Новият саудитски крал има репутацията на честен човек

Салман е смятан за относително либерален
Обновена: 23 яну 2015 14:09 | 23 яну 2015 08:20, Камелия Цветанова
39
Новият саудитски крал има репутацията на честен  човек
Снимка: Ройтерс

Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който е на 79 години, е новият крал на Саудитска Арабия, след като тази нощ почина саудитският крал Абдула.

Още по темата
Крал Салман, който е брат на Абдула, има репутацията на неподкупна и честна персона и е известен като уважаван арбитър в лоното на саудитското кралско семейство, отбелязва Франс прес.

Той беше престолонаследник от юни 2012 г., но в последно време излезе на преден план на политическата сцена, като председателстваше често Съвета на министрите на монархията и представяше зад граница крал Абдула, чието здраве беше разклатено.

Салман беше първи вицепремиер в саудитското правителство- пост, който се получава едновременно с титлата на престолонаследник. Салман освен това изпълняваше длъжността и на министър на отбраната от 2011 г.

Номер две в саудитското кралство, Салман умножи визитите на Запад и в Азия. Така той искаше да засвидетелства пред международната общност решимостта си да стане крал, твърди Саймън Хендерсън, специалист от по въпросите на Персийския залив към Вашингтонския институт.

Положението на Салман обаче леко се разклати от решението, взето през март 2014 г. от крал Абдула да назначи за бъдещ престолонаследник, когато Салман стане крал, своя полубрат Мокрин, най-младия от 35-те синове на основателя на монархията.

Роден в Рияд на 31 декември 1935 г. Салман беше губернатор на столицата на Саудитска Арабия близо 50 години.

Този пост му даде опит, посочват експерти. Салман си спечели репутацията на архитект на развитието на този град, построен насред пустинята от династията Ал Сауд. При управлението на Салман Рияд, чието население е от 4,6 милиона души се превърна в мегаполис.

Постът на губернатор на Рияд позволи преди всичко на Салман да изиграе ролята на уважаван арбитър по семейните села на семейство Ал Сауд, отбелязва Елинор Гилеспи от изданието Гълф стейтс нюзлетър, базирано в Лондон.

Салман е смятан за относително либерален и би могъл като такъв да възприеме по-реформаторски подход, но в рамките на ограниченията и на червените линии на саудитската система, посочва Джейн Кинъмънт, експертка в института Чатъм хауз в Лондон. Според анализаторката Салман може да има по-конструктивно отношение по въпроса, свързан с нестабилността в региона.

Салман е 25-ият син на крал Абдул Азиз Ал Сауд, основателя на саудитското кралство. Той е част от клана Судаири,съставен от седемте сина от една и съща майка Хаса ибн Ахмад Ал Судаири, фаворитка на първия крал на Саудитска Арабия. Сред братята му са крал Фахд и принцовете Найеф и Султан и тримата вече покойници.

Салман има проблеми със здравето и беше опериран преди пет години от дискова херния. Женен е три пъти. Салман има 10 сина, които все още са живи, сред които най-известният е принцът астронавт Султан ибн Салман, единственият саудитец, който е участвал в космическа мисия, летял е с американската совалка Дискавъри през 1985 г. и който е президент на Комисията по туризъм и антики на кралството. Друг син на Салман - принц Абдул Азиз е заместник-министър на петрола.

Смяната на властта в Саудитска Арабия настъпва във важен момент, в който Близкия изток е обхванат от проблеми, свързани с възхода на Ислямска държава. Саудитска Арабия е най-важният
местен съюзник на САЩ и самопровъзгласил се лидер на сунитския ислям, посочва Ройтерс.

Саудитска Арабия притежава над една пета от световните залежи от петрол и в кралството са свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, което дава възможност на Саудитска Арабия
да упражнява влияние върху 1,6-те милиарда мюсюлмани по света.

Според грами, разпространени от сайта Уикилийкс през 2007 г . Салман вярва, че демокрацията не е подходяща за консервативното кралство и препоръчва предпазливост в областта на социалните и културните реформи, отбелязва Ройтерс.

Салман и неговото семейство контролират и една от най-големите медийни групи в в арабския свят - Саудитската група за проучвания и маркетинг, издаваща няколко всекидневника./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Салмансаудитски крал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
75 преди 9 години
" Винаги съм искал да бъда честен и почтен човек. От къде обаче,толкова пари?" -Ал Капоне.Салмана си има достатъчно пари за да бъде честен и почтен човек.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей да не е комунист
26
1
 
5
 
! Отговори
Buldozer преди 9 години
Новият саудитски крал има репутацията на честен човек...stom e na tozi post i e odobren ot kravarite...vErvam Vi...
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туй,дето е само честен- кой и как го измери?Досега може би е бил по-...,може би е бил най-...-божа работа!Но ако от тук нататък СА продължат да продават петрола на ниски цени,тогава и при тях ще се "запролети" и се знае какво ще напъпи,цъфне и върже!!!А това съвсем няма да е божа,а дяволска работа...Хамериканците си знаят работата...
24
1
 
10
 
! Отговори
75 преди 9 години
В С. Арабия,властта не се предава от баща на син,а от брат на брат-синовете на основателя на държавата.Той е починал през 1953 г и е имал 37 сина.Всички монарси лед него сами синове,съответно братя.Затова са все възрастни.Предния крал поичина на 90 г,сегашния е на близо 80.Не знам на колко е най младия му син/не може да е на по малко от 60/,но в самата С.Арабия признават,че ще стане голям проблем с непредвидими последици,когато почине и последния брат.Законът не казва,кой ще наследи трона тогава
23
1
 
8
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
Надявайте се овце! Ако не се надявате, няма как да ви лъжат постоянно!
22
1
 
8
 
! Отговори
до Вальо Златев преди 9 години
Вальо, вдигай бендзина брат, с едно левче защото обедня несретнико, дечицата ти ходят гладни на школото. И печалбите ти паднаха, глад чака семейството ти. А и причината е сериозна, но за САЩ, защото ние внасяме от Русия. Но световен пазар знаеш, уж влияе но.....важното е да ни крадеш и даваш на БиБитко за да си правиш каквото искаш с цените.
21
2
 
9
 
! Отговори
Театрален Критик преди 9 години
Дали пък брат му да е решил да престане с манипулирането на цената на петрола, и приятелите му зад океана да са го пенсионирали?А всъщност, радетелите на човешки права защо не го питат жените им като шофират що ги замерят с павета на площада?
20
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За саудитския крал Абдулах може да се пише и мисли само с възхищение. Това е гробокопача на путинизма и агресивна Русия. Мир на праха му.Дано новият крал продължи благодатната политика на брат си.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преоблякъл се Илия, като се огледал, пак в тия!
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия са напреднали с демокрацията , щом разрешили на жените да карат , след 40 години ще им разрешат и да гласуват , може и да отменят убиването с камъни , все пак това са приятели на сащ и ес , та за това тия работи , не се забелязват , да ви е.а и европейските ценостти . ***
17
2
 
27
 
! Отговори
:) преди 9 години
"Новият саудитски крал има репутацията на честен човек"И вицове ли пускате вече, бе днес.бг ?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито на предишния им крал , отишъл е където трябва , пък и тоя няма много време да кара . На ли са подкрепяни от сащ и ес , според демократичните им ценостти , сигурно влиза и предаването на властта от баща на син , после на брат му , на снаха му , на балдъзата
15
5
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Репутацията на честна и неподкупна персона. Почти като Бойко Борисов!
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има очи на психично болен.Как може да е добър един ислямист?Няма как.Убиват християни, християнството е забранена, забранено е да се кръщаваш.Както в Израел и Турция между другото.Антихристови държави.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живял съм в Сауди, в Риад. Местните го харесват, за разлика от брат си има наистина по-човешко виждане за нещата. Прави силни реформи в образованието, специално за жените. Нищо чудно скоро време да им разрешат и да шофират. Като цяло местните се надяват на промени в позитивен аспект под негово ръководство. Външната му политика обаче ще бъде интересна, тъй като след 9/11 отношенията между САЩ и СА захладняха и се крепят само на бизнес интереси, но саудитците не харесват американци, ама хич!
12
2
 
17
 
! Отговори
666 преди 9 години
Айде, сега петрола пак ще поскъпне.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В СА са Суни !!А САЩ свалиха Суните от Ирак , та сега има И.Д .Но пък САЩ са най - големите купувачи на петрол от СА !
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Консервативен , но има петрол !Изнасят петрол за САЩ !
9
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
В лоното на саудитското кралско семейство има ли подкупи?