Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци

Защо пешеходецът в София трябва да се превръща в лекоатлет?
Обновена: 4 май 2016 16:07 | 2 апр 2015 09:00, Александър Попов
88
Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци
Снимка: Dnes.bg

В началото на годината в столицата се разигра трагедия на столичния булевард "Ситняково", когато лекари бяха прегазени от мотриса. Като една от предпоставките за тежкия инцидент бе светофара пред мол "Сердика" - зеленият сигнал по дългата отсечка на пешеходната пътека е недостатъчен, за да бъде премината със спокоен ход.

След случая кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на Постоянната комисия по организация и безопасност на движението да направи преглед на продължителността на зелената светлина на пешеходните светофари в София. Целта - да се гарантира безопасността на пешеходците. Датата беше 3 февруари.

Тази седмица в Експериментът на Dnes.bg... ще покажем дали наистина е имало синхронизация, или пак се е действало на парче. Нашият читател Виктор Желязков ни сигнализира, че зелената светлина на светофара на кръстовището на булевардите "Н. Вапцаров" и "Черни връх" е твърде кратка.

"За да пресечеш без да нарушиш правилника трябва да наложиш темпо на спортист. Представете си ако трябва да пресече възрастен човек - ще стигне не повече от средата", пише г-н Желязков.

Решихме да проверим на място, ето и резултата:

Оказа се, че на нормален ход няма как да пресечеш, шофьорите започват да свирят с клаксоните. Трябва ли да стане и тук трагедия, за да се синхронизират всички пешеходни светофари?

За някои хора може това да е маловажен проблем, но в крайна сметка от него ни зависи живота. Дано проявената немърливост не доведе до нов инцидент. Защото оправданията тогава ще бъдат неприемливи...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
"Да стоиш на едно място с колата си, тя да гълта бензин, и да не стигнеш никога до мястото за което си тръгнал без да заредиш ..."Братле, купи си колело и 1лв няма да изхарчиш за бензин. Отделно да ти обяснявам ли колко пари ще спестиш от данъци, такси и консумативи. А сумата става още по-фрапантна ако сравним колко пари ще дадеш, за да си купиш кола, и колко за колело. Отделно с колелото си правиш безплатен фитнес, а с колата - трябва да си купуваш хапчета за отслабване.
21
0
 
14
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
На много места зеленото за пешеходците е за твърде кратко време. Здрав, прав и млад човек едвам успява да се вмести, а камо ли възрастен човек с ***, например.И отново браво за поредния добър експеримент!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никога не ми е свирено ,но истината е че пешеходците по най-безобразният начин пресичат където им скимне
19
7
 
5
 
! Отговори
Митака преди 9 години
Абе пичове, а нали знаете какво става когато някой "пешеходец" пресича неправилно и го блъсне кола. Точно на Въпцаров където е разделено с мантинела отнесох вечерта една баба която почина. Семейството на жената не повдигна обвинение(бяха много добре запознати с експертизата и скороста и къде е пресичала тя неправилно). Хората не искаха да ме съдят - но държавата ме съди, а за какво, с какво точно станах виновен,че жената наруши правилата и почина ? Що за безумие ?
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пуц 14Връзката е че провинциалистите трябва да си стоят на село а не да се правят на граждани катосложат софийски табели на колата.
17
3
 
5
 
! Отговори
do 18 преди 9 години
Абе *** от големия град, с 60 нормално ли е на пешеходна бе? С ква скорост трябва да тичам да не ме блъсне тоя от преди малко.
16
0
 
11
 
! Отговори
Име преди 9 години
Проблемът е точно в това, че шофьорите са много нервни и винаги бързат ?!?! незнайно по-какви причини качат ли се в колите стават животни. Незнам откъде имат това самочуствие, че са добри шофьори но единствено в БГ шоферите блеят и са толкова разсеяни,оставят голяма дистанция,тръгват ненавреме, постоянно се престрояват и тн. Я да покарат малко в Германия да видят какво е дисциплина ! Това важи и за пешеходците - да пресичат малко по бързо,това, че пресичат и са с право не значи да се влачат !
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светофарите в София са нагласени или от *** или нарочно са синхронизирани да правят червена вълна и да образуват задръствания.Сещате ли се ? -- износване на съединители,накладки,повече разход на гориво и някои хора папкат и лапкат за наша сметка !
14
0
 
12
 
! Отговори
tedd преди 9 години
На кръстовище, което пресичам от 30 години напоследък не мога да му схвана логиката. Редовно помагам на малки и вече възрастни да пресичат. Явно са го препрограмирали с превес към автомобилите, а за пешеходците, като по-"неважни" в трафика, интервалът е скъсен. Хората не смогват, създава се напрежение и опасност от злополуки. :(
13
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До селянина писал статията.ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ НЕ СА МЯСТО ЗА РАЗХОДКА!!!В провинцията може и да е така но в големият град НЕ Е!
12
11
 
4
 
! Отговори
брей преди 9 години
Къде са тези светофари убийци? Стига сте писали и дрънкали глупости. Движението в София е съвсем нормално и организирано. Разбира се има доста арогантни и невъздържани шофьори, които правят простащини. С какво обаче е виновна организацията на движение аз не виждам.На нас все държавата ни е крива.
11
0
 
14
 
! Отговори
буй преди 9 години
а защо никой не пита коя фирма поддьржа светофарите? Там е заровен заека
10
1
 
22
 
! Отговори
Judge Dredd преди 9 години
По закон ако пешеходецът е стъпил на зелен светофар на пътя, за да пресече, важат правилата за зелен светофар в ПОЛЗА на ПЕШЕХОДЕЦА, докато същият не се отстрани безопасно от платното. НИКОЙ НЯМА право да му натиска клаксона!!!!!!Но ДА - съгласен съм, че времетраенето на зеленият светофар е недостатъчно. По подобни са светофарите на "Трапезица" в Бургас. Дори с бърз ход не може да се пресече от здрав човек.
9
1
 
17
 
! Отговори
Пуц преди 9 години
Не виждам връзката, която толкова много от съфорумците тук отбелязват между месторождението и способността да се управлява МПС на даден шофьор... Има хора всякакви независимо къде са отгледани в България. Айде пораснете вече! Под всяка втора статия четеме София Vs. Провинция вместо градивин мнения.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие законите знаете ли ги? При десен завой, а и при какъвто и да е друг завой, автомобилите са длъжни да пропускат пешеходците. Докога драги мой ще оправдавате вашите нарушения, като водачи с правилата въведени от институциите? След като пешеходците тръгват в края на зеленото, как се очаква да пресекат? Влачейки се ли? Имаше и статистика от КАТ, че най-големите нарушители са пешеходците. Тичат на червено пресичат на червено изобщо пълна простотия, ама нали все ДРУГ трябва да е виновен.
7
1
 
16
 
! Отговори
DA преди 9 години
Абе нека свирят-ще чакат бе!Като е в колата свири,като е пешеходец псува тия дето му свирят!Ориенталска работа!!
6
1
 
12
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
До SOFIПо закон на международен път не се слага пешеходна пътека и светофар!!!Кой *** е одобрил подобна идиотия ?
5
0
 
12
 
! Отговори
SOFI преди 9 години
На бул. Бр. Бъкстон и околвръсното за да пресечеш околвръсното имаш 5 секунди... А има бутони, които естествено НЕ работят.
4
1
 
24
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
не можах да разбера защо кръстовището трябва да се пресича по диагонал??...тъпотията започва оттам...
3
19
 
27
 
! Отговори
Ogi преди 9 години
До АнонименНапълно съм съгласен с теб че селяните които се довлекоха в София се държат все едно са си на нивата, все пак са ги продали за да има къде да жиевят тук. И видно 8 селянина са ти дали минус.

Спонсорирани публикации