Трагедията на Хирошима след бомбата (16+)

На 6 август 1945 г. US бомбардировачът "Енола гей" пуска "малчугана"
25 май 2016 21:40,
324

 Снимка: Reuters

На 6 август 1945 г. US бомбардировачът "Енола гей" пуска над Хирошима пуска над Хирошима ядрената бомба, наречена "малчугана" - 50-килограмово ядро от уран с еквивалент 13 килотона тротил.

Бомбата пада в центъра на града - голям промишлен център за времето си. Въпреки че бомбата се взривява на около 600 м. над Земята, на място загиват близо 80 000 души.

90% от сградите в радуис от 1q4 км са напълно разрушени. Впоследствие загиват общо над 140 000 души.

В края на седмицата американският президент Барак Обама посети Хирошима. Така той стана първият президент на САЩ, посетил града. Въпреки очакванията обаче, той не се извини за бомбардировката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още по темата: Хирошимаядрена бомба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
2
 
! Отговори
SS преди 7 години
Интересно какви ли са настроенията в Япония относно Америка, дали са доволни от техните два подаръка.Българи, Арменци , Кюрди едва ли някога ще заобичат Турция , така както Япония обича Америка.
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А и те са в правосъдната система и органите за сигурност...Така е било и преди - самозалъгване, властта е наша, мачкай народа. После бързо изтрезняване. 1917 г. руският цар е разполагал с 6 милионна армия, милион и половина дворяни, попове, помешчици, администрация и пр. Е, помогнаха ли му? Болшевиките са били 30-35 хиляди. Същото и на 9 септември - едва когато в София влизат партизаните, проф. Богдан Филов се сеща да бяга - и познайте къде? В турското посолство/ както днес Местан/.
103
5
 
2
 
! Отговори
До 274 преди 7 години
А за Народния съд изобщо забрави...Грешка! Готви се за. В България през 20 век е имало 3 държавни и един Народен съд - след националните катастрофи неизбежно народът е искал сметка от върхушката. Така ще е и сега. Или сматаш че ще им издигаме паметници и мавзолеи? И Путин не може Ви спаси!
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Томас Мор, лорд-канцлер на кралство Англия, основополжник на комунизма . Според него, основна причина за всички пороци и беди това е частнвата собственост и обословените от нея противоречия на интересите на личността и обществото, между богатите и бедните, между разкоша и нищетата. Частната собственост и парите пораждат престъпления, котио не може да се спрат с никакви закони и санкции.
101
3
 
5
 
! Отговори
да преди 7 години
лакеите на Запада по сайтовете треперят от страх само като чуят за Русия
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен270...ако..ако--само предположения--ФАКТ е че това е военно престъпление и чист геноцид от страна на САЩ.Няма нужда от догатки-историята го казва...
99
3
 
5
 
! Отговори
До USA преди 7 години
да му даде Американско образование в лошата Америка...не е точно, Корнелия ще пръсне куп пари а синът и ще научи основно "държавата е лош стопанин" и пр. клишета. Тя, както повечето ***-интелигенти парвенюта, има мечта - АМЕРИКА! Не случайно първо е в СДС, но когата там свършва далаверата минава в БСП-то, по-сигурно. Да, днес има аванта там,стига да лъжеш старите хора че си социалист, но утре? РБ е в национална катастрофа, а след нея идва нов Народен съд.
98
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако *** имаха атомна бомба през 45г най вероятно сега във Берлин или някой друг европейски град и сега нямаше да ставаше за живеене
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хирошима и Нагазаки са избрани за бомбардиране по една проста причина - заради дървените постройки. Тоест да са големи пораженията от пожарите след взрива. Затова единствената сграда от стоманобетоне останала, както се вижда на снимката. Важни военни обекти в Хирошима не е имало. Целта е типично по американски - терор, основно да уплашат руснаците. Резултатът е обратен - Сталин възлага на Берия разработка на атомно оръжие и 1949 г. то е готово. Не случайно Сталин и Берия са толкова мразени.
96
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
тук да не ти е евангелистки клуб по кратка история на Света! Прочети някоя книга, отговори си сам!
95
5
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
като пример към долния ми пост мога да посоча Китай! Днешен Китай няма нищо общо с този от преди 4 000 години. Управляван е от чужденци през голям част от историята, дори от комунисти(за ваш ужас), но марката Китай е една от дълготрайните, да не река вечните... Същото е и с Русия, там е важна идеята и отворения код!
94
4
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 261Вечни държави няма! Историята е го е показала. И в книгите пише, че свято място пусто не бывает! Аз не бих се притеснявал за бъдещето на Русия. На тази територия винаги ще има силна държава! И дали ще е Русия, дали ще е Златната орда, винаги ще е в контрапункт на Европа. За мен е важно, че там днес са православни, говорят близък до моя език и така ще остане!
93
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 262Странно!??Едно време ни препоръчваха да прочетем нещо...
92
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това беше отмъщението на американците за Пърл Харбър. Който не е гледал филма да го види , как жапанките камикадзета нападнаха американската военна база в Пърл Харбър.Терористи камекадзета са японски модел.
91
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 259Ще отговарят, когато загубят война!!! Или когато успеете да пробутате някой комбайнер, като Горбачов с главен съветник глуповатата селска тетка, жена му! До тогава си налагайте парцалите, щото ще боли много!
90
3
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До USAЕ, ко пък, като е толкова лошо, не ходете там!? Шорош и останалите отворени имат целия останал Свят! Що е тази драма и мерак да им направите нещо хубаво!???
89
5
 
5
 
! Отговори
USA преди 7 години
ако беше много хубаво другарката Корнелия Нинова щеше да изучи синчето си в Москва а не да му даде Американско образование в лошата Америка
88
2
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 254Малки им са орехчетата за Москва!Стигнаха им само за Дрезден! Един ден и за него ще отговарят, нищо не е забравено, само им се пише на шавливите ***!
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40% инфлация в москва след целенасочена икономиеска атака на целия "цивилизован" свят... В България наремето без атака инфлацията в рамките на 2 месеца стигна 2000%. Кой ли ни е атакувал тогава? Май същия "цивилизован' свят беше, а? ;))) Малки глупави лекенца. Не знаят какво говорят. Да им даде господ да научат. или по - скоро да не им дава. Много боли научаването...
86
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 250Сам дурак!- както е казал благочестивият отец Фьодор!

Спонсорирани публикации