Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах

Големите не могат да тиранизират малките, заяви той в реч
Обновена: 21 яну 2015 14:05 | 21 яну 2015 07:00, Александър Попов
599
Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах
Снимка: Reuters

САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. Това заяви американският президент Барак Обама пред американския Конгрес, цитиран от агенция Ройтерс, която публикува пълния текст на годишната му реч "За състоянието на съюза".

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама и допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Западните сили обвиниха многократно Русия, че активно се намесва в украинската криза с анексирането на Крим, с изпращането на подкрепления и оръжейни доставки за бунтовниците в Източна Украйна - нещо, което Москва категорично отрича, припомни Франс прес.

Подложена на западни санкции и спадане на цените на петрола, руската валута се обезцени с 41 процента спрямо долара през 2014 г. и с около 16 процента от началото на тази година.

Междувременно Обама призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, допълни президентът. Той изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

В речта си той бе категоричен, че Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница.

"Изминаха петнайсет години от началото на новия век. Петнайсет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни. Които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни.

"Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", каза още Обама пред Конгреса.

Той допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

(БТА)

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
8
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До любопитен----Заглавие на статия в украински вестник:"В Кремъл за пореден път са сериозно възмутени от отказа на Порошенко да изтегли украинската армия от Украина"
322
16
 
6
 
! Отговори
Ченчаджия преди 9 години
До преди 18 месеца за 1000 рубли изплащахме 50 лв .Сега 1000 рубли обменяме за 20 лв.След като цените на вносните стоки(а те са повечето стоки) запазват равностойността си в чуждестранна валута,интересно ми е тез Руснаци как не са запалили Кремъл и Путин още!
321
8
 
12
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Хаааааааааааааа-хаааааааааааааааааа. Нека. Русия е "колос на глинени крака"........................... Там при вас афроамериканците, може и да вярват на тези простотии, но НИЕ НЕ, защото не сме нито афро, нито хамериканци!!!!!!!!!!!!!!
320
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се чете да НЕ се правят на зкарилник
319
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до учуден,Сърбия тероризираше по-малките от нея да ти е ясно,за Сирия и Либия не знам но там става въпрос за други ценности и манаталитет и доколкото чувам май САЩ вече не са категорично за сваляне на сирийския президент защото явно разбраха че там в тия райони без светска диктатура на власт идват главорези и е наистина крайно време да се правят на световен "закрилник"на народите ,айде нема нужда както се казва
318
1
 
2
 
! Отговори
до 428 преди 9 години
Кефиш максимално! Браво!
317
9
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Много силно изказване на Обама, посочи в кой ъгъл трябва да стои Мечока и да кротува......А он не рассказал, как истратил 5 миллиардов казенных денег, что бы вернуть Крым в Россию? Я считаю надо выпустить медаль по этому случаю, и первым экземляром наградить его.
316
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
верно егати икономиста,да ти падне с 50% цената на главната продаваема стока която ти е огромен % от въобще целия износ на Русия,да ти се обезцени валутата с 40% т.е. автоматически отнесено към долар и евро заплатата става по-малка и цените в магазините да растат и да твърдиш че всичко е ОК е,верно да те и у икономиста
315
2
 
7
 
! Отговори
любопитен преди 9 години
До САЩ...това - сериозно ли...вярно, че има теория за произхода на всички от Южния континент...но при него май еволюцията някъде се е забавила (няма да влизам в подробности от дъгата)...някои общочовешки ценности са му се изгубили по дългия път...
314
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американските сенатори викат на Обама че бил куца ***. Та що да не се самопохвали човека че е разбил Русия да му се вдигне рейтинга.
313
4
 
13
 
! Отговори
viovioi преди 9 години
Барако говори глупости. Евразийският Съюз е с огромен потенциал.Там са Китай, Индия, Русия все фалирали икономически държави. Барако бързо да се скрие и преосмисли агресивната си и завоевателна военна доктрина, защото не само белгийският евродепутат ще проговори ,а и големите европейски държави ще се осъзнаят за вредите, които САЩ с мега-имперската си политика нанасят превземейки стара Европа. Свалят правителства по "онзи" начин с лицемерна подкрепа на измислени каузи и слагат свои послушни хора
312
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
представям си какво е надолу в коментарите имайки предвид че тук е поле за изява на хора не с просто леви и русофилски настроения а буквално за извинявам се за израза изчаткали руски патриоти от Атака,не че другата крайност е по-малко болестно състояние но те си имат други сайтове и форуми,там пък сигурно са изпаднали в оргазмена наслада
311
1
 
7
 
! Отговори
бай Курти преди 9 години
ще ме триете ли ако ви пиша нещо за Йоло Денев
310
3
 
2
 
! Отговори
до 421 преди 9 години
Да те .... у икономиста. По-добър си от другаря Маркс.
309
1
 
8
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 422 Ти пък ного ги разбираш тия неща ве Обонго. Нали знаеш какво става когато банката ти отпусне кредит и ти спреш да плащаш ? Идва сьдия изпьлнител и ти описва имуществото. Нали така? Да не се получи след някоя друга година Китай и Русия да си поделят Обонголандия.
308
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да му имам пеленгаторите на тоя
307
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Руската икономика нищо и няма. Цената на петрола падна с 50% и рублата се обезцени с 40%. Значи Русия взема същия брой рубли за същото количество петрол както преди кризата и държавния бюджет по приходите (който е в рубли) се изпълнава на 100%. От там и разходната част ще се запази. Разбира се вносните стоки ще поскъпнат и гражданите ще са принудени да купуват руски стоки което е добре за страната.
306
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ddНе знаех, че мечката имала колене.
305
1
 
13
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Преди няколко години Обама наричаше Путин ,,моя голям руски приятел,,. Добре,ама какъв си приятел като ги говориш едни такива и вършиш работи, за да откраднеш джобното ножче от джоба н а приятеля си.Съберете се двамата и си кажете всичко ,което ви тежи,но не се карайте.Забери жена си и децата си и *** на гости на Путин,па и той да те посети. И решете как ще се оправи света и народите ще заживеят спокойно.Това направете, та да останите. в историята.Но ти не се опитвай да надхитряваш Путин като
304
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ да си погледнат тяхната икономика,че външният им дълг е с бая нули отзад и напрактика са фалирали!Пък и който се смее последен се смее най-добре!Ще поживеем и ще видим кой на кого ще се смее!

Спонсорирани публикации