"Южен поток България" продължава да работи

Проектът официално не е прекратен, обясни Димитър Гогов
Обновена: 23 яну 2015 14:07 | 23 яну 2015 09:20, Бойчо Попов
73
"Южен поток България" продължава да работи
Снимка: Reuters, архив

Компанията "Южен поток България" продължава да работи, съобщи изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов пред БНТ.

"Никъде няма официално написано, че проектът "Южен поток" е прекратен и екипът на "Южен поток-България" продължава да работи", заяви Гогов. "Има започнати процедури, които не могат да бъдат спрени", каза той.

Според него единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта. Въпреки това практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство. „Извършват се обаче работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство“, каза още Гогов.

"Започнати са процедури за изкупуване на сервитутни права в 37 общини и те не могат да бъдат прекратени", уточни той. По думите му проектът ще продължи, докато двамата акционери не вземат решение, че минават към друг етап от развитието му. Според Гогов съществува и вариант за закриване на компанията, но това решение следва да се вземе само от акционерите.

Същевременно Гогов отказа да коментира твърденията, че средната заплата в компанията възлиза на 10 хил. лева.

Припомняме, че краят на проекта "Южен поток" бе обявен от президента на Русия Владимир Путин в началото на декември 2014 г. Тогава бе съобщено и за новия проект за газопровод от Русия към Турция. Според Гогов обаче е по-логично Русия да пренасочи тръбите към Румъния, а не към Турция.

Няколко дни по-късно отново пред БНТ Гогов уточни, че думите на Путин след срещата с турския му колега Реджеп Ердоган в Анкара подсказват само, че ще има пренасочване на количества газ, необходими на Турция и Гърция. Тогава той също застъпи тезата, че работата на "Южен поток-България" не е спряла, защото все още няма и официално съобщение от руските акционери за спиране на проекта.

Димитър Гогов, който бе изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД в периода от януари 2007 г. до ноември 2013 г., оглави "Южен поток-България" в началото на октомври 2014 г., когато замени на поста Владимир Инков след решение на служебния кабинет "Близнашки".

Още през август 2014 г. енергийният министър в служебния кабинет Васил Щонов обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията "Южен поток-България". Причината е, че капиталът на компанията бе увеличен със 191 млн. лв. ден, след като той забрани това, докато ЕК не одобри проекта. Ръководството на "Южен поток-България" не се съобрази с протоколното решение на Щонов от 11 август и въпреки изричното разпореждане на 18 август 2014 г. в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Компанията "Южен поток България" продължава да работ" - т.е. едни наглеци продължават да взимат тлъсти заплати.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига плюхте тия руснаци бре какво лошо ни направиха що не плюете ес и америка...
44
1
 
2
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Ами да продължават да работят.Браво и да го пуснат,ама скоро.
43
3
 
6
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ НАЧЕЛО С БОЙКО БОРИСОВ ХЕМ ГИ БОЛИ,ХЕМ ГИ СЪРБИ.ТЕ МНОГО ЛЕСНО ЗАБРАВИХА КОЛКО ПЛЮЕХА СРЕЩУ РУСИЯ И ТОВА КОЕТО СЕ ПРАВИ В БЪЛГАРИЯ СЪС ТЯХНА ПОМОЩ.РАЗБЕРЕТЕ РУСИЯ НА НИКОЙ НЕ Е НАВРЕДИЛА,А УПРАВЛЯВАЩИТЕ САМО ПЛЮЯТ СРЕЩУ НЕЯ!!!!!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя работата стана като през 1944 хем сме във война с целия свят хем обявихме такава на Япония и Германия (((((
41
3
 
6
 
! Отговори
do 50 преди 9 години
Да всички се питат това. Само че разликата е от огромна! Германия си осигурява едва 25% газ от руските тръби, а България 100%. Това дава правото на Германия да купува газ, която струва три пъти по-малко от България, а ние плащаме като попове. Нарича се монопол! Нарича се още геополитика! А от българска гледна точка се нарича *** на чужди за**ници и незащитаване на българските интереси.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аха и какво правим? Строят се там някакви съоражения, харчат се някакви милиони. ЕС и Русия прекратиха проекта, ние си го строим. Политиците само говорят по медиите, а май забравят да подписват документите, които да подложат думите им. Та питам! Какво правим с милионите, които са изхарчени в тези тръби? България е най-измислената държава в Европа. САЩ ни се прави на енергиен партньор, а ние си строим руски проекти. Резултатът е никакъв, овсен потъналите милиони и парите под масата!
39
8
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Ами то това беше целта - да се източват пари от нас. "Бургас - Алексндруполис" и той работи още, и там се влачат пари. АЕЦ" Белене" и там същата работа. Който се захване с руснаци добро не вижда. Школата на КГБ знае само да рзсипва държави...
38
1
 
13
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
По южен поток газ няма да тече , но огромни пари на бедният народ текат в джобовете на определени другари. Не се ли накрадехте бе другари. Бойко защо само гледа.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не им се спира на другарите, май за тази компания ставаше дума, че саплатите им са по 50-60 000 лв?
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извинявай др. Гогов, къде ще ги набуташ тези тръби, може би в дебелият си г...?
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо45 ама ти неси наясно кои спря проектите.чети по-вече и не пиши глупости защото тиквата и цфъко си изтъркаха подметките до сащ и Брюксел.получиха това което искат сега ревете и още ще ревете.На мен газ ми не трябва,а и тиквисъщо.Ближете си раните и яжте по-вече тикви?
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЗИ компания е пълен балон и който се е набутал с нея Газ пикае фалита и е неизбежен
33
1
 
6
 
! Отговори
ЩРАУСИ преди 9 години
*** щрауси- пропаднала *** мафиотизирана " държавица " !!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
И на мен да ми плащати аз ще работя...
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не се издаде смъртен акт мъртвецът още не е умрял,а само се е преселил в отвъдното.Така е и с ГЕРБаджиите,които чакат нишан за строеж на газо-нефто разпределителен центът(ХЪБ) някъде у нас.Може и да е руска суровината(недиверсифицирана),а "най-добре" ще е с втечнен газ и петрол от САЩ през Гърция или Турция с танкери(може и със самолети,защо пък не) само и само да сме най-лоялните ***.И така в очакване на Годо ще чакаме неочакваното загледани в собствения си ПЪП(ББ) и пилеем пари,нищо че част от тях не са наши и нищо няма да постигнем.А Гогов чака знак от ББ.
30
2
 
9
 
! Отговори
Дзак) преди 9 години
Първо -бг работниците са с обикновенни длъжности -като кранисти шофьори такелажници и т. н - те взимат бг заплати които не са космически) - основните инженери и супервайзери са си чужденци -те взимат по 10 бона и нагоре- какво са 5 хиляди евро в огромна компания с проекти за милиарди като Саипем ? - Отделно хилядите тръби ще бъдат използвани - просто проета не може да бъде спрян - ще мине през Турция -Европа ще се пазари с Турция ако иска да не остане без газ- Бг пак е губещата с отказа си ,
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно решение от българска страна руснаците да плащат неустоиките по договора като се стигне до съд арбитраж в париж те как ни съдят по аец белене в париж за два милярда евро и ние може да ги осъдим за 3 милиярда евро за газопровод южен поток или да трампим без обещетения от двете страни НЯМА само БЪЛГАРИЯ ДА ПЛАЩА ОБЕЩЕТЕНИЯ ПРИ АРБРИТАЖЕН СЪД
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aide trubite I gazta I marsh ot BG ruski geiove
27
3
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До АнонименКак разбра, че Орешарски бил заплашен с убийство?

Спонсорирани публикации