо долара за последната година? Няма ли някой да го каже това най накрая?

Спонсорирани публикации