Само 3 600 ферми покриват евростандартите за хигиена

Експерти от Брюксел идват на испекция за млякото в българските ферми
Обновена: 5 юни 2015 14:11 | 5 юни 2015 10:44, Надежда Бочева
5
Само 3 600 ферми покриват евростандартите за хигиена
Снимка: Ройтерс

Мисия на Европейската комисия (ЕК) пристига у нас, за да провери качеството на добиваното мляко в България, според критериите на общността, съобщи БНР. В края на тази година изтича преходният период за фермите, които не могат да изпълнят европейските хигиенни изисквания за млякото. Три пъти България поиска и получи от ЕК удължаване на срока – последния път до края на 2015 г.

Вчера министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че ново удължаване на срока страната ни няма да иска.

Броят на фермите, които са постигнали изискванията на ЕК, е над 3 600 от общо 37-38 хи. ферми, каза д-р Марин Маринов – главен експерт в Дирекция „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по храните. Той обаче уточни, че две трети от кравите в България са в тези 3 600 ферми.

Фермите у нас са разделени в три групи, припомни д-р Маринов. Първата група са модерните ферми, които отговарят на всички изисквания. Втората група са стопанствата, които са постигнали част от изискванията и то по-специално в материалната база и остава да постигнат показателите в хигиената на мляко. Третата група и най-многобройна група не са постигнали нито едно от изискванията.

В първата група са над 3 600 ферми. Във втората са около 500-600, те са в процес на категоризация, за да влязат в списъка с отговарящи. Третата група са ферми с една, две, три крави. „Сега в този последен период на дерогация работим точно с тези ферми, тъй като изискването на Европейската комисия е да намалим фермите, които произвеждат неотговарящо на изискванията мляко, каза д-р Маринов.

Експертът обясни и какви са перспективите пред малките ферми, ако не успеят до края на годината да покрият изискванията: „Първо, те могат да направят модернизация и да влязат в първа група. Ако не я направят, имат още две възможности – едната е да преминат в месно направление, т.е. да не произвеждат мляко, а да произвеждат телета. Третият вариант е да оставят продукцията за лична консумация“.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: млякоземеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Нермин преди 8 години
На времето в ткзс то какво беше неисе то сега целта е да им ядем л...а нищо че и най долното нашенско е мн. По добро от техното гмо
4
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
преди време дадоха по тв една ферма с много крави горките животни бяхацелите в *** къде сте екозащитници да лаете както правите за кучетатапри такава безработица да няма хора да работят във ферма това не мога да горазбера
3
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Големи гадове са европейците - правят правила, за да ни довършат, а техните ферми си ги кътат.В една белгийска мандра с паяжини и изпопадала мазилка разтягаха локуми, че така се поддържала уникалната микрофлора за получаване на местното им сирене - а нас ни набутват да слагаме облицовки, неръждавейки и т.н.
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Убийство ли е станало? Кого са убили, не разбрах?
1
5
 
6
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ преди 8 години
Честито, убиха още един отрасъл: млекопроизводството!Фермите ще се закриват, хората ще отидат на борсата, а вече "непотребната земя" около фермите ще се изкупува на безценица (от консорциуни с чуждестранно участие).