Турските медии: Това бе най-трудният вот на българските турци!

Невероятният номер с кирилицата – причина за опашки, недоволства
Обновена: 27 мар 2017 09:42 | 27 мар 2017 09:37, Елка Василева
82
Турските медии: Това бе най-трудният вот на българските турци!
Снимка: БТА

Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.

Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието Хаберлер и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция.

В такава напрегната обстановка се проведоха на 26 март предсрочните парламентарни избори за новия 240-членен парламент на България според Хаберлер. Съобщава се, че партията ГЕРБ на Бойко Борисов печели изборите.

Политика на пречки и затрудняване - така коментира вестник "Хюриет" намаляването на броя секциите за избирателите в Турция - от 141 в миналото на 35 сега.

"Най-трудният вот на българските турци" - отбелязва в заглавие агенция Доган, като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно с цел да им се попречи да гласуват.

"ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците" е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие: "Номерът с невалидните бюлетини за изселниците", в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.

Анадолската агенция посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. "Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора". "Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема.

Вестник "Миллиет" посочва, че съперникът на ДПС - коалицията ДОСТ не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството.

Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство. А/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: български турциТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
16
 
! Отговори
Ангелов преди 7 години
До АнонименТи явно не си българин. Не виждам какво те притеснява на кое място по развитие в ЕС е България. Гледай си туркията там!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Който пие бира и мези с джанки.
21
2
 
27
 
! Отговори
1 преди 7 години
Накой може ли да ми обясни кой човек нарича себе си "български турчин" ?
20
2
 
39
 
! Отговори
Сбогом, Лю! преди 7 години
Трудното не е в кирилицата, а как Местан ще връща едни пари на Ерду.
19
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези съдии които регистрираха ДОСТ са национални предатели и нека да знаем имената им.
18
6
 
31
 
! Отговори
:)))) преди 7 години
България може и да е най - бедната държава в ЕС,но...е в ЕС !!!а ж'алката Турция и 100 години още да вие пред вратата на ЕС - няма да влезе:))))остава си в Анадола при кюрдите:)))Ислямски държави нямат работа в ЕС !!!!
17
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и на турски да бяха бюлетините, пак много от тях щяха да са затруднени! Най-добре е да са с картинки!
16
3
 
42
 
! Отговори
... преди 7 години
Нали имат български документи, там ясно е написано на кирилица името на всеки. Ако не могат и да препишат на кирилица това не е наш проблем. Да се научат да пишат, знам че да държиш химикалка за турците е предизвикателство ама чак пък половин час да си напишеш името е просто смешно, а после да ни изкарват нас виновни, че те не могат да пишат и да се подпишат. Никой не ги изпитва по Български искаме само да си напишат името това ако им се вижда страшно изискване не знам как им издаваме паспорти.
15
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ви гледам коментарите , никак не се чудя защо БГ е най изостаналата страна в ЕС
14
3
 
43
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен ..."невероятния номер с кирилицата..." Ами на какво друго освен на кирилица??? На турски??? Ами секциите в Пекин на китайски ли трябваше да попълват декларациите???
13
24
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Ще търпите турците и пушек ще се вдига, щом сте си избрали статуквото.
12
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ще им става все по-трудно, след като не знаят български. Гледах репортажите, като някои въобще не можеха да говорят български. Защо тогава гласуват?
11
3
 
46
 
! Отговори
Кой им е виновен преди 7 години
Защо незнаят Бьлгарски език бьлгарските изселници?
10
6
 
51
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Да? Кога българското малцинство в Турция ще има своя партия и представители в Меджилиса? Кога се очаква автобуси от Кърджали да ходят на изборен туризъм до Турция, за да гласуват на Турски избори? Апропо, викам бюлетините да са на чист български език, за да не затрудняват "избирателите"? Е, това е. Щом са българи да се напънат да пишат на български. Ако не, не ги щем. И без това, според мен такива дето живеят от 20 години в Турция, не трябва да са с наше поданство. Турция не признава двойно, а?
9
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големият номер с кирилицата разби.
8
16
 
6
 
! Отговори
до:Манипулатора тука преди 7 години
Ти нарочно сега тука за да има повече възможни коментари , аз обаче няма да те ибиждам а ти предлагам да прочетеш книгата на писателя Стоян Динков ''Османо-римска империя, българи и тюрки'' по-точно за насилственното Християнизиране по време на Византия по тези Земи
7
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям номер са спогодили Кирил, Методий и учениците им! Да се чуди човек как да прочете името на някой с -айайайъ в името.
6
6
 
62
 
! Отговори
да преди 7 години
среден пръст за Турция и Ердоган :)))))
5
6
 
18
 
! Отговори
истината преди 7 години
Турците в Истанбул са бели (българските изселници) .На квартала там му викат български .Турците си знаят ,че са българи .Излиза,че турците са потурчвали бели българи ,а в БГ са оставили черни турци с бг имена (костовисти ,атакисти и скатаджии )
4
2
 
68
 
! Отговори
хехех преди 7 години
Ами аз кога ви разправям ,че повечето български не знаят , защото качествените изселници от години са в германия или си имат фирми и им е все тая , а гласуващите са от чисто турските села където български нито са знаели нито пък ще научат. И ДПС си ги разиграва 20 години

Спонсорирани публикации